Politika

Ukrajinska ambasada u Beogradu reagovala na Kličkovu izjavu o Kosovu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

27/05/2022

-

11:01

Ukrajinska ambasada u Beogradu reagovala na Kličkovu izjavu o Kosovu
Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva - Copyright AP Photo/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada Ukrajine u Beogradu oglasila se povodom sporne izjave gradonačelnika Vitalija Klička  rečima da on "ima pravo na lični stav, ali nema nikakve veze niti ovlašćenja da iznosi stav Ukrajine koji se tiče pitanja spoljne politike".

"Dobro je poznat principijelni stav Ukrajine o njenom odnosu prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. Zbog toga je Ambasada neprijatno doživela, ali nije bila iznenađena još jednom antiukrajinskom kampanjom koju su pokrenuli pojedini političari i mediji koji očigledno poslednjih godina jednim od glavnih prioriteta svog rada smatraju podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu“, navodi se u saopštenju ambasade dostavljenom redakciji Euronews Srbija.

Podsetimo, Kličko je u intervjuu za švajcarski "Le Canton 27" izjavio da će "Ukrajinci biti oslobođeni od Rusije kao što su Albanci oslobođeni od Srbije". Kličko, koji je boravio na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, navodi da se "Ukrajinci bore protiv ruskog režima koji pokušava da okupira njihovu zemlju kao što su se Albanci nekada borili protiv srpskog okupatora". Portal navodi da se on zahvalio Albancima i Kosovu na podršci, kako u vojnom aspektu, tako i na humanitarnoj pomoći, navodi portal. 

U saopštenju ambasada navodi da želi da uveri "prijatelje koji podržavaju Ukrajinu u ovom teškom trenutku i koji nisu zaboravili podršku ukrajinskog naroda u svim teškim trenucima za Srbiju, da se ne brinu".

"Ambasada takođe mora da konstatuje i da situacija, nažalost odražava i izuzetno nizak nivo kontakata između gradova partnera Kijeva i Beograda, koji imamo danas. Sa svoje strane, želimo još jednom da skrenemo pažnju svima onima koji imaju ovlašćenja i u čijoj je to nadležnosti na slobodnu prodaju majica sa simbolom ruske agresije 'Z', kao i na prisustvo istog na mnogim zidovima beogradskih zgrada, koji za Ukrajince predstava simbol ruske agresije i ima značenje 'ubij Ukrajinca'“, dodaje se.

Ambasada naglašava da rusku agresiju javno podržava određeni broj srpskih medija i kulturnih ličnosti, naučnika, kao i pojedini političari.

"Sigurni smo da zajedno imamo na čemu da radimo kako bismo podigli nivo naših odnosa i solidarnosti u mnogim oblastima", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija