Politika

Aktivisti protestuju zbog miniranja na planini Starici, Ziđin: Radovi se izvode u skladu sa nalogom inspekcije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/06/2022

-

20:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Grupa aktivista protesta "Ne damo Staricu", kao što je ranije i najavila, izašla je na tu planinu i podigla kamp štiteći na taj način od miniranja osmi greben planine koja se izdiže iznad Majdanpeka. To je na neki način radikalizacija prethodnih protesta protiv miniranja koja vrši kompanija Ziđin. 

Planina Starica se nalazi tik uz grad Majdanpek, a na snimcima koji kruže na društvenim mrežama vide se i eksplozije koje su vrlo blizu stambenih zgrada. Meštane Majdanpeka podržali su brojni ekološki aktivisti.

U vezi sa svim tim, meštani Majdanpeka razgovarali su sa predstvnicima kompanije i tamo im je rečeno da će oni morati da ruše delove ove planine, ali pre svega zbog opasnosti od klizišta i da je sve to iz predostrožnosti.

Oni su takođe saopštili da se sve to radi zbog uklanjanja opasne stenske mase na planini Starica. Kako navode, svi delovi su uredno prijavljeni nadležnim institucijama i izvode se u sladu sa nalogom rudarske i geološke inspekcije.

Nešto slično poručilo je i Minstarstvo rudarstva i energetike koje je saopštilo da su obavešteni o tome da Ziđin minira delove ove planine i da to nadgledaju nadležne inspekcije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija