Politika

Otvoreni prelazi Jarinje i Brnjak: Krenuo saobraćaj nakon što su ukonjene barikade, nema privremenih dokumenata

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Kossev, Kosovo online

31/07/2022

-

18:07

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa
Euronews Srbija

Ključni događaji:

  • Nakon zahteva ambasadora SAD kosovske vlasti odložile primenu odluka o dokumentima i registraciji vozila za mesec dana
  • Američki ambasador u Prištini kaže da nije tražio preispitivanje već samo odlaganje odluke radi pojašnjavanja
  • Vučić: Ostaje vreme da se pripremimo za kompromisna rešenja
  • KFOR saopštio da prati situaciju i da je spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena
  • Nakon dogovora sa KFOR-om uklonjenje su barikade, što je bio uslov Prištine za odlaganje primene odluka o registracijama i ličnim kartama
  • Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak ponovo otvoreni za saobraćaj

Ponedeljak, 1. avgust

21.12 Kolona kamiona kod prelaza Jarinje

Euronews Srbija

19.59 Svečlja: Otvoreni prelazi Jarinje i Brnjak

Kosovski ministar unutrašnjhi poslova Dželjalj Svečlja kaže da su barikade na severu Kosova potpuno uklonjene i da su administrativni prelazi Jarinje i Brnjak otvoreni za saobraćaj.

“Sloboda kretanja je omogućena i granični punktovi Jarinje i Brnjak otvoreni su za građane”, napisao je Svečlja na Fejsbuku.

19.50 Krenuo saobraćaj na Jarinju

Konačno je otvoren administrativni prelaz Jarinje, javlja reporter Euronews Srbija. Krenuo je saobraćaj i nema privremenih dokumenata. Lepe se stikeri na tablice vozila kao što je bilo i do sada. 

Euronews TV

19.04 Reporter Euronews Srbija: Nema najava kada će prelaz Jarinje biti otvoren

Iako je tokom dana nekoliko puta bilo najavljivano da će administrativni prelaz Jarinje biti otvoren za saobraćaj, to se nije dogodilo. Nema informacija o tome kada će ni da li će prelaz biti otvoren, javlja reporter Euronews Srbija koji se nalazi na Jarinju. Navodi da se stvaraju kolone vozila i da određeni građani odlaze na prelaz Merdare.

18.26 Petković: KP ne dozvoljava Rakiću da pređe Jarinje

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da kosovska policija ne dozvoljava predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću da pređe preko administrativnog prelaza Jarinje iz Srbije na Kosovo i Metohiju. Petković je na svom Tviter nalogu istakao da je o tom, kako je naveo, skandalu, obavestio specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

"Iako su barikade uklonjene i putevi prohodni, Kurtijeva policija i dalje blokira prelaz. O ovom skandalu i kršenju dogovora sam obavestio i Miroslava Lajčaka. Ili imamo slobodu kretanja, ili je nemamo", napisao je Petković.

18.16 Radović: Uklonjene sve barikade na putevima koje vode do administrativnih prelaza

Nakon odluke Vlade Kosova da odloži primenu mera reciprociteta sa Srbijom, Srbi na severu Kosova su u potpunosti uklonili sve postavljene barikade na putevima koji vode do administrativnih prelaza, potvrdio je Portparol kosovske policije za region sever Branislav Radović, prenosi Reporteri. Prema njegovim rečima, situacija je trenutno mirna.

17.55 Kancelarija za KiM: Opasna provokacija kod Vitine

Grupa Albanaca izazvala je danas opasnu provokaciju kad se oko 15 časova provozala kroz mešovito srpsko naselje Vrbovac u opštini Vitina mašući zastavama terorističke UČK i uz zvuke sirena, saopštila je Kancelarija za KiM. 

"Nažalost, događa se ono na šta Kancelarija za Kosovo i Metohiju svakodnevno upozorava, a to je da neodgovorni i jednostrani antrisrpski potezi i retorika Aljbina Kurtija direktno generišu napade na Srbe koji žive južno od Ibra" ocena je Kancelarije za KiM.

17.23 Rakic: Zemlje Kvinte da ne nasedaju na "prištinske finte"

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da je iza srpskog stanovništva na KiM još jedna neprespavana noć zbog jednostranih odluka Prištine i pozvao EU i zemlje Kvinte da ne nasedaju, kako je rekao, na "prištinske finte" već da nađu rešenje za njihove probleme.

On je na vanrednoj konferenciji sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem zahvalio srpskom narodu koji je noćas bio na barikadama i pokazao odlučnost da ostane na svojim ognjištima i brani svoje porodice. Takođe, zahvalio je predstavnicima međunarodne zajednice i komadantu KFOR-a koji su sinoć došli na lice mesta i upoznali se sa tim da barikade nisu akcija srpskog naroda, već reakcija ne jednostrane odlike Prištine.

15.45 Kfor i danas pažljivo prati situaciju na severu Kosova

Kfor je saopštio da i danas pažljivo prati situaciju na severu Kosova u saradnji sa lokalnim i međunarodnim bezbednosnim organizacijama.

"U skladu sa svojim mandatom UN, Kfor ostaje snažno posvećen bezbednosti, spreman da usvoji neophodne mere da bi se očuvala sigurnost da bi se očuvala bezbednost na Kosovu", objavio je Kfor na Tviteru.

15:08 Petković: Sinoć smo bili na korak od ozbiljnog sukoba

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je trenutnu krizu izazvao Aljbin Kurti i da sinoćni događaji pokazuju "militantnost čoveka koji je na čelu privremenih prištinskih institucija".

"Sinoć smo bili na korak dood ozbiljnog sukoba, ukoliko bi 100 pripadnika ROSU, naoružanih do zuba, upalo na Sever i krenulo da se obračunava sa narodom koji brani svoje kućne pragove i slobodu kretanja", naveo je Petković i dodao da je odlukom da se odloži primena "svi smo mogli  da vidimo koliko je Kurti lagao".

15:01 Ni dva i po sata od uklanjanja barikade, prelaz Jarinje ne radi

Ni više od dva i po sata, i pored toga što su uklonjenje barikade sa magistralnog puta kod mesta Gornje Jarinje, administrativni prelaz Jarinje još nije profunkcionisao. Na pitanje Tanjuga zbog čega je to tako, kosovski policajac je rekao da čekjau odluku prištinske vlade, da bi se prelaz otvorio.

14.10 Iz Manastira Visoki Dečani upozoravaju da na KiM u poslednje 23 godine nikad nisu bili gori međuetnički odnos

"Međuetnički odnosi na Kosovu nikada nisu bili gori u poslednje 23 godine zbog provokativnog ponašanja vlasti kosovskih Albanaca koje može dovesti do direktne konfrontacije i potpunog kolapsa kosovske mirovne misije. Ovo je poslednje što nekome treba u ovom trenutku", poruka je iz manastira Visoki Dečani. Opširnije u odvojenoj vesti.

14.10 Očekuje se otvaranje prelaza Jarinje

Adiministrativni prelaz Jarinje trebalo je da bude otvoren oko 14 časova, ali se kasni s time, javio je reporter Euronws Srbija Srbija sa prealaz Jarinje Enes Radetinac. 

Euronews

13.40 Stano: EU pozvala Beograd i Prištinu na sastanak u Briselu

Evropska unija pozvala je Beograd i Prištinu na sastanak u Briselu, izjavio je danas portparol EU Peter Stano i poručio da Unija pažljivo i sa zabrinutošću prati situaciju na severu Kosova. Stano je u izjavi za Tanjug rekao da poziva umešane strane da ostanu mirne i poručio da moraju da prestanu sve "nekoordinisane i jednostrane akcije", kojima se ugrožava stabilnost i bezbednost na terenu i ometa sloboda kretanja. Opširnije u odvojenoj vesti.

13.02 Kosovska policija izdavala deklaracioni papir

Na pultu kosovske policije putnicima sa srpskim ličnim kartama policajci su danas izdavali deklaracioni papir koji ide iz ličnu kartu i koji važi 90 dana.

Euronews/Vladislav Ćup

 

12.07 Peskov: Rusija podržava Srbiju kada je reč o Kosovu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija apsolutno podržava Srbiju kada je reč o aktuelnoj situaciji sa nepriznatim Kosovom i da smatra da su potezi Prištine prema Srbima koji žive na severu pokrajine neosnovani. Portparol Kremlja je rekao da Moskva smatra da zapadne zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova moraju da upotrebe sav svoj uticaj kako bi upozorile vlasti u Pokrajini da ne preduzimaju nikakve nepromišljene korake koji mogu dovesti do dalje eskalacije napetosti. On je dodao da je sada uspelo da se izbegne zaoštravanje i da je situacija samo odložena za mesec dana, te da je zato veoma važno da pokazati oprez sa svih strana, i da Moskva traži da budu poštovana prava Srba koji žive na Kosovu.

"Podržavamo miroljubivu, konstruktivnu poziciju (Beograda) u tom kontekstu, pozive na mir i konstruktivizam koje je izneo predsednik Srbije", poručio je Peskov.

11.36 Dendijas: Pomoći ćemo da se reše sporovi 

Grčki mnistar spoljnih poslova Nikos Dendijas izjavio je danas, komentarišući najnovija dešavanja na Kosovu i Metohiji, da su potrebni oprez i poštovanje međunarodnog prava i poručio da će Atina učiniti sve da olakša Beogradu i Prištini da reše nesuglasice. Dendijas je, obraćajući se iz Hanoja tokom posete Vijetnamu, naglasio da su stabilnost i bezbednost u širem regionu od apsolutnog interesa za grčku diplomatiju, prenosi grčki Katimerini.

10.49 Uklonjene barikade na Jarinju, počelo sklanjanje blokada u Verigama i kod Zubinog Potoka

Reporterka Euronews Srbija Anđelka Ćup javlja da je na severu KIM počelo uklanjanje barikada koje su juče postavili Srbi nezadovoljni odlukama prištinskih vlasti. Najpre su uklonjene barikade na Jarinju, a počelo sklanjanje blokada u Verigama i kod Zubinog Potoka. To je rezultat dogovora sa komandantom KFOR-a, nakon čega bi trebalo da budu otvoreni administrativni prelazi Jarinje i Brnjak. Vlasti u Prištini prethodno su odlaganje primene odluka o registarskim tablicama i ličnim kartama uslovile uklanjanjem prepreka. 

Euronews

10.42 Kosovska policija: Jarinje i Brnjak i dalje zatvoreni

Kosovska policija saopštila je danas da su administrativni prelazi Jarinje i Brnjak i dalje zatvoreni za saobraćaj, zbog nastavka blokada puteva prema tim prelazima. Navodi se i da je počelo izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata za građane koji ulaze na KiM sa dokumentima Srbije. Kosovska policija saopštava da je juče nakon blokiranja puteva na severu KiM u četiri slučaja došlo do pucnjave prema policiji, ali da nije bilo povređenih. Dodaje se da se čula i jedna detonacija, prenosi Reporteri.

10.29 Mirno na Jarinju

Reporter Euronews Srbija Enes Raderinac koji se nalazi na prelazu Jarinje kaže da je noć protekla mirno i bez incidenata, ali da je taj prelaz i dalje zatvoren. Gužve su, kako je naveo, nastale juče oko 18 sati kada je Jarinje zatvoreno, a policija je vozila preusmerila na druge prelaze. Jedino je otvoren prelaze Merdare.

Euronews

 

10.15 Uprkos odluci vlade Kosova, zamena dokumenata i preregistracija se primenjuju na svim prelazima osim na Jarinju i Brnjaku

I pored odluke kosovske vlade da se odluka o zameni dokumenata i preregistraciji vozila odloži, proces je započeo na svim prelazima osim na Jarinju i Brnjaku koji u zatvoreni. Kosovska policija počela je da izdaje ulazno-ilzazna dokumenta koja menjaju lične karte Republike Srbije. Kosovski ministar unutašnjih poslova rekao da će prestati da izdaju dokumenta tek kad se sklone barikade. Trenutno je, kako javlja reporterka Euronews Srbija Anđelka Ćup mirno, a građani očekuju da će uskoro stupiti na snagu noćašnji dogovor sa komandanrom KFOR-a, da će policija otvoriti dva prelaza na severu Kosovu i da će se specijalci povući. I dalje prelaze nadleću helikopteri KFOR-a.

Euronews

09.31 Okupljanje građana između barikada u mestu Rudare

U mestu Rudare sada se okuplja veliki broj ljudi, a kako javlja reporterka Euronews Srbija, oni se nalaze između dve barikade. Bezbednosna situacija, iako je mirno, je napeta. Ljudi navode da neće otići odatle i da je "džabe" i produženje roka za sprovođenje mera jer neće dozvoliti da im "neko odzme lične karte i da neće menjati tablice".

Euronews/Vladislav Ćup

 

Takođe, ono što je možda prošlo nezapaženo je da su uznemireniji ljudi koji žive na jugu Kosova, a sever je, kako se vidi na fotografijama objavljenim na društvenim mrežema, oblepljen plakatima "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština".

Euronews

08.51 Petković: Diplomatskom borbom uspeli smo da Priština odloži odluku

Odlučnom diplomatskom borbom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Beograda, naročito intenzivno u poslednja 24 časa, uspeli smo da Kvinta i SAD izvrše pritisak na Aljbina Kurtija i da Priština odloži primenu odluka o registarskim tablicama i dokumentima, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

08.31 Brojne reakcije na tenzije na Kosovu i Metohiji 

Mnogo reakcija je tokom celog dana, još pre nego što su blokirani prelazi, stiglo na događaje na Kosovu i Metohiji. Portal Kossev objavio je fotografije na kojima se vidi da je sever Kosova oblepljen plakatima "dobrodošli u ZSO", a pojedini novinari tvrdili su da je nastavljeno sa ovom politikom mera reciprociteta uprkos najavi Kurtija da će obustavi primena mera. Novinar Džemalj Redža je na Tviteru objavio fotografije na kojima se vidi da se pojedinim vozačima na prelazu Merdare izdaju ta dokumenta. U priču se uključilo i nekoliko poslanika ukrajinskog parlamenta.  Opširnije pogledajte u Kocki.

Euronews Srbija

08.20 Kurti: Odlažemo odluku o reciprocitetu ako se uklone barikade

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da će vlada u Prištini odložiti primenu odluke o automobilskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima na prelazima sa centralnom Srbijom za 30 dana, pod uslovom da se uklone sve barikade i vrati potpuna sloboda kretanja. Kurti je na Tviteru napisao da se Priština, u saradnji sa, kako je naveo, "međunarodnim saveznicima", obavezuje da će odložiti primenu odluka o automobilskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima na prelazima sa Srbijom za 30 dana, pod uslovom da budu uklonjene sve barikade i vraćena potpuna sloboda kretanja.

08.18 Mirna noć i jutro na severu KiM i dalje barikade na prelazima

Reporterka Euronews Srbija Anđelka Ćup javlja da je situacija na severu Kosova od jutros mirna, a mirno je protekla i noć, iako su barikade i dalje na administrativnim prelazima, a blizu Jarinja i Brnjaka nalazi se i veliki broj specijalaca. Zasad nema zvaničnih informacija o tome šta je dogovoreno sa KFOR-om i kada će barikade da budu uklonjene, kao i kada će se povući specijalci. 

Kako navodi reporterka, dosad su postojala dva različita načina ulaska na Kosovo - na severu i na jugu. Na jug se nije moglo sa kosovskim tablicama koje su izdali nadležni organi Srbije. Vlada Kosova traži da se te tablice zamene sa RKS tablicama, da ostanu na snazi stikeri koji se odnose na tablice gradova iz centralne Srbije, a najnovija odluka je i o nepriznavanju ličnih karata izdatih od strane nadležnig organa Repubulike Srbije. 

Euronews

07.27 Na severu KiM bilbordi "Dobro došli u ZSO"

Sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije jutros su osvanule sa porukama "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština", javila je RTS. Na bilbordima i plakatima širom Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana su parole "Ovo je ZSO", simboli, ali i poruke na engleskom jeziku koje promovišu ZSO. Te poruke istaknute su na glavnom šetalištu u severnom delu Kosovske Mitrovice, kao i na bilbordima na ulazima i izlazima u četiri opštine.

Američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer izjavio je sinoć da je od kosovskih vlasti tražio odlaganje odluke o primeni reciprociteta za mesec dana, jer, kako je naveo, postoje neslaganja i dezinformacije u vezi sa ovom odlukom., prenela je RTK.

Dodao je da će sačekati odluku prištinske vlade u vezi sa ovim zahtevom, kao i da nije tražio preispitivanje već samo odlaganje odluke radi pojašnjavanja. Američki diplomata je, navodi se, osudio blokade nekoliko putnih pravaca na severu KiM. Opširnije u odvojenoj vesti.

07.11 Svečla: Suspendovanje odluke nakon uklanjanja barikada

Ministar policije privremenih prištinskih institucija Dželal Svečla, nešto posle ponoći na Fejsbuku  je objavio da je počela podela ulazno-izlaznih dokumenata, koji, kako je naveo, važe 90 dana. "U trenutku uklanjanja svih barikada i prepreka, ova odluka će biti suspendovana do 1. septembra 2022", napisao je Svečla.

07.02 Borelj: Očekujem da se sve barikade hitno uklone

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, pozdravio je odluku vlasti u Prištini da odloži primenu mera tzv" reciprociteta" i pozvao Beograd i Prištinu da sva otvorena pitanja rešavaju kroz dijalog kome posreduje EU.

"Očekujem i da se sve barikade hitno uklone. Sva otvorena pitanja treba rešavati kroz dijalog kome posreduje EU i treba se fokusirati na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova”, poručio je Borelj na Tviteru. Šef EU diplomatije, ujedno i glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, ponovio je da je normalizacija odnosa ključna za napredak obe strane na putu EU integracija.

06.55 U funkciji samo administrativni prelaz Merdare

Na Jarinju nema promena u odnosu na jučerašnji dan, i dalje se na sever Kosova i Metohije ne može ni pešice, javlja reporter RTS-a sa tog administrativnog prelaza. Policija u Rudnici jutros obaveštava vozače da pokušaju prelazak na drugim administrativnim prelazima, a za sada je u funkciji samo prelaz Merdare. Nema informacija ni iz kosovske policije kada će Jarinje i Brnjak biti otvoreni za saobraćaj.

Nedelja, 31. juli

01.28 Lajčak pozdravio odluku Prištine

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku Prištine o odlaganju primene najavljenih mera.

"Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati predlog Žozepa Borelja za odlaganje za mesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone. Borelj poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku. Zahvalan ambasadi SAD u Prištini na snažnoj podršci", naveo je u poruci na Tviteru Miroslav Lajčak.

00.05 Kosovska vlada odložila sprovođenje odluka o dokumentima i tablicama

Kosovska vlada je saopštila da je odložila primenu odluka o ulazno-izlaznim dokumentima i preregistraciji vozila za mesec dana. navodi se da je odluka donesena nakon konsultacija kosovskih zvaničnika sa američkim i evropskim predstavnicima.

Dodaju i da se odluka odlaže do 1. septembra 2022. godine "kada će biti uklonjene sve barikade i biti uspostavljena potpuna sloboda kretanja na svim putevima na Severu". Istovremeno, iz kosovske vlade osudili su blokiranje puteva na Severu i pucnjavu.

"Reč je o tendenciji destabilizacije Kosova i ugrožavanja mira i bezbednosti građana. Danas popodne i večeras bilo je brojnih agresivnih akata koje je podsticao i pripremao zvanični Beograd", naveli su.

Prethodno je ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer saopštio da je završio sastanak sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmanijem i premijerom Aljbinom Kurtijem i da je zatražio da odlože sprovođenje odluka za 30 dana

23.44 Vučić: Očekuje se razgovor Rakića i komandanta KFOR-a, nadam se da će ovo sutra biti deeskalirano

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je bio u Generalštabu i razgovarao sa načelnikom generalštaba Milanom Mojsilovićem. Dodao je je da je Mojsilović razgovarao sa komandantom KFOR i da je razgovor protekao u korektnoj atmosferi i na profesionalan način.  

“U ponoć očekujemo dolazak komandanta Kfora u Mitrovicu i razgovor sa Goranom Rakićem”.  

Rekao je da ne može da tvrdi šta će da bude i naveo: "Nadam se da će ovo ne veečras nego sutra biti deeskalirano, ali onda nam ostaje vreme da se pripremimo za razgovor i kompromisna rešenja". Opširnije u posebnom tekstu.

23.41 Šefica UNMIK-a poziva na i izbegavnje eskalacije

Šefica Unmika Karolin Zijade izrazila je večeras zabrinutost zbog situacije na severu Kosova i pozvala sve na smirivanje i izbegavanje dalje eskalacije.

"Specijalna predstavnica generalnog sekrata prati sa zabrinutošću razvoj sitaucije na severu Kosova. Poziva na mir, obnovu slobode kretanja i izbegavanje dalje eskalacije", navedeno je na Tviteru Unmika.

"Pozivam sve da reše ta pitanja u dobroj veri kroz dijalog uz posredovanje EU, radi jačanja stabilnosti i bezbednosti za sve", poručila je Zijade.

23.18 Rakić: Očekujem dolazak komandanta KFOR-a, odlučni smo da ostanemo ovde

Predsednik Srpske liste Goran Rakić koji se trenutno nalazi u Rudaru, gde je prisutan veliki broj građana, rekao je da je "narod uplašen, ali i da neće odustati". Rakić je za televiziju Pink naveo da je "situacija napeta, kao i da u svakom trenutku može doći do eskalacije".

"Po Rezoluciji 1244 jedina oružana sila je KFOR", rekao je Rakić i dodao da očekuje dolazak komandanta KFOR-a

"U komunikaciji sam i sa predsednikom Vučićem, on nas je zamolio da bude mirno.  Ne znamo da li ćemo moći da izdržimo pritiske, ali smo odlučni da ostanemo ovde, bićemo ovde i branićemo", rekao je Rakić.

23.15 KFOR: Pratimo situaciju, spremni smo da intervenišemo ako stabilnost bude ugrožena

Ukupna bezbednosna situacija u severnim opštinama na Kosovu je napeta, saopštio je KFOR. "Misija KFOR-a pažljivo prati situaciju i spremna je da interveniše ukoliko stabilnost bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom koji proizilazi iz Rezolucije SB UN 1244", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je misija KFOR-a fokusiran na dnevnu implementaciju svog mandata kako bi osigurala bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu. Navodi se i da je komandant KFOR-a u kontaktu sa svim sagovornicima, uključujući i predstavnike kosovskih bezbednosnih organizacija i načelnika odbrane Srbije. Opširnije u posebnoj vesti.

Euronews/Vladislav Ćup

 

23.11 Kolona vozila na Merdaru duga nekoliko kilometara

Administrativni prelaz Merdare funkcioniše i nije blokiran, ali je kolona vozila duga nekoliko kilometara, javlja RTS.

22.52 Koji magistralni putevi su blokirani?

Putevi na Severu Kosova blokirani su u opštinama Zubin Potok i Zvečan. To su magistralni putevi Priština-Mitrovica-Novi Pazar i Priština-Mitrovica-Raška, javlja Kossev. Kosovska Policija blokirala je same prelaze Jarinje i Brnjak. 

22.35 Elek: Nema povređenih od početka protesta

Tokom protesta i blokada nije bilo povređenih osoba, potvrdio je za Kosovo onlajn direktor Zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici Zlatan Elek. "Do ovog trenutka nemamo nijednu povređenu osobu koja se javila našoj ustanovi od početka protesta", izjavio je Elek u kratkom razgovoru. U Rudaru je i dalje prisutan veliki broj ljudi a ima i onih koji još uvek pristižu, a situacija je slična i u Zupču.

Prinskrin/Kosovo Online

 

22.28 Petković: Jedini krivac za trenutnu situaciju je Kurti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da je Aljbin Kurti jedini krivac za trenutnu situaciju na KiM, koji, kako je naveo, "svojim neuračunljivim potezima izaziva novu krizu na prostoru Kosova i Metohije".

"Neuračunljivi Kurti dobro je bio svestan da njegovi jednostrani i protivpravni potezi mogu imati dalekosežne posledice po mir i stabilnost i mogu dovesti do krize sa nesagledivim posledicama", naveo je Petković i istakao: "Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svakoga dana poziva na mir i stabilnost i dijalog kao jedini mehanizam za normalizaciju odnosa i rešavanje svih otvorenih pitanja".

Jedina poruka koja je upućena i iz Raške i iz Beograda danas, ističe Petković, jeste poruka mira i potrebe za poštovanjem Briselskog sporazuma i što hitnijim formiranjem Zajednice srpskih opština.

"Gomilanje jedinica Rosu i specijalca pod punom oprenom, kao i otvorene pretnje Srbima nisu nikakvi potezi mira, već direktno dolivanje ulja na vatru i to je ono što Kurti želi", naveo je Petković, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

22.22 KP: Čuli se pucnji, nema povređenih

Kosovska policija oglasila se i treći put veečras. Saopšteno je da su se na pojedinim lokacijama danas čuli pucnji, od kojih su neki, kako tvrde, bili usmereni na policijske jedinice, ali da povređenih nema. Pozivajući se na informacije dobijene od građana, Kosovska policija je navela da ima slučajeva "privođenja i maltretiranja Albanaca, nanošenja povreda i materijalne štete na vozilima od osoba za koje se sumnja da su deo organizacija koje blokiraju puteve".

22.15 Brnabić: Srbija nije uradila ništa da započne ovu krizu

Srbija ništa nije uradila da započne ovu krizu na Kosovu i Metohiji, izjavila je premijerka Ana Brnabić i poručila da sve što vidimo jeste rezultat unilateralnih poteza Aljbina Kurtija.

"Srbija ništa nije uradila da započne ovu krizu, Srbi na KiM nisu učinili apsolutno ništa da izazovu ovo što danas vidimo. Upravo suprotno, ovo je epilog višegodišnjeg maltretiranja Srba na KiM i nepoštovanja međunarodnih sporazuma", rekla je Brnabić. Opširnije u posebnoj vesti

22.10 Ponovo sirene u Mitrovici

Od 22 časa ponovo se čuju sirene u Kosovskoj Mitrovici, javlja Kossev. Sirena je u prvom naletu neprestano zavijala od 17:30 do 20:30, a u samom gradu se tada nije dešavalo ništa vidljivo.

21.47 Grubješić za Euronews Srbija: Umesto nastavka dijaloga Priština izabrala mete koje mogu da naruše stabilnost 

Komentarišući odluku o primeni novih mera Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže da su umesto nastavka dijaloga koji je već duže vreme u blokadi, kosovske vlasti izabrale sprovođenje mera koje potencijalno mogu da dovedu do narušavanja stabilnosti. 

"Isto tako, umesto ispunjavanja prethodno preuzetih obaveza iz Briselskog sporazuma, poput stvaranja ZSO ili vraćanja zemlje manastiru Dečani, odabrali su takozvani reciprocitet koji sigurno ne vodi ka boljoj budućnosti u odnosima Beograda i Prištine. Insistiranje na priznanju, ali ne i na kompromisu, zaglavilo je dijalog na neodređeno vreme", rekla je ona za Euronews Srbija. Opširnije u posebnom tekstu.

21.40 Kurti: Naredni dani će biti izazovni

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da će naredni dani biti izazovni i problematični, "jer se Kosovo suočava sa srpskim šovinizmom", koji, kako je rekao, veoma dobro poznaje.
Kurti je naveo da su glavni krivci za taj nered predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarija za KiM Petar Petković.

"Radićemo dan i noć, dežuraćemo, za vas kao građane i za našu demokratsku republiku. I zajedno uspevamo da očuvamo red i zakon", poručio je.

21.38 Puste ulice u Kosovskoj Mitrovici

Sirene za opasnost u Kosovskoj Mitrovici prestale su da se čuju oko 20.30, a na ulicama ima veoma malo ljudi. Na glavnom mostu preko Ibra nema nikoga osim nekoliko policijskih vozila.

21.16 Moskva: Priština da zaustavi provokacije

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je večeras Prištinu da "prestane sa provokacijama" i poručilo da "odluka o početku primene neosnovanih diskriminacionih pravila o prinudnoj zameni ličnih dokumenata i registracionih tablica lokalnih Srba predstavlja još jedna korak ka proterivanju srpskog življa sa Kosova".

21.03 KP: Nema informacija o povređenim građanima ili policajcima

Ponovo se oglasila Kosovska policija u objavi na Fejsbuku koju je naslovila "Zvanična informacija br.2". Saopšteno je da nema informacija o povredama bilo kog građanina ili policajca.

20.50 Nema saobraćaja na prelazu Jarinje

Reporter Euronews Srbija javlja da je prelaz Jarinje zatvoren i da se policija nalazi kod mesta Rudnica pre prelaza iz pravca centralne Srbije. Prisutan je određeni broj novinarskih ekipa, ali nikome nije dozvoljeno da prođe preko prelaza.

20.12 Vojska Srbije nije prelazila administrativnu liniju sa KiM

Ministarstvo odbrane saopštilo je večeras da Vojska Srbije nije prelazila administrativnu liniju i ni na koji način nije ulazila na teritoriju Kosova i Metohije.

"Povodom velikog broja dezinformacija koje u etar namerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih naloga na društvenim mrežama i pojedinih internet sajtova, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo odbrane saopštava da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane dostavljenom medijima.

20.04 Kosovska policija: Brnjak i Jarinje zatvoreni zbog blokade puteva

Na zvaničnoj Fejsbuk stranici Kosovske polciije je objavljeno da su za putnički saobraćaj zatvoreni prelazi Brnjak i Jarinje zbog blokade puteva koji vode ka njima. Građani su obavešteni da koriste druge prelaze.

Euronews

 

20.00 Policija kod mosta na Ibru

Pojačane jedinice Kosovske policije nalaze se kod mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, prenosi Kosovo online. U blizini mosta vide se i snage Kfora i italijanski karabinjeri. 

19.44 Policija ne dozvoljava prelaz na Jarinju

Policija ne omogućava prelaz na administrativnom prelazu Jarinje sa obe strane. Na administrativnom prelazu Jarinje iz pravca Raške u toku su velike gužve, a kolona vozila doseže od Rudnice pa do samog prelaza, piše Kosovo online. 

19.00 Kako izgleda barikada u mestu Rudare?

18.53 Barikade u mestima Rudare i Zupče

Građani su postavili barikade u mestu Rudare i Zupče, kraj Zubinog potoka, javlja Kosovo online. Navodi se da je u mestu Zupše glavni put preprečio kamion. Taj portal piše i da su građani oko 18 časova počeli da se okupljaju u centru Severne Mitrovice.

 

18.39 Petković: Preneo sam Srbima sa KiM poruku predsednika koji je apelovao da se sačuva mir

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je posle sastanka koji je imao sa predstavnicima Srba sa Kosova da je za Beograd neprihvatljivo izdavanje ulazno-izlaznih dokumenta, odnosno ukidanje srpskih ličnih karata za prostor Kosova i Metohije, kao i prergistracija tablica.

Naveo je da je predstavnicima Srba sa KiM preneo poruku predsednika Aleksandra Vučića koji je aplovao da se sačuva mir i da ne nasedaju na provokacije Prištine. Kada je reč o jednostranim odluakma Kuritja koje treba da stupe na snagu od ponoći rekao je da će se videti kako će se to odvijati i da li će zemlje Kvinte uspeti da urazume Kurtija. Takođe, istakao je i da je od svih predstavnika Srba na sastanku nedvosmisleno čuo njihov zahtev za formiranje Zajednice Srpskih opština. Opširnije u posebnoj vesti.

18.33 KFOR prati situaciju i prikuplja podatke

KFOR prati situaciju i trenutno prikuplja informacije, potvrđeno je za Kossev u Kancelariji za informisanje sedišta KFOR-a.

Prinskrin/Aleksandar Arsenijević

 

18.25 Hoti: Blokirani putevi kod Rudara i Varaga

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Besim Hoti je rekao da je došlo do blokade puta u Zubinom potoku kod Varaga i u Rudaru. 

"Navodno je proturena lažna vest da će opština da se blokira od strane specijalnih jedinica, što apsolutno nije tačno niti postoji takva namera", rekao je Besim Hoti za Kossev.

18.07 Sirene za uzbunu u Kosovskoj Mitrovici

U severnom delu Kosovske Mitrovice začule su se sirene za uzbunu u 17.40, javio je portal Kosovo online. Jedna sirena bila je i na krovu automobila koji je velikom brzinom projurio iz Zvečana ka centru grada, preneo je Kossev. 

 

Od ponoći na snagu stupaju mere Prištine

Inače, u Raški je održan sastanak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije

Sastanak se održan povodom poslednjeg poteza Prištine da od 1. avgusta počne primena odluke da se građanima koji imaju dokumenta Republike Srbije prilikom ulaska na KiM izdaju potvrde kao zamena za dokumenta. Takođe od sutra, kako je najavljeno iz Prištine, počinje primena odluke o zameni registarskih tablica koje izdaje Srbija sa oznakama gradova na Kosovu, u "RKS" tablice.

Ranije danas, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti rekao: "Mislim da nikada nismo bili u komplikovanijoj i težoj situaciji kada je u pitanju Kosovo nego što smo danas".

On je naveo da je "došao da pokuša da zamoli Albance da se urazume i Srbe da ne reaguju na provokacije".

 
 

 

 

Komentari (0)

Srbija