Politika

Bez saglasnosti unutar EU za otvaranje novih poglavlja sa Srbijom u junu

Komentari

Autor: Euronews/RTS

11/06/2021

-

18:12

Bez saglasnosti unutar EU za otvaranje novih poglavlja sa Srbijom u junu
Bez saglasnosti unutar EU za otvaranje novih poglavlja sa Srbijom u junu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje članice nisu dale zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja, odnosno klastera u pregovorima sa Srbijom u junu, ali su dogovorile održavanje međuvladine konferencije na kojoj će biti predstavljena nova metodologija pregovora i naredni koraci u procesu, saznaje RTS u diplomatskim izvorima u Briselu.

Značajan broj zemalja članica nije dao saglasnost za otvaranje klastera tri i četiri, ocenjujući da Srbija, uprkos nekim pomacima, nije dovoljno napredovala, pre svega u oblasti vladavine prava.

Kao kompromisno rešenje usvojena je odluka da se sa Srbijom 22. juna održi politička "eksplanatorna" međuvladina konferencija, kao znak podrške Beogradu da nastavi sa reformama koje bi vodile mogućem otvaranju poglavlja na nekoj sledećoj međuvladinoj konferenciji.

Kako navode diplomatski izvori, Evropska komisija se tokom interne debate u EU zauzela za otvaranje klastera tri i četiri 22. juna, ocenjujući da je Srbija počela da postiže rezultate i da bi otvaranje ohrabrilo dalje popravljanje situacije u oblasti vladavine prava.

Uprkos tome, veći broj zemalja članica, među kojima Nemačka, Holandija, Belgija, Luksemburg, Danska, Švedska, Finska, Irska, Hrvatska i Bugarska, ostao je pri stavu da će za odluku o otvaranju biti potrebno više vremena i konkretnih rezultata, a neke članice pokrenule su i pitanje nedovoljne usklađenosti Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Imajući u vidu stav Evropske komisije i snažnu podršku mnogih zemalja otvaranju klastera, EU će na političkoj međuvladinoj konferenciji pokušati da pošalje poruku ohrabrenja Beogradu, u situaciji kada nijedno pregovaračko poglavlje nije otvoreno u poslednjih godinu i po dana.

Šta podrazumeva nova metodologija?

Podsetimo, prema novoj metodologiji proširenja, koju je Srbija zvanično prihvatila u julu 2020. godine, poglavlja su grupisana u šest klastera.

Dakle, više se ne otvara jedno po jedno poglavlje, već države moraju biti spremne da otvore ceo klaster.

Srbija je, prema broju otvorenih poglavlja, negde na polovini puta. Otvoreno je 18 od 35, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Klaster četiri, čije otvaranje je najavljivano, obuhvata četiri poglavlja: o transportnoj politici, energetici, životnoj sredini i trans-evropskim mrežama.

Srbija je kandidat za članstvo u EU od 2012. godine, a pregovori o pristupu zvanično su započeti u januaru 2014. godine.

Preporuka za vas

Edi Rama za Euronews Srbija: Velika Albanija je nonsens, Srbi i Albanci treba da se ugledaju na Nemce i Francuze
EU se oglasila povodom Bajdenove uredbe: Sankcije nisu deo politike Brisela na Zapadnom Balkanu

Komentari (1)

Andrej

12.06.2021 09:35

Bio sam pristalica pridruzenja EU ali je, ne ulazim u razloge, duzina ovog procesa ga ucinila besmislenim. Vise nisam pristalica pridruzivanja, svako svoj kratki zivot nek provede kao dobar komsija.

Srbija