Društvo

Mihajlović o izmenama porodičnog zakona: Zabraniti sklapanje brakova bez dozvole pre 18. godine

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2021

-

17:18

Mihajlović o izmenama porodičnog  zakona: Zabraniti sklapanje brakova bez dozvole pre 18. godine
Mihajlović o izmenama porodičnog zakona: Zabraniti sklapanje brakova bez dozvole pre 18. godine - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da se u saradnji sa Ministarstvom pravde radi na izmenama i dopunama porodičnog zakona, jer se, kako kaže, mora zabraniti mogućnost da se sklapaju rani brakovi bez određene dozvole pre 18. godine.

Mihajlović je na konferenciji "Zajedno za okončanje dečjih brakova - za pravo na izbor, obrazovanje i bolju budućnost" rekla i da je predloženo da se menja Krivični zakon jer su, kako je ocenila, rani brakovi trgovina ljudima.

Zbog toga je, kaže, formirana Nacionalna koalicija za okončanje dečijih brakova, kao institucija gde, navodi, vladin i nevladin sektor razgovaraju i predlažu mere za rešavanje tog problema.

Ministarka je navela i da se želi menjati i Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, jer, napominje, rani brakovi su vid partnerskog nasilja u porodici.

"Sve što smo do sada uradili i na čemu ćemo raditi rezultiraće ne samo nižom statistikom, već radu koji će doprineti da sačuvamo decu i da im omogućimo pravo na bezbrižno i dostojanstveno detinjstvo", rekla je Mihajlović.

Dodala je da je obaveza svih nas da stvaramo uslove za normalno i dostojanstveno detinjstvo svake devojčice i dečaka u Srbiji.

Ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić je porucila da dečji brakovi nikada nisu bili pravo na slobodan izbor i da Vlada Srbije neće dozvoliti da se nekome uskraćuje pravo na dostojanstven život, te da će se izboriti sa oduzimanjem prava na izbor deci koju smatraju predmetima, a ne osobama.

Kaže i da dečaci i devojčice na sličan način prolaze kroz to i da uloga mladih muškaraca nije ništa bolja.

Čomić je ocenila da je današnja konferencija važan doprinos pravu na izbor i slobodu i dokaz da se neće odustati sve dok se u Srbiji ne izgradi kultura ljudskih prava.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova istakla je da su dečiji brakovi ozbiljno kršenje ljudskih prava koje utiče na zdravlje, obrazovanje i ravnopravnost.

Ona je navela podatak da se jedna od pet devojčica globalno uda pre 18. godine i da Srbija nije izuzetak.

Kako je navela, 22 odsto mladih žena iz najsiromašnijih domaćinstava i 56 odsto iz romskih naselja uda se pre 18. godine.

"Vlada Srbije kroz ujedinjeni rad preduzima važne korake u sprečavanju dečijih brakova, shvatajući da su prevencija i zaštita dece od nasilja od izuzetnog značaja“, rekla je Kostadinova.

Komentari (0)

Srbija