Politika

Čomić o Planu od sedam tačaka za intergacije: Cilj - povećanja zastupljenosti Albanaca u državnim institucijama

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2022

-

23:28

Čomić o Planu od sedam tačaka za intergacije: Cilj - povećanja zastupljenosti Albanaca u državnim institucijama
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa Koordinacionim telom Vlade za Preševo, Bujanovac i Medveđu organizavalo je danas u Bujanovcu društveni dijalog u vezi sa Planom od sedam tačaka na temu integracija u državne institucije.

Ministarka Gordana Čomić kaže da je rezultat dijaloga zajednički dogovor o Planu od sedam tačaka i o vremenu u kome ćemo, kaže, imati primenjeno u institucijama Srbije zaposlene pripadnike albanske nacionalne manjine jer im je tamo mesto.

"Ne samo što zakon tako kaže, već i zato što je to jedino prirodno", rekla je Čomić.

U roku od deset dana biće formirana posebna radna grupa koja će se baviti primedbama i sugestijama Nacionalnog saveta Albanaca po pitanju zapošljavanja Albanaca.

"Radna grupa će videti šta može, kako može i kad može, a za tri meseca sastaćemo se ponovo da vidimo koliko smo vladavine prava primenili, koliko smo ljudi zaposlili i da li ima rezultata dijalog koji vodimo", naglasila je Čomić.

Svrha postojanja svake institucije jesu građani, njihov bolji i kvalitetniji život i efikasnije ostvarivanje svih prava, pa stoga smatram da je današnji dijalog prilika da čujemo potrebe zajednice, definišemo probleme i nađemo najbolji način da se ti problemi prevaziđu, kazala je ministarka.

"Sa zadovoljstvom mogu da kažem da su institucije socijalne zaštite na području Bujanovca, Preševa i Medveđe dale puni doprinos integraciji pripadnika albanske nacionalne manjine, što pokazuje da država Srbija posvećuje punu pažnju integraciji svih njenih građana", izjavila je ministarka za rad, zaposljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Učesnici dijaloga usvojili su na kraju skupa obavezujuća postupanja i dogovorili formiranje posebne radne grupe u čijem radu će učestvovati svi predstavnici u dijalogu, u cilju povećanja zastupljenosti Albanaca u državnim institucijama. Ona će takođe izraditi i plan kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih ciljeva za ostvarivanje i drugih prava pripadnika albanske nacionalne manjine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija