Politika

Konstituisanje Skupštine Beograda izvesno, sledeći korak pod znakom pitanja - novi gradonačelnik ili novi izbori

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/06/2022

-

10:31

Konstituisanje Skupštine Beograda izvesno, sledeći korak pod znakom pitanja - novi gradonačelnik ili novi izbori
Konstituisanje Skupštine Beograda izvesno, sledeći korak pod znakom pitanja - novi gradonačelnik ili novi izbori - Copyright Tanjug/Tanja Valič

veličina teksta

Aa Aa

Konstitutivna sednica Skupštine grada biće održana sutra, u subotu, 11. juna, poslednjeg dana zakonskog roka za njeno održavanje. 

Naime, Gradska izborna komisija je 13. maja raspodelila mandate i od tada je počeo da teče rok od 10 dana u kojem je predsednik iz prošlog saziva imao obavezu da zakaže konstitutivnu sednicu najkasnije za 30 dana, odnosno do 12. juna.

Odbornici bi najpre trebalo da izaberu Verifikacioni odbor za potvrđivanje mandata, i da potvrde mandate odbornicima novog saziva Skupštine grada. Potom sledi izbor predsednika Skupštine grada Beograda i njegovog zamenika. Na dnevnom redu je i odlučivanje i o razrešenju sekretara gradske skupštine i njegovog zamenika i o imenovanju njihovih naslednika. Odbornici će se zatim izjasniti i o predlogu rešenja o izboru članova administrativno - mandatne komisije.

Konstitutivnom sednicom, do izbora predsednika Skupštine grada, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i Poslovnikom, predsedava najstariji od 110 odbornika.

Na izborima 3. aprila, najviše glasova dobila je lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", pa će u novom sazivu skupštine imati 48 odbornika. Lista "Ujedinjeni za pobedu Beograda - Vladeta Janković" obezbedlila je 26 odborničkih mesta, a lista koalicije "Moramo" imaće 13 odbornika. Lista "Ivica Dačić - premijer Srbije, Toma Fila - gradonačelnik Beograda" imaće osam mandata. Sedam odbornika imaće lista koalicije "Nada za Beograd", a po četiri mandata -Zavetnici i koalicija oko Dveri.

Upravo bi izbor novog predsednika mogao da da sliku o tome koliko je odbornika na kojoj strani. Čak i u momentu dok se činilo da bivša vlast SNS i SPS i opozicija imaju izjednačen broj glasova iz redova SNS se moglo čuti da imaju dovoljno odbornika za formiranje većine, a javnost je spekulisala koja od stranaka bi mogla da da podršku socijalistima i naprednjacima.

Podrška predlozima većinskog SNS mogla bi biti lakmus za buduća glasanja i podršku u gradskoj skupštini.

Nakon konstituisanja Skupštine grada, počinje da teče rok od 30 dana za izbor gradonačelnika iz redova odbornika.

Stari partneri na vlasti Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije u novoj gradskoj skupštini imaju tesnu većinu od od 56 od 110 odbornika. Ipak, i dalje nije izvesno da li će ta koalicija nastaviti da vodi grad i u novom mandatu. 

Značajne promene najavio je i predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić gostujući nedavno na RTS.

„Razgovaram sa saradnicima. Svakako će biti značajnih promena od grada, što će se uskoro videti, do Vlade Srbije“, rekao je Vučić.

Jedna od promena svakako će biti na mestu gradonačelnika - tokom izborne kampanje SNS je kao svog kandidata za tu poziciju istakla Aleksandra Šapića, koji je u više navrata rekao da će ukoliko bude na toj poziciji sam birati tim s kojim će voditi grad.

Izvesno je da dosadašnji gradonačelni Zoran Radojičić neće ostati na funkciji - gradonačelnik se bira iz redova odbornika, a njegovo ime nije na listi. Radojičić je s druge strane bio kandidat za poslanika, jednako kao i njegov zamenik Goran Vesić koji se našao i na beogradskoj listi..

Nije izvesno da će novi saziv gradske skupštine odraditi ceo četvorogodišnji mandat, barem ako je suditi po izjavama nakon susreta Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa. Do razgovora je došlo u momentu dok su dosadašnja vlast i opozicija imali "pata karte", pre ponavljanja izbora na pojedinim birački mestima.

"Dragan Đilas je meni na sastanku tražio da idemo na nove izbore. Rekao sam mu da dobro razmisle, da mi imamo većinu i da možemo da formiramo vlast u skladu sa zakonima. On smatra da je pitanje legitimiteta u Beogradu sporno... Ukoliko najjača opoziciona lista smatra da treba da idemo na prevremene gradske izbore, ići ćemo. Mislim da treba da prođe bar šest meseci, ali ako budu insistirali, možemo i ranije. To ću predložiti na stranačkom odboru. Moj odgovor Draganu Đilasu je - da", rekao je Vučić.

A jedna od mogućnosti da bi došlo do ponovljenih izbora mogla bi biti i da novoizabrana gradska skupština ne izabere gradonačelnika u roku. Ako bi se to desilo, bio bi formiran privremeni organ koji imenuje predsednik Skupštine u roku od dva meseca, i koji mora da u roku od najviše 60 dana da pripremi, organizuje i sprovede nove izbore.

Skupština se može raspustiti i ukoliko ne zaseda duže od tri meseca, ako ne izabere predsednika opštine i opštinsko veće u roku od mesec dana od dana konstituisanja ili od dana njihovog razrešenja, odnosno podnošenja ostavke i ako ne donese statut ili budžet u roku utvrđenom zakonom.

U tom slučaju predsednik Narodne skupštine raspisuje izbore za odbornike u roku od dva meseca od raspuštanja, a Vlada imenuje privremeni organ koji upravlja gradom do izbora nove skupštine.

 

Komentari (0)

Srbija