Politika

Kurti: Mini Šengen više ne postoji

Komentari

Autor: Tanjug

10/06/2021

-

23:25

Kurti: Mini Šengen više ne postoji
Aljbin Kurti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

 Premijer Kosova Aljbin Kurti potvrdio je da je danas imao polemiku sa srpskom premijerkom Anom Brnabić na Samitu lidera Zapadnog Balkana u Tirani, prenela je Gazeta ekspres. Kurti je rekao da je upravo po pitanju priznanja postojala polemika sa srpskom premijerkom.

"Nije želela da prihvati da je Kosovo nezavisna i suverena država. Naglasio sam da bi Srbija trebalo da se distancira od Miloševievog režima i njegovog nasleđa. Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije pre 13 godina, poslednji je trenutak da Srbija proglasi nezavisnost od Kosova", rekao je Kurti.

On je ukazao da je potrebno da Srbija prizna nezavisnost Kosova, preneo je portal Kosovo onlajn.

"Sve ove inicijative su u zastoju jer nedostaje priznanje Srbije. To bi stvorilo situaciju u kojoj bi ne samo Srbija i Kosovo, već i sve države mogle više da se kreću ka EU. Na kraju ove decenije moraćemo da budemo spremni za integraciju u EU", rekao je Kurti .

Premijer Kosova je naveo da Kosovo ima težak položaj jer još nije dobilo liberalizaciju viznog režima.

Kurti je ukazao da inicijative poput Samita za Zapadni Balkan više nisu povezane sa regionalnim "Mini Šengenom".

"Mini Šengen više ne postoji, postoji zajedničko regionalno tržište, koje će sledeći sastanak imati u prvoj polovini jula. Ta inicijativa je pitanje kojim se bavi Berlinski proces, sa drugim imenom i drugim koordinatama", rekao je Kurti

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija