Politika

Vučić: Uradili smo sve što smo mogli u interesu zemlje, Srbija nije ničija sluškinja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/03/2022

-

09:43

Vučić: Uradili smo sve što smo mogli u interesu zemlje, Srbija nije ničija sluškinja
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

"Mi smo uradili ono što smo mogli u interesu naše zemlje. Srbija se ponašala u skladu sa međunarodnim javnim pravom. Srbija nije ničija sluškinja, ne izvršava ničije naloge ni Rusije, ni SAD, Srbija je samostalna i nezavisna zemlja", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučič gostujući jutros na TV Prva.

On je podsetio da Srbija ima iskustvo koje drugi nemaju -  bombardovanje iz 1999. godine.

"Traže od Srbije koju nisu primili u EU, da uvede sankcije. A oni se nisu odrekli gasa koji im treba, što je i logično i pametno", naveo je predsednik.

On se osvrnuo i na saopštenje specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine i potpredsednika kosovske vlade i glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija nakon prošlonedeljnog susreta koje je ocenio kao "drskost i bezobrazluk".

"Vi to govorite u saopštenju gde niste dogovorili ništa, ni ZSO ni glasanje (na Kosovu)", rekao je on i dodao da se to radi u sitauciji kada se jednom narodu zabranjuje da izlazi na glasanje. 
On je izrazio očekivanje da će Albanci nastaviti sa svojim pritiscima. Kako je rekao, jedini posao regiona je da "ogovara Srbiju, da bi nam natovarili Zapad na vrat i da se zaustavi Srbija u ekonomskom razvoju".

"Vidite šta rade Aljbin Kurti i Đukanović, oni koriste priliku, jedini posao je da idemo da ogovaramao Srbiju, da govorimo da je Vučić mali Putin ne bismo li ceo Zapad natovarili na vrat Srbiji. Srbija o njima nikad ne govori, da se zaustavi Srbija u ekonomskom rastu. Kao taj list Gardijan, oni ništa drugo ne rade, osim što lažu", rekao je on i dodao da su u pitanju plaćeni članci u britanskom Gardijanu.

Strah od sukoba u regionu

Priština je, braneći Srbima na Kosovu i Metohiji da glasaju na izborima 3. aprila na teritoriji KiM, želela da isprovocira sukob, kako bi rešili problem sa Srbima zauvek, izjavio je Vučić i poručio da mu je život Srba sa Kosmeta važnije od svakog glasa koji bi dobio na izborima.

Na pitanje da li je ugrožen mir u regionu, Vučić je odgovorio potvrdno.

“Da li ima pokušaja neodgovornih ljudi da urade nešto? Da. I sve što su neki uradili oko izbora, nadajući se našoj neodgovornoj reakciji, verujući da mogu da izazovu sukob, da reše jednom zauvek problem sa Srbima, da izazovu neku kolonu bez povratka… Iznenadili su se”, rekao je Vučić.

On je dodao da 90 odsto glasova Srba sa KiM dobija on kao kandidat i lista koju predvodi, zbog čega su u Prištini računali da “Vučić neće ni za živu glavu da odustane od 55. 000 glasova”, pa će ga naterati u to, a onda će izmisliti incident, napad, da proteraju Srbe sa KiM.

Zato je, naglašava, molio Srbe sa KiM da čuvamo mir, znajući da time sam gubi glasove na izborima, ali da dobijamo sigurnost i bezbednost za ljude.

“A, 50. 000 do 55.000 glasova… ako je to razlika sa kojom treba da pobedim, onda ne treba ni da budem predsednik, ni da imamo većinu”, konstatovao je Vučić.

On je poručio da je svakako važno da Srbi imaju pravo glasa, jer je to demokratsko pravo, ali da da je važnije da budu živi i nenapadani.

“Da vam ne govorim do čega su službe došle… Jer, Srbi ne bi dozvolili upade sa puškama na biračka mesta, već bi se branili. Da li je važnije jedan život, ili 55.000 glasova? Meni je važniji svaki život”, rekao je Vučić.

Na pitanje ima li Srbija način da se suprotstvati Prištini, Vučić je rekao da ne sasvim, kao što nije imala od 1999. godine.

Zabrinjava me Bajdenova izjava o dugotrajnom ratu

Vučić je rekao da ga zabrinjava jučerašnja izjava šefa američke države Džozefa Bajdena da treba da se spremimo na dugotrajni rat. On je kazao da je u prvom razgovoru sa Bajdenom shvatio da on ima tim koji ga izuzetno priprema i da kada nešto kaže nije slučajno.

Rekao je da je slušao razne besmislene komentare o Bajdenu, ali napominje da izjava predsednika SAD govori da situacija oko Ukrajine ide u pravcu novih sukoba.

"Izjava koju je dao Bajden juče da treba da se pripremimo na dugotrajnu borbu, dugotrajni rat, je ono što me izuzetno zabrinulo i čega se plašimo“, objasnio je on.

Vučić je kazao da se ne radi samo o jednom delu vojničkog sukoba u Ukrajini, jer taj deo može biti okončan, ali se postavlja pitanje šta onda.

„Juče je izbio ponovo sukob u Nadgorno Karabahu u koji su upleteni, ne samo Jermenija i Azerbejdžan već i Rusija. Sada čekajte još jednu tačku bilo gde u svetu pa ne možete više govoriti o regionalnim, kontinentalnim, već svetskim sukobima“, dodao je on.

Zabrinutost zbog cene gasa

Dodao je i da ga brine cena nafte, gasa.

„Pošto je vikend nema novosti oko cena. Nafta je ostala na 127,7 dolaza po barelu, što je strahovito vosoko, a neki predviđaju da će ići na 200 dolara. To je katastrofa, i kataklizma za svet. Cena gasa je na 1.134 evra. To je nepodnošljivo“, istakao je on.

Vučić je kazao da je interesantno da Grčka, Španija i Italija ograničavaju prodaju suncokretovog ulja, brašna, a neki, dodaje, kažu da to radi i Nemačka, iako još nema dokaza.

Preneo je da je ukrajinski ministar poljoprivrede rekao da imaju velike probleme sa izvozom žita.

„Nekada je Ukrajina mogla da izvozi četiri do pet miliona tona žita na mesečnom nivou, a sada svega nekoliko hiljada tona. To unosi haos, jer je Ukrajina zemlja sa ogromnim poljoprivrednim potencijalom. Rusija je obustavila izvoz, a Ukrajina ga je drastično smanjila zbog situacije. Odakle žito, odakle hleb? Kako će jedan Egipat jer nema svoju proizvodnju žita?“, upitao je on.

Vučić je kazao da Srbija radi sve što može i ukazao da je prvi put bio suočen s pretnjama nekih iz regiona, koji su, kako je dodao, rekli da mora da obrati pažnju jer će, ako Srbija neće da izveze žito, kupiti robu od druge zemlje, a onda su naveli državu koja pšenicu kupuje od nas.

Mladima u junu još po 100 evra

Predsednik Vučić je najavio da će početkom juna mladim ljudima biti isplaćeno po 100 evra, a da će prijavljivanje za tu državnu meru početi 15. maja i naveo je da je to način da se pomogne porodicama.

On je dodao da je inflacija i kod nas uvezena, zbog porasta cena energenata, da je veća od očekivane, ali da je manja nego u Evropi. Naveo je da je u decembru bila 4,1 odsto, u odnosu na procenjenih dva odsto.

Vučić je objasnio da se porast cena ne moze izbeći, jer rastu cene energenata i đubriva, a to sve ulazi u cenu poljoprivrednih proizvoda i tako da se stvara začarani krug. Vučić je dodao da je dobro što nismo poslušali i što nismo zatvorili rudnike uglja, jer sada niko ne bi imao struju.

Kaze i da će Srbija biti dobro snabdevena, da će biti svega i po nižim cenama nego u Evropi, ali i da zbog svih uticaja ne mogu da budu dovoljno niske. Ističe i da se mora sačuvati pozitivan privredni rast, jer sve procene padaju.

Napominje da su svetske finansijske institucije Srbiji predviđale privredni rast od 4,5, odsto i da će procene verovatno biti smanjene na 3,5 procenta, a da se smanjenje rasta očekuje i u svetu.

Povodom kritika političkih protivnika da se vestački održavaju cene i kurs dinara, Vučić je upitao kako kurs vestački može da se održava 10 godina na 118 dinara za evro i što ga "oni" nisu sačuvali na 75 dinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija