Izbori 2022

Formiranje vlasti u Beogradu: Ime gradonačelnika i koalicija izvesni, rok trajanja pod znakom pitanja

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

14/06/2022

-

18:18

Formiranje vlasti u Beogradu: Ime gradonačelnika i koalicija izvesni, rok trajanja pod znakom pitanja
Formiranje vlasti u Beogradu: Ime gradonačelnika i koalicija izvesni, rok trajanja pod znakom pitanja - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Nešto više od dva meseca nakon održanih gradskih izbora, i nakon konstituisanja gradske Skupštine, poznat je kandidat za gradonačelnika Beograda. Gradski odbor SNS-a jednoglasno je odlučio da predloži prvog sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" Aleksandra Šapića. Tako je postalo izvesno da će na čelo glavnog grada doći dosadašnji predsednik opštine Novi Beograd, ali analitičari i pojedini odbornici navode da nije izvesno koliko će nova gradska vlast trajati.

Pošto je pre tri dana za predsednika Skupštine grada još jednom izabran Nikola Nikodijević iz Socijalističke partije Srbije, SNS i SPS će u narednom periodu nastaviti dosadašnju saradnju, iako se odmah nakon rezultata izbora novo glasanje pominjalo kao mogućnost, naročito nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i lidera SSP-a Dragana Đilasa. 

Bojan Klačar iz Cesida ukazuje da je moguće da je reč o nekoj vrsti "test većine", koja će funkcionisati najmanje do potencijalne odluke o novim izborima, a naprednjaci će moći da vide kako ona funkcioniše, da li će biti izazova u glasanju, kvorumu...

Formirana "tanka većina"

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda održana je u subotu, poslednjeg dana zakonskog roka, ali se čeka konačna odluka o mestu gradonačelnika, a izvesno je jedno ime - Aleksandar Šapić koji je bio prvi na listi "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve".

Tesnu većinu naprednjaka i socijalista od dva odbornika pojačao je odbornik Vuk Stanić koji je isključen iz POKS-a, pa je sada odnos 57 prema 53 u korist dosadašnje vlasti.

Tako su sa jedne strane, odbornici SNS-a istakli da je ta stranka pokazala da ima većinu u beogradskoj Skupštini, dok među odbornicima SPS-a ima i onih koji nisu sigurni koliko će ova vlast trajati.

"Izbor predsednika gradskog parlamenta i sekretara, kao i njihovih zamenika jasan je pokazatelj da će SNS i u narednom periodu voditi računa o građanima Beograda", kazao je Aleksandar Mirković iz Srpske napredne stranke.

"Lično mislim da će i Skupština i ovaj odbor da traju najviše dve godine", rekao je Toma Fila, koji je bio i prvi na listi SPS-a.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Sa druge strane, u Stranci slobode i pravde i dalje veruju u prevremene izbore.

"I da bude većina od 60 odbornika kako su oni najavljivali iz SNS, to je vrlo tanka većina sa kojom vi možete da vodite grad i da donosite važne odluke. Beograd je u velikim problemima. Dakle, jako važne odluke treba da se donose, tako da sumnjamo da će ovakva koalicija nelegitimno uopšte i opstati. Očekujemo nove izbore, i da je ova vlast oročena", rekla je Mila Popović iz SSP-a.

Šapić gradonačelnik?

Šapić je akutelni predsednik Opštine Novi Beograd, a nakon godinu dana od ulaska u SNS dobio je šansu za mesto gradonačelnika. Naime, nakon osvojenog drugog mandata u ovoj beogradskoj opštini Aleksandar Šapić osnovao je Srpski patriotski savez. SPAS je imao svoju listu na parlamentarnim izborima 2020. godine kada je postao i parlamentarna stranka, sa 10 narodnih poslanika.

Međutim, u maju 2021. godine, nakon razgovora Šapića i predsednika SNS-a Aleksandra Vučića, ova partija postaje deo SNS, te i poslanici SPAS-a prelaze u redove poslaničkih grupa SNS-a. Lideri stranaka tada su saopštili da su se "saglasili oko najvažnijih ciljeva".

Od tada se naslućivalo da bi upravo Šapić mogao da bude nosilac liste SNS za beogradske izbore. Tako je i bilo, a iako nije pravilo da nosilac liste bude i kandidat za gradonačelnika, tokom kampanje jeste najavljivana ta mogućnost. Sada je Šapić od strane Gradskog odbora stranke i predložen za gradonačelnika glavnog grada, ali konačnu odluku o tom predlogu doneće Predsedinštvo stranke narednih dana.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Na pitanje novinara da li je SNS jedinstvena oko predloga Aleksandra Šapića, lider SNS-a Aleksandar Vučić je odgovorio: "Ne znam, videćemo, biće i sednica Predsedništva".

Takođe, danas je odbornik Skupštine grada Beograda i član Predsedništva SNS-a Goran Vesić kazao da, s obzirom da nije član Gradskog odbora, nije bio na sednici održanoj u ponedeljak, ali da će svaku odluku stranke, kao odgovorni član, poštovati.

"Konačnu odluku o tome ko će biti naši kandidati za sve funkcije u gradu, pa i u Republici, donosi Predsedništvo stranke, tako da će konačna odluka o tome biti doneta u četvrtak", kazao je Vesić.
Dodaje da će SNS sa predlogom kandidata za gradske organe završiti taj izborni proces, a da posle ostaje na odbornicima da izglasaju one koji su predloženi.

I ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da predlog SNS-a da Aleksandar Šapić bude gradonačelnik Beograda nije iznenađujući, "jer je on bio nosilac liste oko SNS u Beogradu, ima veliko iskustvo, vodi najveću beogradsku opštinu u dva mandata, i ima poverenje stranke i predsednika".

On je za K1 rekao da je važno da se što pre preuzme upravljanje gradom i da se nastave svi projekti koji su započeti, poput Beogradskog metroa, obilaznice oko Beograda, BG voza, uz brojen komunalne probleme koji moraju da se reše.

Sa druge strane, Nikola Nikodijević koji je ponovo izabran za predsednika gradske Skupštine rekao je da će zakazati sednicu nakon "procedure u SNS".

"Rok jeste 30 dana, sve ćemo učiniti mnogo pre, tako da ćemo vrlo brzo imati konstituisane sve ograne vlasti u Beogradu", rekao je Nikodijević i istakao da "SNS i SPS imaju sjajnu saradnju zadnjih osam godina" i da sada imaju "apsolutnu većinu u Beogradu".

Klačar: Izbori ostaju kao potencijalna opcija

Ipak, i dalje ostaje neizvesno da li će novi saziv gradske skupštine odraditi ceo četvorogodišnji mandat, barem ako je suditi po izjavama nakon susreta Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa, koji se dogodio pre ponavljanaj izbora na pojedinim biračkim mestima. 

Kako je za Euronews Srbija rekao izvršni direktor Cesida Bojan Klačar, novi izbori i dalje ostaju "latentna mogućnost, ali su obe strane su ostavile mogućnost da se od tih izbora odustane".

"Očekivan je predlog Aleksnadra Šapića za gradonačelnika, to je prezentovano u kampanji, a definitivno je bilo jasno kada je to rekao Vučić nakon razgovora sa Đilasom. To je i najlogičnije rešenje SNS-a, izaziva najmanje pitanja i može da bude dovoljno dobro za ovakav sastav većine u gradskoj Skupštini", rekao je Klačar.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Kako objašnjava, to što je Šapić predložen za mesto gradonačelnika ne smanjuje mogućnost da održavanje novih izbora i za to, kaže, postoje dva razloga.

"Prvo, to su najavila dvojica lidera, Dragan Đilas i Aleksandar Vučiuć, a drugi razlog je što verovatno SNS želi da u narednom periodu, dok ne donesu odluku o izborima, vide kako funkcioniše ova većina, da li će biti izazova u glasanju, kvorumu, jer se radi o tankoj većini. Imamo primere kad je u Srbiji funkcionisala tanka većina, ali sada prvi put SNS u gradu je u toj situaciji, pa bi trebalo videti kako će funkcionisati", naveo je Klačar za Euronews Srbija. 

Ukoliko dođe do odluke da se ponovo izlazi na glasanje, Klačar dodaje da do toga može doći tako što bi Šapić podneo ostavku na mesto gradonačelnika, za šta smatra da je najrealniji ishod ili da ostane bez većine.

"Postoji zakonski način kako da se izazovu izbori, a to je verovatno ostavka. Nisu se smanjile šanse za to nakon ovog jednog poslanika više u vladajućoj većini, izbori sve vreme ostaju u vazduhu kao potencijalna opcija. To je dobar način, iz ugla SNS-a i SSP-a, da se kalkuliše i da se u nekom momentu odustane ili da se ode na vanredne izbore", zaključuje Bojan Klačar.

Stojanović: SNS će proceniti potrebu za izborima

Politikolog Boban Stojanović kaže za Euronews Srbija da je "Šapić zbog toga i ušao u SNS, bio je nosilac liste i formalno i kandidat za gradonačelnika. U tom smislu je sve očekivano s obzirom na to da SNS i SPS imaju većinu odbornika".

Ipak, ističe da "ne znači da će izbora biti iz razloga institucionalne krize i nemogućnosti održavanja te većine, već isključivo ako se na te izbore odluči upravo onaj ko kontroliše većinu, a to je suštinski Aleksandar Vučić kao predsednik najveće stranke", i da će izbora biti u slučaju da SNS proceni da će ostvariti bolji rezultat nego na aprilskom glasanju.

"Ukoliko bude postojala i najmanja šansa da SNS ne bude na vlasti u Beogradu nakon ponovljenih izbora, tih vanrednih izbora neće ni biti. Jer zašto bi Vučić rizikovao sa vanrednim izborima na kojima može da izgubi vlast ako ne mora, a ne mora jer očigledno imaju većinu. Tanku, ali većinu", kazao je Stojanović za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Talk of the town