Politika

Posebna sednica o zaštićenim svedocima protiv Tačija i ostalih vođa OVK 22. februara

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2022

-

16:59

Posebna sednica o zaštićenim svedocima protiv Tačija i ostalih vođa OVK 22. februara
Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi, Jakup Krasnići - Copyright E-Stock/Petar Jovanović, AP/Peter Dejong, AP/Eva Plevier, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, prihvatio je zahtev odbrane Hašima Tačija i još trojice optuženih, da se održi posebna sednica na kojoj će se raspravljati o poverljivim informacijama i kontaktima sa zaštićenim svedocima.

Sednica je zakazana za utorak, 22. februar.

Ovaj zahtev odbrane Tačija i drugih usledio je nakon što je tužilaštvo zatražilo da sudija utvrdi okvir za postupanje i uslove za poštovanje prava zaštićenih svedoka.

"Da bi se obezbedila bezbednost, fizički i psihički mir, dostojanstvo i privatnost svedoka, kao i da bi se izbegle frustrirajuće zaštitne mere koje se mogu naložiti u ovom slučaju, specijalizovano tužilaštvo traži od sudije da naredi mere u vezi sa rukovanjem poverljivim informacijama", navodi se u dopisu tužilaštva.

Pored ostalog, prema predlogu tužilaštva strane učesnici ovog postupka imaju opštu obavezu da trećim licima ne otkrivaju poverljive informacije. To mogu sa učine kao izuzetak - samo ako je takvo obelodanjivanje direktno i posebno neophodno za pripremu i svog slučaja.

"Treće lice" obuhvata bilo koje lice osim stranke ili učesnika u ovom postupku, ili sudije ili člana osoblja Suda koji je ovlašćen da ima pristup tim informacijama.

Optuženi za ratni zločin i zločin protiv čovečnosti

Tači, kao i Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi, terete se za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u 40 logora na Kosovu i severu Albanije, gde su ljudi neosnovano lišeni slobode, mučeni i ubijani.

Njima preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena su u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija