Politika

DS i Narodna stranka pozivaju na istragu o eksplozijama u fabrici u Čačku

Komentari

Autor: Euronews, FoNet

20/06/2021

-

18:23

DS i Narodna stranka pozivaju na istragu o eksplozijama u fabrici u Čačku
Čačak - Copyright TANJUG/FOTO RINA/IVAN NIKOLIC

veličina teksta

Aa Aa

Demokratska stranka zahteva od nadležnih organa da istraže uzroke svega što se dešava u fabrici "Sloboda", ustanove odgovornost i nalože mere za hitno dovođenje stanja na nivo koji bi ugroženost zaposlenih u fabrici, lokalnog stanovništva i materijalnih dobara sveo na minimum. Reakciju od nadležnih traži i Narodna stranka.

Predsednik Odbora Demokratske stranke za bezbednost i odbranu Sreto Malinović rekao je da nije jasno da li je sinoćna eksplozija u "Slobodi" posledica nemara, nestručnosti ili se, možda, nešto prikriva, i uz ocenu da je faktor sreće i ovaj put sprečio teže posledice ukazao je da, bez obzira šta se tačno dešava, to postaje opasno po građane i okolinu.

Ono što posebno zabrinjava je pitanje da li je izvršena kvalitetna analiza i temeljna kontrola stanja u fabrici i kakve mere su naložene posle prethodne havarije, šta su menadžment i Nadzorni odbor fabrike preduzeli da se podigne nivo bezbednosti i zaštite radnika i proizvodnih kapaciteta i da li ima odgovornosti nadležnog ministarstva, naveo je Malinović u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, druga eksplozija u tako kratkom toku jasno pokazuje da kadrovi Srpske napredne stranke svojom bahatom nestrućnošću uništavaju fabrike namenske industruje, koje su teškom mukom obnovljene od 2001. do 2012. godine.

Poražavajuće je što ovako teške nesreće, neretko i sa ljudskim žrtvama, poput poslednje eksplozije u fabrici "Milan Blagojević", ne dobijaju sudski epilog zbog svesne opstrukcije sudskog procesa od strane bahatih vlastodržaca. Stanje je alarmantno i nema prostora za kalkulaciju i improvizacije, ocenio je Malinović. 

Narodna stranka: Tužilaštvo da pokrene istragu o odgovornosti 

Član Predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević pozvao je tužilaštvo da pokrene istragu o odgovornosti rukovodstva fabrike "Sloboda" iz Čačka, u kojoj su se poslednja u nizu eksplozija dogodila juče, kao i o utvrdjivanju odgovornosti inspekcijskog organa zbog nečinjenja.


"Očigledno je da država ne funkcioniše i da je zbunjenost inspekcije velika, pošto je danas morao da se uključi predsednik Srbije Aleksandar Vučić da odobri zeleno svetlo za njihov nadzor", rekao je Kovačević, a saopštila Narodna stranka.

Kovačević je dodao da je postalo uobičajeno da se "ne ulazi bez saglasnosti SNS-a" u preduzeća pod zaštitom države, bilo ona da su po poreklu kapitala privatna ili državna kao "Sloboda".


"Nadamo se da će tri povredjena radnika u poslednjoj u nizu eksplozicija biti poslednji radnici ’Slobode’ koje je iz te fabrike odvezla hitna pomoć. Život radnika je važniji od bilo koje municije bilo kog kalibra, ali država to još ne prihvata", naveo je Kovačević.

Kovačević je dodao da namenska industrija godinama ne upravlja rizicima u radu, a da je "Sloboda" u tome šampion.

"Pre samo 15 dana pozvali smo inspekcijske organe države da vanrednim pregledima i zakonskim procedurama primoraju 'Slobodu' na primenu procedura bezbednosti u radu. Država to nije učinila, a da jeste, ne bi bilo povredjivanja radnika", zaključio je Kovačević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija