Politika

Mekloski i Moskovic novi Tačijevi branioci u Hagu

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2022

-

16:32

Mekloski i Moskovic novi Tačijevi branioci u Hagu
Hašim Tači - Copyright AP/Phil Nijhuis

veličina teksta

Aa Aa

Bivši tužilac Haškog tribunala Piter Mekloski i bivši ministar pravde u misiji UN na Kosovu Albert Moskovic novi su branioci nekadašnjeg kosovskog predsednika i komandanta OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine, prenosi RTK2.

Kako je objavio Specijalni sud u Hagu, Mekloski i Moskovic braniće Tačija zajedno sa njegovim glavnim zastupnikom Gregom Kihoom i kobraniocem Pjerom Ričardom Prosperom, bivšim američkim ambasadorom za ratne zločine.

Američki pravnik Mekloski je u Haškom tribunalu, tokom dve decenije, vodio istragu i bio glavni tužilac u suđenjima optuženima za genocid u Srebrenici.

Na osnovu dokaza koje je Mekloski izveo, sud je za genocid u Srebrenici osudio Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Zdravka Tolimira, Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu, a za podržavanje i pomaganje genocida Radislava Krstića i Dragu Nikolića, preneo je Kosovo onlajn.

Mekloski je izvodio dokaze i na suđenju Slobodanu Miloševiću.

Albert Moskovic, takođe američki pravnik, na Kosovu je 2006-2007. bio direktor odeljenja UNMIK za pravosuđe.

U jednom kasnijem intervjuu, Moskovic je svoju ulogu na Kosovu opisao kao "ministra pravde" u misiji UN.

Moskovic je tada, među izazove s kojim se suočavao na Kosovu, uvrstio i "zastrašivanje svedoka kojima je bila neophodna zaštita".

Na oproštajnoj konferenciji za štampu u Prištini, marta 2007, Moskovic je naglasio da je "poboljšanje zaštite svedoka i žrtava na Kosovu od ključne važnosti".

Na pitanja albanskih i srpskih novinara, Moskovic je tada potvrdio da su "svedoci bili zastrašivani, povređivani i ubijani", ali, uprkos novinarskom insistiranju, nije mogao da kaže koliko je svedoka ubijeno.

To je jedan od glavnih razloga zbog kojih su u sudskom pritvoru u Ševeningenu od hapšenja u novembru 2020. zadržani Tači i saoptuženi Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Oni su optuženi za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima, preneo je Kosovo onlajn.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija