Politika

Rakić: Reakcija na optužbe da Srbi napadaju ustavni poredak biće građanska neposlušnost

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2022

-

18:36

Rakić: Reakcija na optužbe da Srbi napadaju ustavni poredak biće građanska neposlušnost
Rakić: Reakcija na optužbe da Srbi napadaju ustavni poredak biće građanska neposlušnost - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je danas totalnu građansku neposlušnost nakon što je primio informaciju da se na KiM vodi postupak protiv više od 70 Srba, zbog, kako se tvrdi, "napada na ustavni poredak Kosova".

Srpska lista je, kaže Rakić, tim povodom održala hitne sastanke sa međunarodnim predstavnicima.

Postupci u Specijalnom tužilaštvu u Prištini protiv srpskih građana, privrednika, gradonačelnika i poslanika pokrenuti su, kaže, zbog, kako se tvrdi, "napada na ustavni poredak Kosova".

Povod za te postupke, kako je objasnio, bili su protesti protiv jednostranih poteza Prištine u toku prošle godine.

Rakić je istakao da je to "politički i etnički motivisan progon našeg naroda, u kom je Priština unapred osudila optužene Srbe.

"Ukoliko Priština krene sa jednostranim potezima, ne daj Bože, hapšenjima naših građana, bićemo prinuđeni da se tome odupremo svim demokratskim i nedemokratskim sredstvima što podrazumeva i totalnu građansku neposlušnost kako bi odbranili ljudska prava naših građana", upozorio je Rakić.

On je pozvao građane srpske nacionalnosti, da ne prime poziv tužilaštva, niti da se na njega odazovu.

"Koliko je perfidna igra Prištine vidi se kroz nameru da se među nama unese razdor. Spisak im nije konačan pa ih pozivam da na taj spisak stave i mene, Igora, Slavka, Milovića, jer smo i mi bili na tim protestima sa svojim narodom i uvek ćemo biti", poručio je Rakić.

Rekao je da su čelnici Srpske liste danas obavestili ambasadore Kvinte i predstavnike Evropske unije i od njih zatražili da "obuzdaju Prištinu u nameri da izazove haos na severu Kosova".

"Mi podržavamo vladavinu prava, ali ovo nije vladavina prava već institucionalno nasilje kojim se vrši progon našeg naroda. Pozivamo građane na jedinstvo, ovo nije političko pitanje, već pitanje našeg opstanka na ovim prostorima", kazao je Rakić.

Naglasio je da Srbi na KiM žele da sačuvaju mir, ali i da tolerantni stav Srba ima granicu.

On je dodao da će Srpska lista učiniti sve što može da zaštiti narod.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija