Region

Krivokapić: Rezolucija o Srebrenici bila nepotrebna

Komentari

Autor: Vijesti

18/06/2021

-

18:39

Krivokapić: Rezolucija o Srebrenici bila nepotrebna
Krivokapić: Rezolucija o Srebrenici bila nepotrebna - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Smatram da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici zaista bila nepotrebna, jer produbljuje dalje podele i sukobe u društvu, a pored toga u Bosni i Hercegovini nije usvojena takva rezolucija, saopštio je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Krivokapić je kazao da je, kada su u pitanju događaji u Jasenovcu, Srebrenici, Velici, Bratuncu i bilo gde drugo gde su nevino stradali, više puta govorio da se ne mogu politizovati žrtve i koristiti se za sakupljanje jeftinih političkih poena.

"Ja iskazujem jednako poštovanje prema svim žrtvama. Iza zločina stoje pojedinci, nikada narodi i ni jedan narod ne može biti genocidan, zbog postupanja pojedinaca iz tog naroda", naveo je on.

Dodao je da opraštamo i suze naših bližnjih ne zaboravljamo, ali se moramo okrenuti budućnosti, te da prošlost ne možemo promijeniti, ali možemo uticati na sadašnjost i bolju budućnost naše dece.

Istakao je da je Crna Gora već imala usvojenu deklaraciju evropskog parlamenta o događajima u Srebrenici.

"Možda su ljudi navikli na 'britvu' ili da sprovodite naredbe 'šefa' na svim nivoima države, suprotno demokratskim načelima o odvojenosti organa vlasti, jer je to bila dugogodišnja praksa na ovim prostorima, ali to nije slučaj sa mnom i ovom Vladom", rekao je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, parlamentarne stranke su nezavisne i same donose odluke i snose ishode istih, ma kakvi oni bili.

Podsetimo, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić smenjen je u Skupštini Crne Gore, koja je sinoć većinom glasova usvojila i rezoluciju o Srebrenici, na predlog opozicione Bošnjačke stranke.


Odgovor Mandiću: Nije srpski narod vaša prćija, samo mi vi ne govorite o Crkvi

Neću vam dozvoliti da srpski narod koji je decenijama i na silu marginalizovan u okvire društveno- političke opozicije, opet gurate u isti proces, poručio je predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić lideru Demokratskog fronta Andriji Mandiću.

Krivokapić je kazao da Mandić svojim nastupima ne optužuje njega, već svoje koalicione partnere, a da kada se već poziva na istinu, treba i da je govori.

"Nisam sinoć mogao glasati zajedno sa DPS-om, jer ja nisam deo Parlamenta, već sam deo izvršne vlasti, niti bih sa DPS-om glasao, već su to u činili i čine delovi Vaše koalicije, onaj deo koji, ne u maloj meri, svoj legitimitet crpi iz glasova Srba u čiju odbranu vi danas navodno ustajete. Niti sam sinoć glasao, niti sam predlagao rezoluciju. Vi ste, em kroz vaše koalicione partnere glasali rezoluciju, pa ste se u nju i amandmanski ugradili. Pitam se, kako na to gledaju Vaši glasači, koje navodno od mene branite", piše u reagovanju predsednika Vlade.

Krivokapić se osvrnuo i na navode Mandića da mu je usputio mesto na čelo liste na molbu Crkve, te da ga nije imenovao narod već on.

"Gospodine Mandiću, hvala Vam na tome, ali vi odlično znate, kao što znam i ja, da vam nije bilo crkve, da nam svima zajedno nije bilo mudre, pomiriteljske i veličanstvene uloge crkve, ne bi nam svima zajedno pomoglo ni to što ste se povukli na poslednje, osamdeset prvo mesto. Gospodine Mandiću, ja svoju reč držim. I kad je u pitanju materijalno, prodaja Majbaha, za šta je procedura uveliko u toku, i kada je u pitanju duhovno, Temeljni ugovor, koji ću, naravno, potpisati", kazao je.

Tanjug/Milica Nikolić

Andrija Mandić

Zamolio je Mandića da mu ne govori o Crkvi, jer se njegov koalicioni partner "pod Ostrogom ostvrio čak i na blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija".

"Samo mi vi ne govorite o crkvi, vi, koji ste sa skoro dva sata zakašnjenja došli u Hram Hristovog vaskrsenja, na opelo koje je blaženopočivšem Mitropolitu Amfilohiju služio blaženopočivši Patrijarh Irinej, jer ste imali preča posla na samo par kilometara odatle", kazao je.

Poručio mu je da opet pravi štetu srpskom narodu u Crnoj Gori, koga kako tvrdi, iako su preuzeli vlast opet gura u opoziciju i u proteste.

"Nije srpski narod Vaša prćija, gospodine Mandiću i neću Vam dozvoliti da srpski narod koji je decenijama i na silu marginalizovan u okvire društveno- političke opozicije, opet gurate u isti proces. To je nekada radio DPS, a sada to želite i vi i DPS. Neću to dopustiti. Neću dopustiti da žrtve koristite u političke svrhe, prošlost ne možemo promeniti, ali možemo uticati na sadašnjost i budućnost svih nas. Gospodine Mandiću, nisam savršen, kao što ni ovaj naš zajednički proces ne može biti savršen nakon tri decenije apsolutne nesavršenosti, ali jedno znam: daću sve od sebe da Crna Gora postane država u kojoj su ovakve političke igrice, politikanski bojkoti i dnevnopolitičke ucene prošlost, a u kojoj ćemo svi zajedno, uz napore svih nas, govoriti o dugoročnim vizijama, razvoju, prosperitetu i pomirenju", zaključuje se u reagovanju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa