Politika

Komandant KFOR-a za Euronews Srbija: Najveća pretnja za stabilnost na Kosovu su gruba retorika i narativi o pretnjama i nemirima

Komentari

Autor: J.S/Euronews Srbija

09/06/2021

-

18:52

Komandant KFOR-a za Euronews Srbija: Najveća pretnja za stabilnost na Kosovu su gruba retorika i narativi o pretnjama i nemirima
Komandant KFOR-a za Euronews Srbija: Najveća pretnja za stabilnost na Kosovu su gruba retorika i narativi o pretnjama i nemirima - Copyright Printskrin/Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon 22 godine od potpisivanja Kumanovskog sporazuma kojim je obezbeđen mir na Kosovu i Metohiji i prekinuto bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije, komandant KFOR-a general-major Franko Federiči u razgovoru za Euronews Srbija kaže da se NATO prioriteti na KiM za sve ovo vreme nisu promenili i da je njihov posao očuvanje bezbednosti ljudi i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

"KFOR je najdugotranija operacija NATO-a koja predstavlja uspeh Alijanse i naših partnera. Protekle 22 godine KFOR pruža podršku bezbenosti na celom Kosovu i stabilnost na celom Zapadnom Balkanu", rekao je Federiči i podstio da su 12. juna 1999. godine vojnici ušli na KiM u skladu sa Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja propisuje da snage KFOR-a pružaju sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu.

Euronews Serbia

Kako je poručio, mir i stabilnost su prioritet za NATO duže od dve decenije.

"Naš mandat se nije promenio i ostajemo posvećeni njegovom svakodnevnom sprovođenju", kazao je Federiči u razgovru za Euornews Srbija i naglasio da put ka stabilnosti nije bio lak i da je činjenica da na Kosovu u proteklih nekoliko godina bilo tenzija, ali da je KFOR uvek bio spreman da reaguje na odgovarajući način tako što je sprečavao eskalaciju nasilja.

"Danas je situacija stabilna i pažljivo je pratimo. KFOR radi u bliskoj saradnji sa lokalnim i međunarodnim bezbednosnim organizacijama i u dobroj je poziciji da se suočava sa svim dešavanjima koja mogu uticati na bezbednosnu situaciju i usvajanje svih mera neophodnih za održavanje bezbednosti na Kosovu. To činimo u bliskoj koordinaciji sa Kosovskom policijom i Euleksom u korist svih zajednica koje žive na Kosovu", rekao je Federiči.

"KFOR i Vojska Srbije sarađuju odlično na svim nivoima"

Federiči je istako da KFOR i Vojska Srbije imaju odličnu i dugoročnu saradnju na svim operativnim nivoima i da se sve odvija u skladu sa Kumanovskim sporazumom.

"Saradanja sa Vojskom Srbije je odlična. Ovo je umnogome zahvaljujući vođstvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i dobrih linija komunikacije sa njim koje su uspostavili prethodni komandanti KFOR-a. Želim takođe da istaknem odličan rad KFOR-ove Zajedničke komisije za sprovođenje, koja je uspostavljena u skladu sa Kumanovskim sporazumom kako bi se ostvarila efikasna saradnja sa Vojskom Srbije", kaže Federiči dodajući da KFOR i srpska vojska svakodnevno komuniciraju i sinhronizuju svoje patrole duž administrativne linije kako bi, kaže, na siguran način doprineli održavanju mirne atmosfere.

"Uskoro obeležavanje 500. sastanka"

Federiči je najavio obeležavanje 500. sastanaka od početka operacije i istakao da je zajednička sradnja ključ bezbednosti. 

"Povremeno se sastajem sa načelnicima generalštabova zemalja koje se graniče sa zonom odgovornosti KFOR-a, među kojima je i general Mojsilović, a sve u cilju unapređenja dijaloga i međusobnog vojnog razumevanja. General Mojsilović i ja redovno razmenjujemo informacije u vezi sa trenutnom situacijom na Kosovu i aktivnostima koje se preduzimaju za praćenje situacije na terenu. Ovaj nivo interakcije značajno doprinosi svakodnevnom sprovođenju mandata KFOR-a koji su propisale Ujedinjene nacije", dodao je Federiči. 

Kako je rekao, bezbednosna situacija na Kosovu je stabilna, i naglasio da su najveća bezbedonosna pretnja po stabilnost i dalje upotreba grube retorike i štetnih narativa o neprestanim pretnjama ili nemirima koje niko ne želi.

"Bezbednosna situacija je stabilna i pažljivo je pratimo. KFOR blisko sarađuje sa lokalnim i međunarodnim bezbednosnim organizacijama. Imamo dobru poziciju za suočavanje sa svim dešavanjima koja mogu uticati na bezbednosnu situaciju, spremni smo za usvajanje svih mera neophodnih za održavanje bezbednosti na Kosovu. Uvek delujemo u bliskoj koordinaciji sa Kosovskom policijom i Euleksom, koji su prvi i drugi u lancu reagovanja u konceptu bezbednosnog odgovora na tri nivoa", kazao je Federiči.

Kaže da se izazovi u proteklih 22 godine nisu promenili i da, uopšteno gledano, na Kosovu je situacija stabilna.

"Mandat KFOR-a koji su propisale UN ostao je nepromenjen"

Upitan da prokomentariše spekulacije da su se bezbednosnosne snage na KiM formirale u suprotnosti sa stavovima alijanse, Federiči kaže da se politika NATO-a ogleda u komentarima generalnog sekretara Jensa Stoltenberga.

"Nije na meni da komentarišem na tu temu. Politika NATO-a se ogleda u komentarima generalnog sekretara NATO-a. Mandat KFOR-a koji su propisale Ujedinjene nacije ostao je nepromenjen. A mi ostajemo fokusirani na njegovo svakodnevno sprovođenje. NATO, kroz svoj Tim za savetovanje i vezu, nastavlja da pruža podršku razvoju Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa njihovim prvobitnim mandatom, a to je mandat snaga za civilnu odbranu", kazao je on i dodao da je reč o glasinama i spekulacijama. Naglašava da misija KFOR-a zaivsi od uslova na terenu i da ona nije ograničena unapred definisanim rokovima.

"Mi smo posvećeni daljem izvršavanju naše misije, dokle god to bude potrebno", dodao je.

"Pažljivo pratimo faktore nestabilnosti"

Federiči je ocenio i da je dosta postignuto proteklih godina na KiM po pitanju bezbednosti, ali da neki izazovi i dalje postoje.

"Neki izazvoi su i dalje tu, na primer u smislu uticaja organizovanog kriminala, nezakonitih ekonomskih aktivnosti i štetne retorike na etničkoj bazi. U potpunosti smo svesni ovih faktora nestabilnosti i pažljivo ih pratimo, tako što delimo sve bitne informacije sa svim bezbednosnim partnerima, uključujući Kosovsku policiju i Misiju Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) koji deluju kao prvi i drugi u bezbednosnom lancu reagovanja. Prema konceptu "prvog, drugog i trećeg u lancu reagovanja“, rekao je Federiči i dodao da će KFOR intervenisati samo ukoliko se bezbednosna situacija pogorša do mere gde Kosovska policija i Euleks ne mogu da je regulišu bez njihove podrške.

Da podsetimo, pre 22 godine potpisivan je Kumanovski sporazum, na vojnom aerodromu u blizini Kumanova, koji je označio kraj NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju.

Sporazum je usledio nakon 11 nedelja bombardovanja i pet dana pregovora, a potpisali su ga predstavnici tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i Međunarodnih bezbednosnih snaga (KFOR), Svetozar Marjanović i Obrad Stevanović i britanski general Majkl Džekson.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija