Politika

Dačić od evroposrednika tražio platforme Đilasa i Jeremića: "Potpuni paradoks"

Komentari

Autor: Euronews

07/05/2021

-

17:09

Dačić od evroposrednika tražio platforme Đilasa i Jeremića: "Potpuni paradoks"
Dačić od evroposrednika tražio platforme Đilasa i Jeremića: "Potpuni paradoks" - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa predstavnicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima.

On je naglasio da je upravo njegova funkcija da koordiniše pregovore među strankama o izbornim uslovima, a da je uloga evropskih parlamentaraca "da pomognu".

"Današnji sastanak je bio konstruktivan. Informisali smo jedni druge o razgovorima koji su bili. Oni su me informisali o razgovorima sa strankama koje su u parlamentu i sa onima koje nisu deo parlamenta, a ja njih o razgovorima sa strankama koje ne žele učešće stranaca", rekao je Dačić.

Dodao je i kako se obavezao da Evropskom parlamentu dostavi agende onih stranaka koje ne žele učešće EU u međustranačkom dijalogu, ali i da je zauzvrat zatražio od evropskih posrednika da mu se dostave platforme Vuka Jeremića i Dragana Đilasa, što je nazvao "potpunim paradoksom".

Novi sastanak najavljen je za kraj maja, a predstavnici Evropskog parlamenta će u narednim danima razgovarati sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, Radnom grupom koja radi na implementaciji dogovora sa ODHIR-om, kao i sa organizacijama civilnog društva.

"Oni će nastaviti sa ovim razgovorima, ovo je pripremna faza. Nadam se da ćemo na tom sastanku do kraja maja moći malo bliže da govorimo o nekoj agendi koja se tiče predstavnika Evropskog parlamenta", istakao je Dačić.

Opozicija iznela svoje predloge

Juče je u razgovorima sa evropskim posrednicima učestvovao deo opozicije među kojima su bili  i predstavnici Narodne stranke, Dveri, Stranke slobode i pravde.

"Kao jedini logičan format predložili smo direktne pregovore između predstavnika vlasti na čelu sa predsednicima SNS i SPS i predstavnika bojkot opozicije, jer ne vidimo logiku učešća drugih opozicionih kolega koji su bili zadovoljni prošlogodišnjim izbornim uslovima i da dijalog bude okončan do kraja juna da bismo imali najmanje šest do devet meseci do izbora za koliko-toliko slobodne i poštene predizborne uslove", izjavio je lider Dveri Boško Obradović.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac kaže kako "nije smak sveta" činjenica da se predstavnici opozicije nisu dogovorili o zajedničkoj platformi.

"Platforma je mogla da bude prvi korak ka stvaranju jedinstvenog fronta opozicije koja bi se suprotstavila Vučiću i na parlamentarnim i na predsedničkim i na beogradskim izborima. Ali, to što nismo uspeli da se do sada dogovorimo o zajedničkoj platformi ne znači da u nekom trenutku nećemo uspeti da istupimo zajednički", ističe Lutovac, dodajući da se zalaže za "što širi opozicioni front".

Dva dijaloga istovremeno

S obzirom na to da jedan deo opozicije odbija pregovore koji bi se vodili uz pomoć evroparlamentaraca, uz ovaj dijalog paralelno se odvija još jedan, bez njihovog učešća.

"Nije red da se o unutrašnjim pitanjima priča pred strancima, niti verujem da oni mogu nešto da pomognu. Neprimereno bi bilo i zbog dostojanstva države, nije Srbija od juče, kakvi god da smo to su naše stvari i sami moramo da ih rešavamo", rekao je predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović za Radio Slobodnu Evropu.

U skladu sa tim, Dačić je nedavno 26. aprila bio formalni domaćin prvog sastanka vlasti i opozicije koja nije za učešće Evropskog parlamenta.

Od opozicionih partija, pozivu na sastanak su se odazvale Demokratska stranka Srbije, Srpska radikalna stranka, pokret Dveri i Dosta je bilo.

Neki od članova opozicije, kao što su Dveri i Dosta je bilo, najavili su učestvovanje i u ovom dijalogu, ali i u onom gde posreduju evroparlamentarci.

Komentari (0)

Srbija