Politika

Vučić s izbeglicama iz Ukrajine u Centru za azil u Vranju: Želim vam da što pre dočekate mir

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2022

-

15:12

Vučić s izbeglicama iz Ukrajine u Centru za azil u Vranju: Želim vam da što pre dočekate mir
Prihvatni centar Vranje - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić danas je u poseti Centru za azil u Vranju, u kojem je smešteno 67 izbeglica iz Ukrajine, od kojih su većinom žene sa decom.

U tom objektu, koji je otvorenog tipa, trenutno borave 43 žene, 17 dece i sedam muškaraca, a starosna struktura dece je od dve do 18 godina.

"Želim vam da što pre dočekate mir, da možete da se vratite svojim domovima, a ko god bude želeo da živi, radi u Srbiji, uvek može da dođe. Osećajt se kao kod kuće", rekao im je Vučić.

Vučić je rekao da je za njih obezbeđena dodatna pomoć, dodajući da je država spremna da pomogne u svemu što misle da im je potrebno.

"Sve što možemo da ponudimo, naše kapacitete za lečenje, zadravlje ljudi, za ranjene, spremni smo da pomognemo", rekao je Vučić.

On je naveo da u Srbiji saosećamo sa svima u Ukrajini, i strašno nam je svima važno da deca u Ukrajini ovde imaju pristojno detinjstvo, a stariji život dostojan čoveka.

"Nadam se da ste u Srbiji osetili srce dobrih domaćina i da vidite koliko vas volimo i razumemo vašu tešku sudbinu, jer smo i mi, kao narod, nekoliko puta prolazili kroz izbeglištvo, patnju, i čini mi se da se odlično razumemo", rekao je Vučić.

Obratio se ambasadoru Ukrajine, konstatacijom da nije bilo prevodioca za ukrajinski jezik, te da se nada da nije bilo velikih grešaka u protokolu.

"Više puta sam slušao ukrajinski, prepoznao sličnost sa srpskim, ali i sa slovačkim poljskim, ruskim, tako da svega ima... Svi smo mi Sloveni..., a kako se lako prepozna ukrajinska geografija, ko je odakle, gde svi govore ruski, a gde niko ne govori ruski jezik...", rekao je Vučić.

On je u Centru porazgovarao sa decom, a zanimalo ga je odakle dolaze, kako se osećaju u Vranju, idu li u školu, i kako im ide učenje srpskog jezika...

Dobio je odgovor da su uglavom iz Harkova, Severnodonjecka, uglavnom iz mesta gde su najveće borbe.

Deca su mu prenela i da su pošla u školu, da uče i da već polako i govore srpski.

Na pitanje da li im se ovde, u Srbiji, Vranju sviđa, dobio je potvrdan odgovor, a od njihovih vaspitača i zaposlenih u Centru saznao da su svi dobri i da se dobro snalaze.

"Mnogo su lepa deca... Neki od njih će biti veliki ljudi, zato što se u izbeglištvu rađaju veliki ljudi, snažni, čvršći od durgih. Deca u izbeglištvu imaju posebnu snagu", rekao je Vučić.

Najmlađi su se posebno oduševili na pitanje predsedika da li ima nešto što bi voleli da dobiju, jer je, odgovor, dečji, bio potvrdan, a predsednik im je zatim i podelio poklone.

Posle obilaska Centra, predsednik Vučić je sa decom izašao na sportski teren, i stao na gol, ali nije imao previše uspeha kao golman.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač zahvalio je danas Srbiji na pomoći koju pruža Ukrajini.

"Zahvaljujem predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i srpskom narodu na gostoprimstvu i pomoći koju pružaju našim ljudima", rekao je Tolkač tokom obilaska objekta.

Ambasador Tolkač je dodao da su građani Ukrajine koji su u Srbiji našli utočište, dočekani sa iskrenim gostoprimstvom i srdačnom pomoći i odnosom.

S predsednikom Vučićem, u posetu Centru došli su i ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač, ambasador Srbije u Ukrajini Aco Jovanović, ministri Darija Kisić, Zlatibor Lončar, Vanja Udovičić i komesar za izbeglice Vladimir Cucić.

Objekat je zvanično otvoren kao prihvatni centar u maju 2017. godine u renoviranom delu Motela "Vranje" na ulazu u grad, a odlukom Vlade Srbije od 16. juna 2021. godine pretvoren je u Centar za azil.

Osim smeštajnog dela, objekat ima zajedničke prostorije, medicinski blok sa izolacijom, poslovni deo (prostorija za zaposlene), terene za sport...

Kada je reč o smeštajnim kapacitetima, vranjski Centar za azil ima ukupno 220 mesta, a trenutno su tu smeštene izbeglice iz Ukrajine.

 

Komentari (0)

Srbija