Politika

Greko poziva Srbiju na unapređenje mera u spečavanju korupcije

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2022

-

12:40

Greko poziva Srbiju na unapređenje mera u spečavanju korupcije
Greko poziva Srbiju na unapređenje mera u spečavanju korupcije - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Telo Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (Greko) u izveštaju objavljenom danas u Strazburu poziva na dalje mere za sprečavanje korupcije u Srbiji među nosiocima najviših izvršnih funkcija kao i među pripadnicima policije.

Među 24 preporuke koje je Greko ovim povodom uputio vlastima u Srbiji naglašava se jačanje uloge Agencije za borbu protiv korupcije i širenje delokruga postojećeg Zakona za prevenciju korupcije na sve osobe sa najvišim izvršnim funkcijama, uključujući šefove kabineta premijera, potpredsednika Vlade i njihove savetnike.

Greko poziva na javnu strategiju prevencije korupcije koja bi eksplicitno obuhvatila lica sa najvišim izvršnim funkcijama, uključujući i proveru integriteta pre imenovanja ministara, načelnika kabinete i savetnika zbog mogućih rizika od sukoba interesa.

Preporučuje se i izrada odgovarajućeg dokumenta vezana za funkciju predsednika, kao i ograničenja nakon obavljanja funkcije za sve osobe sa najaviših izvršnih mesta, uključujući i predsednika, šefove kabineta premijera i zamenika premijera i savetnike ministara.

Jedna od preporuka odnosi se i na ”sistematsko i suštinsko” praćenje izveštaja o imovini osoba na najvišim izvršnim funkcijama, kao i na javno praćenje kontakata predsednika i Vlade sa lobistima.

U izveštaju se primećuje da je mali broj javnih zvaničnika sa izvršnim funkcijama bio procesuiran za prekršanje u obalsti korupcije, u poređenju sa medijskim navodima o sukobima interesa, da su oni procesuirani tek po napuštanju funkcije odnosno da do sada u Srbiji nije doneta odluka o ukidanju imuniteta vodećim zvaničnicima.

"Uzimajući u obzir nizak nivo tužllačkog procesuiranja, imunitet dodeljen članovima Vlade ne bi trebalo da pokriva krivična dela u vezi sa korupcijom", navode iz Greka.

Dodaje se da bi i na odbijanje zahteva za davanje javnih informacija od strane Vlade i adminsitracije predsednika trebalo da budu omogućene žalbe.

Kada je reč o organizma za sprovođenje zakona, u Greko navode da se treba usvojiti strategija o prevenicji korupcije u policiji, kao i da imenovanja načelnika policije i drugih osoba na rukovodećim položajima moraju biti transprentnija.

Nagalašava se i potreba revidiranja Kodeksa policijske etike kako bi obuhvatio sve relevantne teme integriteta kao što su sukob interesa, pokloni, kontakti sa trećim licima, spoljne aktivnosti, kao i potreba za redovnom proverom integriteta pripadnika policije i rotacija osoblja u oblastima podložnim korupciji.

Telo Saveta Evrope za prevenciju korupcije preporučuje značajno smanjenje vrednosti poklona koje mogu zadržati policijski službenici, sa trenutnih 600 evra na godišnjem nivou, kao i obezbeđivanje nezavisne i transparentne istrage pritužbi na policiju i podsticanje uzbunjivanja.

U Savetu Evrope navode da će procena ispunjavanja preporuka Greko Srbiji biti sprovedena 2023. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija