Politika

Osmani kritikovala EU: Brisel da poštuje ravnopravnost strana u dijalogu Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2022

-

17:24

Osmani kritikovala EU: Brisel da poštuje ravnopravnost strana u dijalogu Beograda i Prištine
Vjosa Osmani - Copyright AP/ Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica prištinskih institucija Vjosa Osmani kritikovala je ulogu Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine i zatražila da Brisel poštuje princip ravnopravnosti, prenela prištinski TV Kljan Kosova.

Osmani je, kako navodi isti izvor, pomenula i stalne kritike EU na račun Prištine u vezi s osnivanjem Zajednice srpskih opština.

"To je samo sporazum koji nije sproveden jer postoji odluka Ustavnog suda s tim u vezi. Evropska unija je bila veoma glasna u tom pogledu", rekla je Osmani.

Ona smatra da je važna uloga SAD u postizanju konačnog sporazuma između Beograda i Prištine i da će ceo proces dijaloga biti usmeren na međusobno priznavanje.

"Moj utisak je da se EU još nije jasno izjasnila u pogledu nesprovođenja sporazuma od strane Srbije. Srbija u praksi nastavlja da radi suprotno od onoga što je potpisala, ali EU se još nije oglasila javnim pozivima u vezi sa Srbijom koja je prisutna u dijalogu, ali to prisustvo koristi za opstrukciju i na taj način blokira svaki dogovor", rekla je Osmani za TV Kljan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija