Politika

Vučić i Al Sisi obišli izložbu "Srpsko/jugoslovensko-egipatski diplomatski odnosi"

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2022

-

16:56

Vučić i Al Sisi obišli izložbu "Srpsko/jugoslovensko-egipatski diplomatski odnosi"
Vučić i Al Sisi obišli izložbu "Srpsko/jugoslovensko-egipatski diplomatski odnosi" - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednici Srbije i Egipta, Aleksandar Vučić i Abdel Fatah el Sisi obišli su izložbu Državnog arhiva Srbije i Arhiva Jugoslavije "Srpsko/jugoslovensko-egipatski diplomatski odnosi", koja je povodom zvanične posete šefa egipatske države priređena u Palati Srbija.

Na izložbi su predstavljena dokumenta koja svedoče o diplomatskim odnosima u periodu od pokretanja inicijative za osnivanje srpskog diplomatskog predstavništva u Egiptu 1906. godine, do posete predsednika Egipta Hosnija Mubaraka SFRJ, saopšteno je iz Državnog arhiva Srbije.

Kako se navodi, pažnja dvojice predsednika posvećena je ukazu kralja Petra I Karađorđevića o postavljenju Boška Čolak-Antića za prvog srpskog diplomatskog agenta u Egiptu, izveštajima diplomatskih predstavnika u Egiptu iz vremena Kraljevine Srbije, te ukazu kralja Aleksandra I Karađorđevića o otvaranju Generalnog konzulata Kraljevine SHS u Kairu.

Takođe, pažnju su privukli i zapisnik o razgovorima vođenim između Josipa Broza Tita, predsednika FNRJ, Gamala Abdela Nasera, predsednika Ujedinjene Arapske Republike i Džavaharlala Nehrua, premijera Republike Indije.

Osim arhivskih dokumenata, predstavljene su i fotografije srpskih i egipatskih zvaničnika iz vremena Kraljevine Srbije, Kraljevine Jugoslavije, FNRJ i SFRJ.

Izložbenu postavku predstavili su direktor Državnog arhiva Srbije dr Miroslav Perišić i direktor Arhiva Jugoslavije dr Milan Terzić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija