Politika

Pič: Razočaran sam što je Priština odbila predlog za izbore

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2022

-

19:08

Pič: Razočaran sam što je Priština odbila predlog za izbore
Stjuart Pič - Copyright AP/Tatyana Zenkovich

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik premijera Velike Britanije za zapadni Balkan Stjuart Pič izjavio je danas da je razočaran time što su prištinske vlasti odbile "predlog o kompromisnom rešenju u cilju olakšavanja glasanja za kosovske Srbe na teritoriji Kosova tokom predstojećih izbora u Srbiji".

"Iako je jasno da Kosovo ima suvereno pravo da odluči da li će se takvo glasanje održati, neiskorišćavanje prilike za postizanje praktičnog rešenja ponuđenog u ovom slučaju, dovodi u pitanje posvećenost Kosova osnovnim vrednostima inkluzivnosti i demokratskog prava za sve građane koji tamo žive", rekao je Pič u intervjuu za podgoričke "Vijesti".

Na pitanje koje rešenje vidi kao najizvesnije u sporu Beograda i Prištine o statusu Kosova, nekadašnji komandant vazdušnih snaga Kfora kaže da se ono može postići samo kroz dijalog.

"Postoji samo jedan put da Srbija i Kosovo postignu sporazum o normalizaciji odnosa, a to je kroz dijalog u kojem posreduje EU. Ujedinjeno Kraljevstvo sve vreme podržava ovaj proces i ja lično, kao izaslanik, blisko sarađujem sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, koji je zadužen za dijalog", rekao je ser Pič.

Kako je dodao, dve strane moraju sarađivati kako bi postigle sveobuhvatan, konačan, pravno obavezujući i održiv dogovor, koji je, kaže, ujedno prihvatljiv i međunarodnoj zajednici.

Podrška Otvorenom Balkanu

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, on je rekao da Britanija podržava inicijative koje za cilj imaju podršku regionalnoj saradnji, ekonomskoj integraciji i otvorenim tržištima.

"Važno je da novi procesi dopunjavaju postojeće inicijative umesto da se s njima kose, kao i da budu inkluzivni i otvoreni za svih šest zemalja zapadnog Balkana, pod jednakim uslovima", rekao je Pič.

Ujedinjenije tržišta će, kako je istakao, imati pozitivan uticaj na ekonomski razvoj regiona i učiniće ga privlacnijim za strane investicije.

"Inicijativa Zajedničko regionalno tržište je mehanizam od suštinske važnosti za dalju regionalnu ekonomsku integraciju, koja ide ruku pod ruku s evropskom perspektivom regiona", rekao je Pič.

Osvrt na region

Kada je reč o Crnoj Gori, Pič predlaže da prva aktivnost nove vlade bude da uveri svoje građane i medunarodnu zajednicu da ostaje privržena evroatlantskim vrednostima.

On je kazao da je, dok, kako je naveo, invazija Rusije na Ukrajinu potresa Evropu, potreba za stabilnom vladavinom i mudrim rukovodstvom, u skladu s evroatlantskim i vrednostima NATO-a, važnija nego ikad pre.

Pič se osvrnuo i na situaciju u BiH, rekavši da je Britanija u potpunosti posvećena teritorijalnom integritetu i osnovnim strukturama BiH kao jedinstvene suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

Na pitanje kako gleda na najave člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da će Republika Srpska otpočeti proces formiranja svojih oružanih snaga i pravosudnih organa, Pič je rekao da London ima "jasan i čvrst stav kad su u pitanju opasni potezi" Dodika, koji, kako kaže, pokušava da se "jednostrano povuče iz državnih institucija i poništi 26 godina teško stečenog mira".

"Saglasni smo sa ocenom visokog predstavnika da ovakve aktivnosti imaju za cilj pokušaj da se osmisli otcepljenje od BiH. Ovim se ugrožava, ne samo mir i stabilnost države i regiona, već se preti i poništavanju samog Dejtonskog sporazuma", rekao je Pič.

Komentari (0)

Srbija