Politika

Kurti se obratio Srbima na srpskom jeziku: Hvala na mirnim protestima, ne potpadajte pod uticaj vlasti u Beogradu

Komentari

Autor: Fonet

25/03/2022

-

22:36

Kurti se obratio Srbima na srpskom jeziku: Hvala na mirnim protestima, ne potpadajte pod uticaj vlasti u Beogradu
Kurti se obratio Srbima na srpskom jeziku: Hvala na mirnim protestima, ne potpadajte pod uticaj vlasti u Beogradu - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti zahvalio se večeras Srbima na mirnim protesima koji su održani danas u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici i poručio im da ne potpadaju "pod uticaj autoritarnog režima u Beogradu", ocenivši da ih "ne zanimaju prava i dobrobit Srba na Kosovu", javlja portal KoSSev.

Neuobičajeno za proteklu godinu dana njegovog upravljanja i javnog obraćanja, on je ovo učinio direktno na srpskom, obrativši se tako građanima srpske nacionalnosti, navodi portal.

„Za vladu koju vodim podela vlasti je demokratski princip i ustavna obaveza“, saopštio je u video poruci Kurti i rekao da ni na koji način, kao premijer i vlada ne mogu da utiču na sudske odluke na Kosovu, jer se ne mešaju u sudsku vlast.

Time je, kako navodi KoSSev, ponovio svoju jučerašnju poruku, nakon supenzije predsednice Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljane Stevanović, koja je kao čelnica kosovskog suda pre tri dana bila u Beogradu na sastanku sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, zbog nezadovoljstva što se Srbima onemogućava da glasaju na izborima 3. aprila.

Kurti tvrdi da je iz medija saznao da je sudija Stevanović suspendovana.

"A to ipak znači da nije otpuštena sa posla", dodao je Kurti.

U Kosovskoj Mitrovici danas je održan protest sa kojeg je poslat jedini zahtev – da se sudija Stevanović vrati na posao. Dok se to ne desi, i ostali Srbi, kako je to rekao šef Srpske liste Goran Rakić – u svim kosovskim institucijama na centralnom i lokalnom nivou se "samosuspenduju".

Kosovski premijer kaže da se on zalaže za pravo i pravdu i naglašava da on ne predsedava sudskim savetom niti je član tog tela.

"Zahvaljujem se građanima za današnji miran način protesta. Ljudi u demokratskom društvu i pravnoj državi moraju da budu slobodni da izražavaju javno svoje mišljenje i stavove. Ali moram reći, bilo bi verodostojno kada bi protestvovali na primer za socijalnu pravdu, brži razvoj i protiv organizovanog kriminala i korupcije", rekao je Kurti.

On je kosovski Srbima sugerisao da ne potpadaju pod uticaj vlasti u Beogradu.

"Molim vas nemojte da potpadate pod uticaj autoritarnog režima u Beogradu. Njih ne zanimaju prava i dobrobit Srba na Kosovu. Oni pokušavaju da destabilizuju Kosovo u njihove izborne svrhe a možda i interese nekih velikih ratnohuškačkih sila", rekao je Kurti na srpskom i pozvao građane da sačuvaju mir i imaju "više poverenja u vladu Kosova".

Srpska lista, koja je deo Vlade Kosova, poručila je danas Kurtiju da je srušio Briselski sporazum, nakon što je istu poruku u četvrtak uveče na Instagramu poslao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija