Politika

Dugo postizborno leto: Naizgled je sve jasno, ali naslućuju se velike promene

Komentari

Autor: Eurnews Srbija

15/06/2022

-

22:51

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na prvi pogled čini se da je sve jasno kada je reč o konstuisanju nove vlasti u Beogradu. Novi-stari predsednik gradskog parlamenta je Nikola Nikodijević, funckoner SPS-a, a Gradski odbor SNS-a predložio je Aleksandra Šapića za novog gradonačelnika. Ipak, i dalje nije potvrđeno hoće li SPS biti u vlasti i na republičkom nivou. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da to što je SPS ušao u koaliciju sa SNS-om na gradskom nivou, ne znači će nje biti i na republičkom nivou. On je naveo da ne želi da da trpi ucene, kako u svojim stranačkim redovima, tako i šire.

Sa duge strane, nakon održanih izbora u aprilu došlo je do još jednog sastanka koji je iznenadio deo političke javnosti - susreli su se predsednik Vučić i lidera Stranke slobode i pravde Dragan Đilas. Nakon ovog sastnka ostalo je pitanje hoće li Beograđani ponovo na gradske izbore?

I kada je nedavno konstituisan gradski parlament, iz Stranke slobode i pravde je poručeno da se oni i dalje nadaju izborima u Beogradu i da smatraju da je gradska većina, koju formiraju SNS i SPS, tank, te da je pitanje hoće li uopšte opstati.

Ima li neizvesnosti u Šapićevom izboru

Bojan Klačar iz CESID-a kaže za Euronews veče da je izvesno da će Aleksandar Šapić biti izabran za prvog čoveka prestonice. 

"Ne mislm da je to pitanje toliko neizvesno i to ne samo zbog same potvrde iz SNS i toga što je i sam Vučić to najavio nakon aprilskih izbora. Kada bismo i zanemarili sve te izjave, dovoljno je da pogledamo političku logiku i vidimo šta je najsvrsishodnije i najjednostavnije rešenje, a to je ono koje ne otvara neka velika pitanja i krupne podele. Upravo u ovom momentu jedino ispravno rešenje za SNS je Aleksandar Šapić. Svakako ostaje ta nedoumica njegove medijske ilegale. Tačnije, da li je ona bila povezana s određenim mimoilaženjma ili njegovim nezadovoljstvom u ovoj kampanji. Možda se naprosto radilo o nekoj vrsti pripreme za poziciju. Međutim, ako posmatramo tu politčku logiku uočili bismo da bi sve druge opcije osim Šapića pokrenule neka dalja pitanja", kaže Klačar.

I Mirjana Nikolić iz Istinomera smatra Šapićev izbor izvesnim uz ocenu da je to cenu koju SNS plaća za utapanje Šapićeve stranke u ovaj politički tabor.

"Verujem da cela SNS nije zadovoljna time. On je nekada bio i Đilasov zamenik, i nije neko ko se povezuje sa SNS-om", kaže Nikolić.

Komentarišući izvesnost održavanja prevremenih gradskih izbora, Klačar kaže da to ne treba dovoditi u pitanje ali i dodaje da ne veruje da će se nešto epohalno dogoditi u predstojećim mesecima. 

"I za te izbore, ako bi tumačili izjave nakon susreta Vučića i Đilasa, možemo da kažemo da nema dileme da li će ih biti. Međutim, činjenica je da su obojica ostavili prostor da sa datumom mogu da kalkulišu. Vučić je rekao da je on za prevremene izbore, ali da će odluku prepustiti svojoj stranci. Postoji i ta ograda kod Đilasa, koji je naveo da će pričati sa opozicijom. Koliko vidim, niko iz opozcije nije previše oduševeljen tom idejom o prevremenim izborima. Ja verujem da su oni izvesniji nego što nisu. Činjenica je da mi sa sigurnošći ne možemo da kažemo da li će se nešto promeniti u predstojećim mesecima", kaže on.

Klačar kaže da je nezahvalno prognozirati kada bi novi izbori mogli da se održe, ako do njih dođe, ali ne veruje da će ih biti u narednih nekoliko meseci.

"Meni se čini da je ova godina preuranjena. Međutim, početak sledeće ili njena prva polovina jesu datumi kada treba razmišljati da će se oni održati. Imaćemo dovoljno vremena da vidimo kako će nova većina da funkcioniše", dodaje.

Da Beograđani neće glasati ponovo ove godine, veruje i Nikolić, koja očekuje izbore početkom 2023. godine.

Klačar ne smatra funkcionisanje Gradske skupštine u narednom periodu presudnim faktorom za odluku o vanrednim izborima.

Euronews/Printscreen

 

"Većina jeste tanka, ali iz ugla onoga što su bila očekivanja SNS-a. Oni nikada nisu imali ovako malu većinu otkada su došli na vlast 2012. godine. Nisam siguran da će SNS o održavanju izbora odlučivati samo na osnovu rejtinga. Susret Vučića i Đilasa na ovu temu doživaljavam kao neki skroman politički dogovor", smatra Klačar.

Nikolić ocenjuje da su oštrije poruke Vučića u u vezi s dosadašnjim koalicinim partnerom Ivicom Dačićem uigrane.

"Oni su od 2012. godine u stabilnoj koaliciiji i očekujemo je i sada na republičkom nivou... Mislim da će socijalisti biti deo vladajuće većine. Ove izjave Vučića su dogovorene", smatra Nikolić.

Euronews/Printscreen

 

Klačar smatra da ovaj politčki raskid ne bi bio dobar za SPS, i pored toga što bi oni hipotetički mogli da formiraju većinu sa ostalima.

"Nije ista moć između SNS i SPS. Formalno govoreći Dačić može da izađe iz tih pregovora, ali to bi doslovno bila radost na jednu ili dve noći za SPS, ali onda bi se pokazalo kao loša odluka", smatra on.

Rat u Ukrajini utiče na sve odluke

Kaže da je SPS pragmatična stranka, i da se od nje ne očekuju neki veći iskoraci u poređenju sa dosadašnjim.

"Oni su pragmatični još od podrške manjinskoj Koštuničinoj prvoj vladi 2003. Ne zbog SNS-a. Bilo bi iznenađenje da SPS dobije sada pozicije koje je do sada dobijao. Ako bi se desilo da dobiju nešto vezano za spoljnu politiku, videli bismo onda njihov stav po mnogim pitanja. Jeste Dačić blizak sa Lavrovim, ali ne treba zaboraviti i da je Srbija počela pregovore sa EU za vreme Dačića. Može da se nađe u njgovoj biografiji dosta zapadnih stvari", objašnjava Klačar.

Upitan o izvesnosti formiranja nove vlade, Klačar kaže da je njen nastanak neizvestan, ali dodaje da je siguran da se u političkom životu Srbije dešavaju sitne promene koje na duži vremenski period mogu da ostave određene posledice.

"Verovatno se nešto promenilo što mi kao autsajderi ne znamo. Verovatno se rat u Ukrajini prepliće sa svakom odlukom, ali mislim da to nije centralno pitanje za prolongiranje formiranja nove vlade. Ona će morati da dosta vodi računa o spoljnopoličkom kontekstu. U ovom momentu se nalazimo u prekompoziciji političkog života, do bitnih bitnih promena u njegovoj strukturi. Mi imamo drugačiju desnicu, imamo drugačiju levicu koja može da kandiduje aktivističku politku, imaćemo drugačiji koalicioni sporazum SNS i SPS. To su te finese koje ne znamo kako će da se završe. Da sada uradimo istraživanjem javnog mnjenja ne znam kako bi ono izgledalo", kaže Klačar.

Nikolić kaže da bi pitanje sankcija sada trebalo da se preseli u Skupštinu.

 

Komentari (0)

Srbija