Politika

Vučić: Ponosni smo što sami želimo da čuvamo Srbiju, a ne da to čini NATO u naše ime

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/04/2022

-

11:22

Vučić: Ponosni smo što sami želimo da čuvamo Srbiju, a ne da to čini NATO u naše ime
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se na izjave predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija povodom toga što je Srbija nabavila naoružanje iz Kine. Rekao je da je legalna i transparentna nabavka kineskog sistema FK-3(HQ-22) koji služi za protivvazdušnu odbranu iskorišćena da bi se reklo da Srbija ugrožava mir u regionu.

"Taj naš sistem služi za uništavanje krstarećih raketa, neprijateljske avijacije koja bi narušila vazdušni prostor Srbije. Pa se pitam, kako time ugrožavamo i Prištinu ili, još bolje, kako na takav način ugrožavamo Podgoricu", rekao je Vučić.

On je rekao da je u poslednjih šest meseci ubrzana "kampanja žigosanja Srbije koja dolazi iz pojedinih centara moći", ali iz dela regiona.

"Moja molba za vas je - ostavite Srbiju na miru, prestanite da lažete i obmanjujete javnost, a Srbija će naći svoj put, onakav kakav njeni građani žele. I nemojte da se ljutite, i izvinite još jednom... ponosni smo na činjenicu da sami želimo da čuvamo svoju zemlju, a ne da to čini NATO u naše ime. I u tome se razlikujemo, i toga se ne stidimo", rekao je, između ostalog, Vučić.

Komentarisao je izjavu Aljbina Kurtija da je "Srbija u panici, jer se plaši da će ostati sama", i rekao je da je Srbija danas kao vojno neutralna zemlja sama u celom širem regionu. 

"U cirkusu se mogu videti lavovi, slonovi i tigrovi, ali vukova samotnjaka nikada u cirkusu nema. Mi na Balkanu imamo dovoljno tih veličanstvenih životinja i uvek bih pre prihvatio ulogu vuka samotnjaka, a ne hijene, bestidnih i nemoralnih, ma koliko da ih ima, tri, pet, šest, a ponekad 19. Još gore od hijena kojima morate da odate poštovanje na krvoločnosti, je biti muva zunzara, koja se vrti oko njih i čeka da im donesu plen, a takvi su Kurti i Ðukanović", rekao je Vučić.

Juče je predsednik Crne Gore MIlo Đukanović rekao da naoružavanje Srbije uvek zabrinjava i "pojačava osećaj ugroženosti i bezbednosti u Evropi".

"Poseban rizik je naoružavanje na Balkanu. Generalno nas to brine. U ovom slučaju, reč je o produženoj tendenciju narožavanja Srbije iz zemalja koji se pojavljuju kao otvoreni neprijatelji Evrope i NATO", kazao je Ðukanović.

Nabavka oružja za srpsku vojsku bila je i tema za kosovskog premijera Aljbina Kurtija koji je rekao da se Srbija naoružava "jer se plaši da će ostati sama", kao i da je budžet tzv. kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) povećan u prethodnoj godini s obzirom na naoružavanje Srbije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija