Politika

Inicijativa "Mame su zakon": Obeštetiti porodice dece sa invaliditetom, usvaja se poseban zaključak

Komentari

Autor: Fonet

16/03/2022

-

14:43

Inicijativa "Mame su zakon": Obeštetiti porodice dece sa invaliditetom, usvaja se poseban zaključak
Inicijativa "Mame su zakon": Obeštetiti porodice dece sa invaliditetom, usvaja se poseban zaključak - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Inicijativa "Mame su zakon" saopštila je danas da se očekuje da će na sednici Vlade Srbije, koja bi trebalo da bude održana u četvrtak, 17. marta, biti usvojen poseban zaključak kojim će se obeštetiti porodice dece sa invaliditetom na koje je primenjivana neustavna odredba Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

"Kako nam je najavljeno, na sutrašnjoj sednici Vlade Srbije koja zaseda u tehničkom mandatu očekuje se usvajanje posebnog zaključka kojim će se obeštetiti porodice dece sa invaliditetom na koje je primenjivana neustavna odredba Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a koje nisu obeštećene do novembra prošle godine, kako je prethodna instrukcija nalagala. U pitanju su porodice koje su se odrekle naknade za pomoć i negu drugog lica (TNP) dok je primenjivana neustavna odredba", navodi se u saopštenju.

Vlada će, kako ističu u toj inicijativi, za potrebe realizacije ovog zaključka izdvojiti oko 70 miliona dinara, a biće obeštećeno nešto malo manje od 200 porodica.

Predsednica inicijative "Mame su zakon" Tatjana Macura rekla je da su pregovori između te inicijative i predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, kao i traganje za dovoljno dobrim rešenjem trajali nešto malo duže od tri meseca.

"U proces je bio uključen i Kabinet predsednice Vlade, Ministarstvo finansija, kao i centri za socijalni rad. Svi zajedno smo, uprkos komplikovanosti samog zahteva, uspeli u nameri da se nađe rešenje za ove porodice. Žao mi je što je do ovakvih komplikacija nepotrebno došlo jer sam o neustavnosti odredbe člana 12. stav 7. govorila u Skupštini i kada je Zakon usvajan, ali mi je u isto vreme drago što je problem rešen i zahvaljujem se svima na saradnji i trudu", rekla je Macura.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija