Politika

Vučić se ddanas obraća javnosti nakon trilateralnog sastanka u Briselu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/06/2021

-

08:12

Vučić se ddanas obraća javnosti nakon trilateralnog sastanka u Briselu
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti danas u 13 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, a nakon trilateralnih razgovora u Briselu kojima su prisustvovali premijer Kosova Aljbin Kurti, šef diplomatije EU Žozep Borelj i specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Dogovor ovog puta nije bio moguć, ali se od pregovora ne sme odustati, poruka je delegacije Beograda nakon sastanka sa Kurtijem u Briselu.

Nakon sastanka, Vučić je poručio da je prištinska strana pokušala da svojim ponašanjem okonča dijalog. Kako je rekao, Priština ne želi da ispuni ugovore koje su Albanci potpisali i dodao je da ne žele da razgovoraju o Zajednici srpskih opština. Vučić je istakao i da je prištinska strana tražila tri stvari među kojima i "hitno i odmah da čuju kada ćemo da priznamo nezavisno Kosovo".

"Takođe, oni nazivaju incidentima činjenicu da Srbi žele da prisustvuju liturgijama u svojim crkvama, valjda jer je zamljište za crkvu dato u vreme vladavine Slobodna Miloševića", rekao je Vučić.

Euronews/Printscreen

"Razgovarali smo o nestalim osobama"

Na sastanku je, kako je dodao, bilo reči o nestalim osobama, te istakao da je važno da se zna gde je sahranjen svaki Srbin, svaki Albanac, Albanka... On je rekao da je takav stav naišao na razumevanje Borelja i Lajčaka. Kako je precizirao, kada se dobiju informacije da postoji sumnja da se negde nalazi grobnica, to će i biti istraženo.

"Razgovarali smo o nestalim osobama. Pričao sam o principima i o tome da otkrijemo gde je sahranjen svaki Albanac ili Srbin. rekao sam Boreljiju da nam kažu da kada imaju neku sumnju da se negde nalazi neko telo da nam ukažu, odmah ćemo da istražimo. Ja sam na devet lokacija tražio da se proveri da li se tamo nalaze ubijeni Srbi. Rekli su mi da ne može, jer je tamo Veljko Odalović", kazao je Vučić i dodao:

Aljbin Kurti je insistirao na četiri zahteva Prištine, koji bi se realizovali nakon uzajamnog priznanja, dok je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak ocenio da su razgovori da razgovori nisu bili laki, ali da su važni.

Instagram.com/buducnostsrbije

Lajčak: Građani Kosova i Srbije imaju visoka očekivanja

"Za EU je važno to što su oba lidera potvrdila da nema drugog puta nego da se normalizuju odnosi kroz dijalog", rekao je Lajčak i dodao da se nastavak dijaloga očekuje pre kraja jula.  

On je rekao da građani Kosova i Srbije imaju visoka očekivanja i da žele da se prevaziđe nasleđe prošlosti, i da povedu "Kosovo i Srbiju ka njihovoj zajedničkoj budućnosti tako što će normalizovati odnose na sveobuhvatan način".  

Vučić i Kurti prvo su se bilaterlano sastali sa Lajčakom i šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom, a potom je usledio trilateralni susret.  

Najveći problem je, kako je Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao za Euronews, to što predstavnici Prištine nisu zainteresovani da rade na realizaciji onoga na šta su se prethodne prištinske vlasti obavezale.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija