Politika

Stano: EU bez komentara o aplikaciji Prištine za SE, apel da se napreduje u dijalogu

Komentari

Autor: Radio Slobodna Evropa

12/05/2022

-

16:52

Stano: EU bez komentara o aplikaciji Prištine za SE, apel da se napreduje u dijalogu
Stano: EU bez komentara o aplikaciji Prištine za SE, apel da se napreduje u dijalogu - Copyright Printscreen/EU Debates|eudebates.tv

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija (EU) ne komentariše procese u vezi sa drugom institucijom, naročito tamo gde nije članica, rekao je Peter Stano, portparol EU, u vezi sa aplikacijom Kosova za članstvo u Savetu Evrope, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Što se EU tiče, mogu samo da podsetim na naš apel Kosovu i Srbiji da učine sve što je u njihovoj moći da napreduju u dijalogu o normalizaciji njihovih odnosa koji vodi EU", proučio je Stano.

On je pozvao strane da deluju suzdržano i da se uzdrže od bilo kakve retorike ili akcije koja bi mogla da dovede do tenzija.

Ministarka inostranih poslova Kosova Donika Gervala je danas predala aplikaciju Kosova za članstvo u Savetu Evrope. Radi se o dosad najvažnijoj organizaciji gde Kosovo aplicira.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je ovim činom Priština pokazala da je srušila Vašingtonski sporazum i upitao predstavnike međunarodne zajednice zbog čega pozivaju Beograd na razgovore kada kosovski Albanci sruše sve ono što potpišu.

"Brutalno su ga pogazili i pregazili, ne sekiraju se ni za šta. Posle 10 godina gaženja Briselskog sporazuma sada su zgazili i Vašingtonski sporazum a Rezoluciju 1244 (saveta bezbednosti UN) nikada nisu ni poštovali", rekao je Vučić.

Zbog ovog poteza Prištine je za sutra zakazana Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija