Neistražena Evropa

"Nadam se, jednog dana ću kući": Euronews Srbija sa izbeglicama - na poljskoj granici i kolone za povratak u Ukrajinu

Komentari

Autor: Nevena Kostadinović

19/05/2022

-

15:39

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Aksana iz Marijupolja u Varšavu je stigla preko Rusije i baltičkih zemalja. U Ukrajini je boravila u luci i skloništima, ali kako gradom svakodnevno odjekuju eksplozije i zvuci oružja, učinila je sve da bi sa svojom decom uspela da pobegne u Poljsku.

Ona je samo jedna od mnogih. Od početka rata Ukrajinu je napustilo više od šest miliona ljudi. Polovina njih utočište je pronašla u Poljskoj. Preko graničnog prelaza Dorohusk, koji je posetila ekipa Euronews Srbija prešlo je skoro 470.000 Ukrajinaca, od kojih 44.000 pešice. Vlada u Varšavi do sad je izdvojila šest milijardi evra za upravljanje izbegličkom krizom.

"Došla sam sa sinom i ćerkom. Sve sam ostavila i krenuli smo sa tri male torbe. Naš grad je srušen, skoro ništa nije ostalo. Ćerka i ja cemo potražiti posao ovde, ali se nadam se da ćemo se jednog dana vratiti kući", kazala je Aksana, koja se trenutno nalazi u prihvatnom centru u Varšavi.

Natalija i Ljudmila prave ukrajinske specijalitete u restoranu koji zapošljava izbeglice.

"Nakon što su usledila dva nenajavljena napada u Harkovu, jako smo se uplašili i zelenim koridorom smo krenuli sin i ja. Pet dana smo putovali do Varšave. Pomoću oglasa smo našli stan, sin je krenuo u školu, a ja sam se zaposlila ovde. Zadovoljna sam, ali me brine što mi je muž ostao tamo, situacija je i dalje napeta", priča Natalija Hipska, izbeglica iz Harkova.

Ljudmila, koja je u Varšavu stigla iz mesta pored Kijeva, radila je kao tehnolog hrane pa joj rad u kuhinji nije stran.

"Veoma sam zahvalna na prilici i svemu što su Poljaci uradili za nas, ali želim da se vratim svojoj kući", navodi ona.

Empatija i gostoprimstvo poljskog naroda vidljivi su na svakom koraku. Na većini državnih institucija istaknute su ukrajinske zastave, a gradski prevoz je besplatan za sve izbeglice.

Euronews Srbija

Aksana

Na samo nekoliko koraka od perona železničke stanice Istok u Varšavi nalazi se prihvatni punkt, koji može da prihvati do 10.000 ljudi.

"Ovo je neka vrsta čekaonice. U Poljskoj postoji ukrajinska dijaspora, koja broji više od dva miliona ljudi, pa je veliki broj izbeglica smešten i kod rođaka. Lakše je imati goste iz susedstva nego iz neke daleke zemlje. Ali nije lakše imati tri miliona. Ovom krizom upravljamo mi, Poljaci, poljski radnici, taksisti i humanitarni radnici", objašnjava predsednik poljskog Centra za međunarodnu pomoć Pšemislav Rembjelak.

U Poljsku je od početka rata ušlo više od tri miliona Ukrajinica, a većinu njih, čak milion čine deca. Iz UNHCR-a navode da je reč o najvećoj izbegličkoj krizi na tlu evrope od kraja drugog svetskog rata.

Kilometarske kolone za povratak u Ukrajinu

Na graničnom prelazu Dorohusk nešto drugačija slike od očekivane. Broj Ukrajinaca koji ulaze u Poljsku na nivou od pre rata, a u suprotnom smeru, 15 kilometara duga kolona automobila koji čekaju da iz Poljske pređu u Ukrajinu.

Euronews Srbija

 

"Ove kolone su zbog toga što su u Ukrajini promenili zakon i umanjili carine i poreze za uvoz vozila. Ima i onih koji dolaze u Poljsku u velike nabavke hrane i svega drugog što im je potrebno u Ukrajini", ističe Komandant granične policije prelaza Doruhusk, potpukovnik Slavomir Gontaž.

Iz granične policije kažu da nisu sigurni da li je ovakva slika zatišje pred buru, ali, poručuju da su spremni za novi talas. Po prelasku granice Ukrajinci odmah dobijaju besplatne telefonske kartice sa internetom, zdravstveno osiguranje i pravo na rad.

"Prava Ukrainica su ni već ni manja od prava Poljaka. Pored toga, svaka izbeglica koja je ušla u Poljsku dobila je jednokratnu pomoć u iznosu od 60 evra, a svako ko je ostao ima pravo na 40 zlota po danu u trajanju od 120 dana", ističe Leh Spravka, vojvoda regiona Lubelskog.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa