Politika

Petković: Upad naoružanih pripadnika ROSU u prodavnice u Štrpcu, cilj je zastrašivanje Srba

Komentari

Autor: Tanjug

08/04/2022

-

13:32

Petković: Upad naoružanih pripadnika ROSU u prodavnice u Štrpcu, cilj je zastrašivanje Srba
Petković: Upad naoružanih pripadnika ROSU u prodavnice u Štrpcu, cilj je zastrašivanje Srba - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Više naoružanih pripadnika ROSU upalo je danas u podne, u pratnji predstavnika takozvane Carine, u više srpskih prodavnica u opštini Štrpce, u potrazi za srpskom robom.

Kako je saopštio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, pripadnici ROSU su blokirali tri prodavnice, a meštani koji su krenuli u nabavku onemogućeni su da obave kupovinu i zastrašeni najnovijom demonstracijom sile Aljbina Kurtija.

"Ovo je četvrti put za svega nekoliki meseci da Kurti šalje naoružane specijalce u Štrpce, a sve sa ciljem da zastraši i svakodnevnim pritiscima pokuša da protera preostale Srbe iz ove najjužnije srpske sredine i prekine njihove veze sa ostalim srpskim sredinama", naveo je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM kaže da Kurti, "u te svrhe, koristi i nekakav obračun sa plazmom i smokijem kao paravan za napad na Srbe i demonstraciju moći, misleći da će učestalim akcijama uspeti da uzdrma Srbe i izazove nekakav neodgovoran potez".

"Uprkos Kurtijevoj opsesiji Štrpcem, Štrpčani ne nasedaju na provokacije i odlučni su da ostanu i opstanu na svojim ognjištima, a jedini gubitnik ovakvih nerazumnih akcija biće upravo Kurti. Država Srbija nastaviće da pomaže Štrpce i ekonomski i na svaki drugi način i to Kurti ne može da spreči", zaključio je Petković.

Istovremeno, u glavnoj ulici u Bošnjačkoj mahali u severnom delu Mitrovice, ispred jednog lokala, trenutno se nalazi desetak dugim cevima naoružanih pripadnika Specijalne jedinice kosovske policije. 

Ispred ovog lokala nalaze se i dva policijska vozila, dok su nešto ranije nedaleko od ove lokacije bili stacionirani i pripadnici policije regiona Sever.

Kod Vučitrna privedeni vozači i konfiskovana vozila

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da je danas kod Vučitrna zaustavljeno više srpskih linijskih prevoznika, da su vozači privedeni, a vozila konfiskovana, uz reči "Ovo je velika Albanija".

"U nastavku terora Aljbina Kurtija danas je kod Vučitrna zaustavljeno više srpskih linijskih prevoznika. Putnici, među kojima i studenti su naterani da napuste vozila, ostavljeni pored puta, vozači privedeni, a vozila konfiskovana, uz reči "Ovo je velika Albanija"", naveo je Petković na Tviteru u poruci koju je uputio specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku.

Petković je rekao da su se naši predstavnici na terenu pobrinuli za putnike i naveo da bi Kurtiju bilo bolje da rešava goruće ekonomske probleme nego što maltretiranjem Srba pokušava da zamaže oči javnosti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija