Politika

Petković: Beograd posvećen normalizaciji stanja na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2022

-

12:12

Petković: Beograd posvećen normalizaciji stanja na KiM
Petković: Beograd posvećen normalizaciji stanja na KiM - Copyright FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Iako Priština stalno i otvoreno pokazuje da nije zainteresovana za trajnu, bezbednosnu stabilizaciju prilika u regionu, Beograd će i dalje ostati posvećen dijalogu i normalizaciji stanja u pokrajini, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju (KiM) Petar Petković u razgovoru sa novoimenovanim ambasadorom Republike Italije u Srbiji Lukom Gorijem.

Kako je saopštila Kancelarija za KiM, Petković je sagovornika informisao o toku dijaloga Beograda i Prištine, podsetivši da je srpska strana ispunila sve preuzete obaveze iz Briselskog dijaloga, što se ne može reći i za Prištinu, koja više od devet godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, što je za srpsku stranu ključno pitanje.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

 

Kako se navodi, sagovornici su razgovarali i o problemima u rešavanju pitanja nestalih, o primeni sporazuma o energetici i drugim pitanjima, važnim za uspostavljanje trajnog mira, međusobnog poverenja i za građenje suživota u pokrajini.

Petković je ukazao i na nesprovođenje sporazuma o poštovanju slobode kretanja i posete zvaničnika pokrajini, što se manifestovalo i 12. i 13. jula kada su mu vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini ponovo zabranile da poseti KiM.

Na taj način, istakao je Petković, Priština je pokazala jasnu nameru da nastavi da krši postignute dogovore, što vodi udaljavanju od dijaloga i procesa normalizacije odnosa na terenu.

Petković je istakao da se Beograd nada nastavku uspešne saradnje sa italijanskim partnerima, u traženju kompromisnih rešenja za postojeće probleme u regionu, navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija