Politika

Minić: Srbija bi trebalo da bude spremna ako se ubrzaju stvari po pitanju proširenja EU

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2022

-

17:05

Minić: Srbija bi trebalo da bude spremna ako se ubrzaju stvari po pitanju proširenja EU
Minić: Srbija bi trebalo da bude spremna ako se ubrzaju stvari po pitanju proširenja EU - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srbija se pomerila na putu ka Evropskoj uniji nakon dve godine pauze i treba da bude spremna ukoliko se otvore nove mogućnosti da se ubrzaju stvari po pitanju pridruživanja EU, kaže predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić.

"Ocene su da smo stvari pomerili posle dve godine zastoja, da je otvoren ceo klaster koji je vrlo važan i odnosi se na povezanost, transportnu energetiku i životnu sredinu, a to su vrlo važne, teške i skupe oblasti za pregovore. To je dobra vest iz prošle godine, a videćemo šta će biti u ovoj godini jer mnogo stvari zavisi od okolnosti, gde mi nemamo mnogo uticaja, a to je naravno rat u Ukrajini", rekla je Minić za Tanjug.

Dodala je da se, usled toga, dešavaju brojne promene kao prekomponovanje budžeta i prilagođavanje nekih politika. Prema njenim rečima, za ulazak Srbije u EU, dosta toga će zavisiti i od "aspiracija" Ukrajine, Moldavije i Gruzije da postanu barem pridružene članice EU.

"Tako da nas čeka mnogo promena, ali bila bi velika greška da mi napravimo zastoj i da ne ulažemo nove i mnogo intenzivnije napore, jer ako se otvori neki prostor da se stvari ubrzaju treba za to biti spreman", poručila je Minić.

Na pitanje da li evropski put može da ubrza podrška koju Srbija ima od Vlade Nemačke i poseta specijalnog nemačkog predstavnika Manuela Sracina, Minić smatra da je ovakav vid podrške veoma bitan za nepredak Srbije na tom putu.

"Podrška Nemačke, kao i Francuske, kao dve najveće zamlje EU i one koje utiču na glavne politike EU, veoma je važna. Dobiti eksplicitnu podršku te dve zemlje, a ukoliko je ona i efektivna, to je nešto veoma važno za napredak Srbije", naglasila je Minić.

Kada je u pitanju dolazak specijalnog nemačkog predstavnika u Srbiju, Minić je navela da on dobro poznaje region i član je Zelene partije, kao i da unosi neke "nove dimenzije", te zaključila da će posvećivati pažnju tim pitanjima i u Srbiji.

Izrazila je nadu da će njegova poseta otvoriti dodatne mogućnosti da se u određenim domenima stvari ubrzaju u procesu priključivanja Srbije EU.

Evropski pokret u Srbiji i EU TACSO organizuju regionalnu konferenciju "Revitalizacija EU vrednosti" čiji je cilj da pruži podršku sveobuhvatnom procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana i Turske, a Minić je objasnila da je ta konferencija od velikog značaja, kako bi se utvridilo u kojoj meri se evropske vrednosti primenjuju kako u zemljama regiona, tako i kod nas.

"Mi želimo da preispitamo koliko naše zemlje poštuju, prate i unapređuju evropske vrednosti, koje su glavni uslov da u opšte budemo primljeni u punopravno članstvo", poručila je ona.

Takođe, dodala je da je ovim temama u velikoj meri posvećena i konferencija o budućnosti Evrope.

Izrazila je zadovoljstvo što su se na debate, koje će se u naredna tri dana u Beogradu održavati povodom dana Evrope, odazvali predstavnici iz šireg regiona uključujući i Tursku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija