Politika

Hil: Srbija treba da razmisli gde leži njena budućnost

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2022

-

13:49

Hil: Srbija treba da razmisli gde leži njena budućnost
Hil: Srbija treba da razmisli gde leži njena budućnost - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da Srbija treba da razmisli gde leži njena budućnost i da li je održiva njena neutralna pozicija, te da tako donese svoju odluku.

Hil je tako odgovorio na pitanje novinara da li je održiva neutralna pozicija Srbije, po pitanju sukoba u Ukrajini, dodajući da je brutalni napad na Ukrajinu i nastavak ubijanja civila potpuno neprihvatljiv u ovom veku.

"Takav razvoj događaja nismo videli od Drugog svetskog rata. Tako da smo svi svesni da se od 24. februara svet promenio i da svi mi moramo da razmislimo o tome gde se nalazimo, kakav je naš položaj i gde želimo da budemo u budućnosti", rekao je Hil nakon otkrivanja spomen ploče Džordžu Kenanu na zgradi bivše američke ambasade u Beogradu.

Na molbu novinara da prokomentariše to što je nemački kancelar Olaf Šolc tokom posete Beogradu bio prvi Evropljanin koji je otvoreno zatražio od Srbije da prizna Kosovo, dok su to do sada uglavnom radili Amerikanci, Hil je odgovorio da je važna suština, a ne izbor reči.

"Ne bih se toliko hvatao za pojedine reči i iščitavanje njihovih značenja. Ono što je važno je da Srbija i Kosovo rade na rešavanju međusobnih problema i da uspostave neke odnose u okviru završetka briselskog dijaloga", rekao je američki ambasador.

On je dodao da je za njega, iz perspektive sve boljih odnosa Srbije i SAD, kao i dobrih odnosa SAD i EU, kakve, kaže, dugo nismo videli, važno i da bi želeo vidi, više napretka u Briselskom dijalogu.

"Kao neko ko se već bavio pregovorima i bio učesnik u njima, rekao bih da su zaista ta pitanja i problemi teški i izazovni, i da oni obično budu još teži kada se o njima mnogo priča u javnosti", poručio je Hil.

Na pitanje šta je važnije, uvođenje sankcija Rusiji ili normalizacija odnosa sa Prištinom, on je odgovorio da je to pitanje za Vladu Srbije.

"Ja sam predstavnik američke vlade, naša pozicija je jako dobro poznata i ja nisam ovde da dajem savete. Morate sami da nađete odgovore na ta pitanja sa svojim vlastima", rekao je Hil.

Preporuka za vas

Komentari (6)

Dejan

13.06.2022 14:21

G. Hil, svi znaju gde Srbija pripada. To smo znali i u vreme komunizma. Ali da li ste vi mislili na budućnost Srbije kada ste je bombardovali i otimali delove? Budite uvek iskren prijatelj Srbije, a ne samo kada vam trebamo zbog vaših interesa.

wolf30

13.06.2022 14:55

Prema situaciji EU integracija ,odnosu prem SAD, RF i ostalima u pogledu na rat u UKR, Srbija treba strpljivo da saceka jer rat ce se zavrsiti, veliki ce se opet slizati i raditi a Srbija ispastati jer usud je da nas integritet stiti jedna od zaracenih strana. Nesvrstavanje nam za sada ide u prilog, a svrstavanjem bi imali mnogo stete koju nam niko ne bi nadoknadio. Srbija ce napraviti izbor, ali bez da nas iko pozuruje. Vec smo sve prosli pa znamo da se opasne stvari ne donose na brzinu, a na to nas teraju veliki, kao da smo mi nekakav faktor od koga nesto zavisi. Po tome se vidi da nije sustina u stavu vec u ataku na integritet i probleme sa kojima se Srbija moze suociti ako radi sta drugi zele.

Slavko, Oslo

13.06.2022 16:34

Decenijama (cak i vekovima) mi mislimo na svoju buducnost i tacno znamo kakvu buducnost zelimo. Mi smo jedan miran i pravdoljubiv narod i samo zelimo da zivimo u miru i slozi sa svima ostalima, ali nam vi sa zapada ne date da zivimo svoj zivot. Svakodnevno se pojavljuje neki novi dusebrzinik i ponavlja tu istu pricu. Ima vas podosta koji ste se udruzili protiv Rusije i ne razumem iz kojeg razloga vam je stalo da i nas pridruzite vasoj druzini? Vi ste oni koji ste pokrenuli dogadjaj kakav se nije video od Drugog svetskog rata a ne Rusija. Ceo NATO ("odbrambeni savez") se digao da bombarduje Srbiju kako bi nam odcepio deo teritorije i stvorio jos jednu albansku drzavu... Gde ste bili u protlekih 8 godina dok je ukrajinska banda ubijala ruski narod? Niste culi da je u tom periodu ubijeno 14.000 stanovnika Donbasa? Preko 300 dece. Ruske zrtve vas ne interesuju? I sada je Rusija agresor? Kada cete vec jednom poceti da igrate "Fair play"?

Vrtlog

13.06.2022 17:40

Pre oko dve nedelje počeli su plaćeni BOTOVI od strane Rusofila i Desničara da stavljaju komentare ovde: sve najbolje o Rusiji i Putinu i ono najgore o Evropi i Americi. Čim ‚‚neko može da piše da Rusija nas voli i da će nas spasiti i da je ulagala u Srbiju ovih godina više od 10eura zna se ko su ti ljudi... Rusija godinama uništava Srbiju i još uvek radi na tome, dok može.

Slavko, Oslo

13.06.2022 21:10

@Vrtlog - Za "Vrtlog" U naslovu vaseg kometara stoji Vrtlog. Posle citanja celog komentara zakljucio sam da se vi stvarno nalazite u nekom vrtlogu. Samo se trebate potruditi da se bolje informisete o svim ranijim dogadjanjima oko Ukrajine i stvoricete realniju sliku celokupne situacije. Takodje, po vama ispade da je Euronews proruski orijentisan "jer objavljuje komentare botova rusofila". A to nikako nije istina. Objavljuju se komenteri svih. I onih koji "vole" ruse i onih koji "vole" zapad. Uopste nema pristrasnosti. Shvatite da malo toga znate i da nije u pitanju ulazak Rusije u neku nepromisljenu avanturu vec je u pitanju vojna akcija na koju je Rusija bila primorana. Zna se ko je glavni organizator sukoba Rusije i Ukrajine. To znaju i vrapci sa grane. I da vam predlozim da se nekog narednog puta malo potrudite oko pravopisa.

Aladin

13.06.2022 18:09

Mi smo na pravom mestu i ništa nećemo menjati.

Srbija