Politika

Vučić sa Čavušogluom: Tursku vidimo kao snažnog partnera

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2022

-

10:45

Vučić sa Čavušogluom: Tursku vidimo kao snažnog partnera
Vučić sa Čavušogluom: Tursku vidimo kao snažnog partnera - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom sa kojim je, kako je naveo, razmotrio najbitnija aktuelna geopolitička pitanja, ali i potencijale za dodatno širenje saradnje u oblasti investicija, infrastrukture i energetike.

Tokom sastanka razgovarano je i o potpisivanju sporazuma, koji će omogućiti građanima Srbije i Turske da posećuju obe zemlje samo sa ličnim kartama, saopštila je pres služba predsednika.

Vučić je istakao da Srbija ostaje posvećena daljem unapređenju saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, te iskazao zadovoljstvo razvojem političkih odnosa dve zemlje, koji su na najvišem nivou zahvaljujući intenzivnom dijalogu, poverenju i uzajamnoj podršci.

"Tursku vidimo kao snažnog partnera i veoma smo posvećeni razvoju i produbljenju sveukupnih odnosa. Imamo zajedničke ekonomske interese i bitno nam je što Turska velikim investcijama pomaže napredak manje razvijenih delova Srbije", rekao je Vučić i istakao da veoma ceni lični doprinos predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana bilateralnoj saradnji i dovođenju turskih investitora našu zemlju.

Vučić je takođe poručio da je infrastrukturno povezivanje ključ za još snažniji razvoj privrede i veća ulaganja, ali i za saradnju u čitavom regionu, te da je autoput Beograd-Sarajevo-Beograd najznačajniji projekat, koji će se realizovati uz finansijsku pomoć Turske.

"Od izuzetnog značaja za Srbiju je i saradnja na projektu izgradnje i eksploatacije Turskog toka, koji omogućava snabdevanje regiona prirodnim gasom, a čijom realizacijom se obezbeđuje diversifikacija pravaca i izvora snabdevanja i unapređuje sigurnost snabdevanja naših zemalja, kao i šireg regiona", poručio je predsednik Srbije konstatujući da je naša zemlja zainteresovana i za nastavak saradnje u oblasti energetike, ali i turizma kao sektora sa velikim potencijalom.

Predsednik Vučić poručio je, tokom susreta sa ministrom spoljnih poslova Turske, da je za Srbiju očuvanje mira i stabilnosti u regionu od ključnog interesa, te da samo intenzivna saradnja svih zemalja Zapadnog Balkana može omogućiti prosperitet i razvoj ne samo Srbije, već i svih zemalja u okruženju.

"Radite odličan posao za svoju zemlju i ceo region", poručio je Čavušoglu.

On je preneo pozdrave predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji će, kako je najavio, uskoro posetiti Srbiju i region. Čavušoglu je, takođe, zahvalio na velikoj podršci koju Srbija pruža turskim kompanijamam, kao i na posvećenom radu naše zemlje na stalnom unapređenju uslova za investitore.

Brnabić se zahvalila na podršci turskom ministru

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom da bilateralne odnose naše dve zemlje odlikuje intenzivan politički dijalog i izražena ekonomska saradnja, naročito kroz investicije turskih kompanija i učešće u različitim infrastrukturnim projektima u Srbiji.

Predsednica vlade istakla je da je aktuelni nivo bilateralnih odnosa Srbije i Turske na najvišem nivou i da je važno da ekonomska saradnja dve zemlje raste.

Brnabić je zahvalila za veliku podršku koju turska vlada i predsednik pružaju investitorima koji žele da ulažu u Srbiji, naročito za one koje učestvuju u napretku manje razvijenih delova Srbije.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu ocenio je da je za odnose naših zemalja zaslužan i izuzetan politički dijalog zvaničnika Srbije i Turske i najavio da će predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan uskoro posetiti Srbiju i region.

Turski šef diplomatije potvrdio je da su Turske kompanije zadovoljne poslovanjem u Srbiji i da trenutno zapošljavaju oko 10.000 srpskih radnika.

Turske firme, kako je rekao, rade i važne projekte na putnoj infrastrukturi, pre svega kada je u pitanju autoput Beograd-Sarajevo-Beograd.

Navodeći da je Srbija ključna zemlja za stabilnost regiona, ministar Čavušoglu je istakao da je Turska spremna da pruži svu moguću pomoć saradnji u regionu, a izgradnja putne infrastrukture, kako je objasnio, predstavlja osnov za njen dalji razvoj.

Kako je istaknuto, dve zemlje već imaju potpisane sporazume o saradnji u mnogim oblastima, a predstoji i potpisivanje sporazuma koji će omogućiti građanima Srbije i Turske da posećuju obe zemlje samo uz lične karte, a koji će biti podstrek razvoju, kako ekonomskih odnosa, tako i turizma.

Brnabić je istakla da je za Srbiju od izuzetnog značaja saradnja sa Turskom u oblasti energetike i u pogledu projekta izgradnje i eksploatacije „Turskog toka“, koja omogućava snabdevanje Srbije i regiona gasom.

Ona je navela da Srbija pridaje veliki značaj i radu Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) i aktivnostima u pogledu obnove kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji, a koja daje snažan impuls jačanju veza dveju zemalja, saopšteno je iz vlade.

Dačić: Dobre političke prate i razvijeni ekonomski odnosi

Predsednik Narodne skupštine u tehničkom mandatu Ivica Dačić ocenio je da su odnosi između Srbije i Turske tradicionalno prijateljski i da se bilateralna saradnja nalazi na veoma visokom nivou na gotovo svim poljima, saopšteno je posle današnjeg razgovora sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom.

Dačić se sa Čavušogluom sastao četvrti put u poslednjih godinu dana, a ukupnu međuparlamentarnu saradnju u prethodnom periodu ocenio je kao "veoma dobru, prijateljsku, kontinuiranu", ističući da je "svojom ustaljenom dinamikom pratila trend opštih bilateralnih odnosa", saopšteno je iz Narodne sklupštine.

On je naglasio da "dobre političke odnose prate i razvijeni ekonomski odnosi, što je posebno važno u trenutnoj situaciji, kada je poljuljano globalno energetsko i ekonomsko tržište".

Srbija je, po njegovoj oceni, značajnim promenama investicionog okvira doprinela stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja za kompanije koje imaju nameru da realizuju ulaganja na teritoriji Srbije.

"Zainteresovani smo za unapređenje saradnje u sferi privlačenja turskih investicija kroz obezbeđivanje dugoročne podrške turskim investitorima u sprovođenju njihovih poslovnih namera, kako u postupku realizacije investicionih projekata, tako i u zaštiti stečenih prava investitora, a imajući u vidu stabilno poslovno okruženje i privlačni investicioni ambijent“, naglasio je Dačić.

Ministar Čavušoglu je istkao da istorija dosadašnjih odnosa obavezuje obe zemlje da nastavie "zajednički rad na jačanju sveukupnih odnosa i podršci miru i stabilnosti u regionu".

Turski šef diplomatije Čavušoglu je rekao i da "oba naroda imaju velike koriti od uspešne realizacije sporazuma, o čemu svedoči i nedavna odluka da se za međusobna putovanja koriste samo lične karte, što će dodatno podstaći poslovne i turističke posete u oba pravca".

Uvođenjem redovnih letova iz Beograda do Ankare, kao i iz Niša i Kraljeva do Istanbula krajem 2021. značajno se osnažila povezanost dve države, naglasio je turski ministar spoljnih poslova. 

Komentari (0)

Srbija