Politika

Čavošoglu: U avgustu sastanak sa zvaničnicima Švedske i Finske

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2022

-

10:50

Čavošoglu: U avgustu sastanak sa zvaničnicima Švedske i Finske
NATO - Copyright Tanjug AP/Johanna Geron, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnici Turske sastaće se sa kolegama iz Finske i Švedske u avgustu, da ocene napredak ovih zemalja u ispunjavanju zahteva Ankare u okviru sporazuma za ukidanje veta na njihovu kandidaturu za NATO članstvo, izjavio je ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

Finska i Švedska su podnele zahteve za članstvo u NATO kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali su se suočile sa protivljenjem Turske, koja ih je optužila da pružaju podršku grupama koje Ankara smatra terorističkim, prenosi Rojters.

Ove tri zemlje su na prošlomesečnom samitu NATO u Madridu potpisale sporazum o ukidanju veta Ankare, u zamenu za obećanje o borbi protiv terorizma i obustavi izvoza naoružanja Turskoj.

Ankara je najavila da će pažljivo pratiti implementaciju tog sporazuma kako bi ratifikovala kandidature za članstvo Finske i Švedske.

U razgovoru za tursku državnu televiziju Čavušoglu je rekao da će tematski sastanak u avgustu, biti prvi u okviru nadzornog odbora formiranog u skladu sa sporazumom, ali je i ponovio da će Turska blokirati članstvo ovih zemalja ako ne održe obećanja, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija