Politika

Selaković sa šeficom Misije UN na KiM: Srbija će insistirati na poštovanju Rezolucije 1244

Komentari

Autor: FoNet

08/04/2022

-

23:30

Selaković sa šeficom Misije UN na KiM: Srbija će insistirati na poštovanju Rezolucije 1244
Selaković sa šeficom Misije UN na KiM: Srbija će insistirati na poštovanju Rezolucije 1244 - Copyright Tanjug/ Ministarstvo spoljnih poslova/ Branko Lazić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) i šeficom Misije UN na Kosovu i Metohiji Karolinom Zijade i istakao značaj kontinuiranog razmatranja pitanja Kosova u Savetu bezbednosti UN.

Selaković je napomenuo da je to način da se međunarodna zajednica redovno i transparentno informiše o stanju na terenu, položaju Srba i drugog nealbanskog stanovništva, vladavini prava, poštovanju ljudskih prava, zaštiti kulturnog i verskog nasleđa, saopštilo je Ministarstvo.

On je izrazio duboku zabrinutost za položaj Srba na Kosovu i Metohiji, iznoseći konkretne primere jednostranog i provokativnog delovanja Prištine. Selaković je konstatovao da su jednostrani akti i provokacije Prištine sve veća pretnja miru i stabilnosti u regionu, i izrazio nadu da će to jasno, iznošenjem činjenica, biti reflektovano u izveštaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK, koji će 20. aprila biti predstavljen pred Savetom bezbednosti UN. Izrazio je uverenje da će Zijade svojim radom doprineti očuvanju prisustva i uloge UNMIK na Kosovu i Metohiji, kao i unapređenju svih segmenata delovanja Misije.

Tanjug/ Ministarstvo spoljnih poslova/ Branko Lazić

 

Ministar je poručio da Srbija insistira na neophodnosti doslednog poštovanja Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, podvukavši da je od ključne važnosti nastavak angažmana Misije UNMIK, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković je rekao da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu, naglasivši da je Beograd ispunio svoje obaveze, dok Priština uporno izbegava da sprovede svoje, uključujući stvaranje uslova za formiranje Zajednice srpskih opština. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija