Politika

Izveštaj koalicije prEUgovor o napretku Srbije u Klasteru 1: Izmena Ustava pozitivan signal, ključne prepreke ostaju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/05/2022

-

18:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Iako je Srbija krajem prošle godine otvorila Klaster 4 u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, pred zvaničnim Beogradom i dalje se nalazi niz zadataka kako bi se ceo proces nastavio. Izmena Ustava Srbije bila je preduslov za sprovođenje daljih reformi, ali u ključnim oblastima kao što je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i dalje postoje problemi, pokazao je izveštaj koalicije prEUgovor o napretku Srbije u Klasteru 1.

Koalicija prEUgovor predstavila je najnoviji "Alarm", a reč je o nezavisnom polugodišnjem izveštaju o napretku Srbije u Klasteru 1, sa fokusom na političkim kriterijumima i poglavljima 23 - pravosuđe i ostala prava, i 24 - pravda, sloboda i bezbednost pristupnih pregovora sa EU.

Izveštajni period, od novembra 2021. do aprila 2022, obeležili su referendum o promeni Ustava i opšti izbori sa pratećim kampanjama i nizom propisa koji su menjani u poslednji čas, a Jelena Pejić Nikić, viša istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i koordinatorka Koalicije prEUgovor za Euronews Srbija govorila je o zaključcima ovog izveštaja.

Kako je ona istakla, pomenuti period bio je izuzetno dinamičan, a iako su postojale "svetle tačke", bilo je i negativnih dešavanja. Kako je ona napomenula, Klaster 4 koji je otvoren u decembru otvoren je zapravo "na kredit".

Podsetimo, nakon dvogodišnjeg zastoja, Srbija je krajem prošle godine otvorila klaster 4 (Zelena agenda i održiva povezanost) sa četiri pregovaračka poglavlja, što se najvećim delom može pripisati užurbanom finišu postupka ustavnih izmena, piše u izveštaju. Međutim, iako se Vlada Srbije pripremila za otvaranje još tri poglavlja iz klastera 3 (Konkurentnost i inkluzivni rast), do toga nije došlo. 

"Pozitivno je što je otvoren Klaster 4 u decembru i to je učinjeno na kredit Vladi Srbije s obzirom na to da je obećala da će pre izbora da završi proces ustavnih izmena. Ovaj proces ustavnih izmena zaključno sa referendumom i potvrdom u skupštini je glavni uspeh ovog izveštajnog perioda, mada možemo da diskutujemo koliki je to uspeh i šta dalje treba. Promena Zstava je prva aktivnost, dakle to je početni korak i preduslov za sprovođenje daljih reformi", rekla je ona.

Kako dodala, trenutno se radi na izradi pravosudnih zakona koji će dalje da razrade odredbe Ustava, a tek nakon toga se može videti i kako će se one primenjivati. Rok za njihovo usvajanje je godinu dana, počev od februara ove godine kada su izmene i potvrđene.

"Formirane su radne grupe, nažalost uopšte nije objavljeno ko su članovi tih radnih grupa, pretpostavljamo da su to isti ljudi koji su učestvovali u izradi teksta ustavnih amandmana. Mislimo takođe da na kraju i tekst koji smo dobili, o kom su se građani izjašnjavali na referendumu, nije dao maksimum, dakle nije ova prilika iskorišćena. Uporedno sa tim imali smo usvajanje Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi što je bilo neophodno da bi se Ustav potvrdio na referendumu, opet kažem pre izbora i videli smo na kraju da je taj zakon bio jako problematičan, da je čak menjan nakon protesta građana i da smo manje od dva meseca od usvajanja tog zakona i imali referendum", istakla je ona.

Pejić Nikić dodaje i da je čak i Venecijanska komisija rekla da nije sasvim eliminisan prostor da politika utiče na pravosuđe, te napominje da je to prilika koja je propuštena, iako se može reći da odrebe Ustava Srbije jesu unapređene u odnosu na ono kako je bilo ranije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija