Politika

Vučić: Ne razumem zašto se Crna Gora meša oko pitanja Srebrenice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/06/2021

-

11:34

Vučić: Ne razumem zašto se Crna Gora meša oko pitanja Srebrenice
Tanjug - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Srbija se ne meša u regionalne odnose koji je ne ne tiču, pa zbog toga ne razumem uplitanje Crnogoraca po ovom pitanju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući nakon svečanosti proslave Dana MUP i  Dana policije na novinarska pitanjanja o usvajanju Deklaracije o Srebrenici u Skupštini Crne Gore.

Tanjug

"U poslednih godinu i po dana svakodnevno slušam optužbe da se Srbija meša u druge odnose. Zato vas pitam zašto se Crna Gora meša oko pitanja Srebrenice. Mi se bavimo isključivo sobom. Ono što su uradili je protiv vitalnih interesa srpskog naroda. On što mene zanima je da našem narodu u regionu da podigne glavu, i da ih ne pogađa to što je neko imao nameru da ih žigoše", kazao je predsednik Vučić.

Tanjug

On je rekao da razume svu nervozu kod bivših i sadašnjih vlastodržaca tamo, jer su, dodaje, rezultati ti koji sve govore.

"Želim im da se što pre vrate na put bolje ekonomije, da se oporave, samo ih molim da ne pričaju priče o prijateljstvu i bratstvu. Ne treba nam ništa od njih, koji su ovo uradili, bez da nekoga obaveste i da se obrate tim povodom. Što se Srbije tiče, mi nastavljamo da radimo svoj posao, brinućemo o svom narodu, pomagaćemo srpske kulturne institucije u CG, podsticaćemo Srbe da čuvaju jezik i pismo. To je ono što je naš posao - rekao je Vučić.

"Sit sam besmislenih izvinjenja i pravdanja. Neki nikada dobru volju nisu pokazvili", rekao je i dodao da se Srbija i dalje neće mešati u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

On je, povodom današnje svečanosti rekao da se uvećava snaga MUP, još drastičnije snaga Vojske Srbije. 

"Oni su nam važni u tri oblasti: bezbednost, borba protiv organizovanog kriminala i broba protiv elementarnih nepogoda. Obezbeđivaćemo im zbog toga veće pate, na kraju godine dostići će novi istorijski maksimu. Naš ekomonski napredak je nešto na šta možemo da se ponosimo", kazao je predsednik Vučić na današnjoj svečanosti.

Optimistične ekonomske prognoze

On je naveo da je optimističan po pitanju prognoza za ekonomski rast, razvoj i napredak Srbije.

Na pitanje koliko je važna poruka koju šalje MMF potvrdom da je dogovoren novi savetodavni aranžman sa Srbijom, predsednik je ukazao da, dok javni dug u mnogim zemljama skače, u Srbiji se on drži na 58 odsto.

„Kada javni dug u Italiji skače na 167 odsto, Francuskoj na 120, Grčkoj na 240, Hrvatskoj na 88-89 odsto, Crnoj Gori na 106, Srbija se drži na 58 odsto. Mislim da je stanje javnih finansija od presudnog značaja“, rekao je on.

Kazao je da je ponosan na mere koje su sprovede, kao što su podrška izvozu, preduzećima, ulaganje u potrošnju, te naglasio da je veoma optimističan po pitanju ekonomskog rasta i napretka Srbije.

„Želim da se tome posvetimo maksimalno, a za to su nam potrebni vladavina prava, sigurnost ljudi, borba protiv organizovanog kriminala, da nemamo zabranjene delove grada, kao što je slučaj u drugim zemljama. Hoću da tako ostane i da bude unapređena bezbednost građana, jer unapređena bezbednost donesi još veću ekonomsku snagu, i poverenje investitora", poručio je Vučić.

Preporuka za vas

Vulin: Tražiću da se zabrani ulazak u Srbiju onima koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici

Komentari (0)

Srbija