Politika

Vučić razgovarao sa predstavnicima SAD, glavne teme bilateralni odnosi i ekonomska saradnja

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2022

-

16:06

Vučić razgovarao sa predstavnicima SAD, glavne teme bilateralni odnosi i ekonomska saradnja
Vučić razgovarao sa predstavnicima SAD, glavne teme bilateralni odnosi i ekonomska saradnja - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa pomoćnicom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid.

U razgovoru su učestvovali i specijalni izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i ambasador te zemlje u Srbiji Kristofer Hil, saopšteno je iz Predsedništva.

U svetlu razgovora o evrointegracijama Srbije, predsednik Vučić je sa sagovornicima podelio utiske sa jučerašnjeg Samita EU - Zapadni Balkan u Briselu, dok je pomoćnica šefa američke diplomatije Donfrid istakla da se SAD snažno zalažu za to da naš region postane deo Evropske unije, navodi se u saopštenju.

Razgovor predsednika Vučića sa američkim diplomatama bio je, najvećim delom, posvećen bilateralnim, a posebno ekonomskim odnosima, kao i mogućnostima za saradnju u oblasti energetike, te je izraženo zadovoljstvo zbog uspešnog poslovanja američkih kompanija na srpskom tržištu.

Pomoćnica američkog državnog sekretara Donfrid je snažno podržala ekonomsko povezivanje regiona kroz inicijativu Otvoreni Balkan, saglasivši se sa predsednikom Vučićem da je to primer dobre regionalne saradnje i stremljenja ka ciljevima od zajedničkog interesa.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine i pozdravili napredak ostvaren na sastanku glavnih pregovarača i specijalnog izaslanika, kada je usvojena mapa puta u primeni sporazuma o energetici.

Vučić je rekao da je Srbija opredeljena za dijalog kao jedini način rešavanja otvorenih pitanja i postizanja održivog dogovora, u korist svakodnevnog života Srba i Albanaca, kao i mira i stabilnosti u regionu, navedeno je u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika republike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija