Politika

Iran uvodi sankcije za još 15 američkih zvaničnika zbog zastoja pregovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

09/04/2022

-

14:03

Iran uvodi sankcije za još 15 američkih zvaničnika zbog zastoja pregovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma
Iran uvodi sankcije za još 15 američkih zvaničnika zbog zastoja pregovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zbog zastoja u višemesečnim pregovorima o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, Iran je danas saopštio da je uveo sankcije za još 15 američkih zvaničnika, među kojima su bivši načelnik Generalštaba američke vojske Džordž Kejsi i nekadašnji gradonačelnik Njujorka i advokat bivšeg predsednika Donalda Trampa, Rudolf Ðulijani.

Gotovo svi američki zvaničnici koji su se našli na listi sankcija Irana služili su tokom Trampove administracije, koja je uvela sankcije iranskim zvaničnicima, političarima i kompanijama i povukla Sjedinjene Države iz nuklearnog sporazuma Teherana sa svetskim silama, prenosi Rojters.

U saopštenju koje su preneli lokalni mediji, iransko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je američke zvaničnike za podršku "terorističkim grupama i terorističkim aktima" protiv Irana i za "represivne poteze" Izraela u regionu i protiv palestinskog naroda.

Jedanaestomesečni indirektni razgovori između Irana i SAD o spašavanju nuklearnog sporazuma vođeni u Beču zaustavljeni su, jer obe strane zahtevaju političke odluke pre rešavanja preostalih pitanja.

General Ostin Skot Miler, bivši komandant američkih snaga u Avganistanu, bivši američki sekretar za trgovinu Vilbur Ros i nekoliko bivših ambasadora su među zvaničnicima koji su se našli na meti novih iranskih sankcija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija