Politika

Apel organizacija civilnog društva: Zapadni Balkan posebno ranjiv zbog globalnih dešavanja

Komentari

Autor: Fonet

17/03/2022

-

11:50

Apel organizacija civilnog društva: Zapadni Balkan posebno ranjiv zbog globalnih dešavanja
Apel organizacija civilnog društva: Zapadni Balkan posebno ranjiv zbog globalnih dešavanja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruska invazija na Ukrajinu izaziva duboku zabrinutost na Zapadnom Balkanu, koji je posebno ranjiv na globalna dešavanja, poručilo je 29 organizacija civilnog društva i pojedinaca iz Srbije i sa Kosova i apelovalo na EU i države članice da promene paradigmu proširenja, ali i da "ponovo osmisle" dijalog Beograda i Prištine.

U zajedničkom zajedničkom saopštenju ističe se da je ruska invazija na Ukrajinu negativno uticala na međunarodni poredak zasnovan na pravilima, a Zapadni Balkan je posebno ranjiv na globalna dešavanja, koja ugrožavaju međunarodno pravo, demokratiju i ljudska prava.

"Mi, predstavnici organizacija civilnog društva sa Kosova i iz Srbije, osuđujemo agresiju Rusije na Ukrajinu i pozivamo naše vlade da se pridruže stavu Evropske unije", naveli su u saopštenju. Apeluju na EU i njene države članice da promene paradigmu proširenja, "kako bi osigurale praktičan i proaktivan pristup evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana".

"Pozivamo i širu međunarodnu zajednicu da podrži naš region, u cilju obezbeđivanja održivog mira i bezbednosti", poručile su organizacije i pojedinci.

Smatraju da bi posledice takvih kršenja međunarodnog prava mogle da budu izuzetno destabilizujuće za ovaj postkonfliktni region i da je, u kontekstu agresije Rusije na Ukrajinu, ovo odlučan trenutak u istoriji, koji poziva na brzu reakciju vlada regiona i međunarodne zajednice, kako bi se podržalo poštovanje vladavine prava, međunarodnog prava, solidarnosti i ljudskih prava na Zapadnom Balkanu.

Ocenili su da trenutna situacija podvlači važnost dijaloga između Kosova i Srbije, za obezbeđivanje održivog mira, prosperiteta i blagostanja svih građana.

"Ona pruža priliku da se proces dijaloga razmotri i ponovo osmisli, i da prevaziđe okvire pojma konstruktivne dvosmislenosti, kako bi vodio inkluzivnom procesu, koji bi doveo do pravno obavezujućeg i trajnog sporazuma", navedeno je u saopštenju.

Zaključuju da je potrebna hitna akcija EU, koja bi podstakla i podržala suštinske reforme – posebno kada je reč o vladavini prava – i time ubrzala integraciju Zapadnog Balkana u EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija