Politika

Selaković: Italija podržava nastavak proširenja EU, Luiđi di Majo: Dijalog istorijska prilika

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

22/06/2021

-

12:52

Selaković: Italija podržava nastavak proširenja EU, Luiđi di Majo: Dijalog istorijska prilika
Selaković: Italija podržava nastavak proširenja EU, Luiđi di Majo: Dijalog istorijska prilika - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da Italija podržava nastavak proširenja Evropske unije i zahvalio Vladi te zemlje što podržava Srbiju u procesu evropskih integracija.

Nakon sastanka sa italijanskim kolegom Luiđijem di Majom, Selaković je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da će se u novembru održati zajednička sednica vlada Srbije i Italije koja će biti praćena biznis forumom.

Selaković je poručio da Srbija i Italija imaju dugu tradiciju dobrih i prijateljskih odnosa, kao i da je Italija jedan od najvažnijih naših političkih i ekonomskih partnera u EU.

"Sa zadovoljstvom konstatujem da su naši strateški odnosi, uspostavljeni još pre 12 godina, razvijeni u praktično svim institucionalnim oblastima, da su veoma stabilni i konsolidovani", rekao je šef srpaske diplomatije.

Selaković upoznao italijanskog kolegu sa procesom pregovoora u Briselu

Kaže da je sa italijanskim kolegom razgovarao o svim temama koje su od interesa za obe zemlje i dodao da su konstatovali da se ekonomska saradnja izmeđe dve zemlje u ovoj godini razvija u dobrom smeru, kao i da pokazuje znake oporavka nakon pandemije.

Ministar dodaje i da interesovanje italijanskih investitora za tržište Srbije ne opada, već ima tendenciju rasta.

Selaković navodi da Srbija posetu šefa italijanske diplomatije smatra izuzetno značajnom i pravovremenom, s obzirom na potrebu, dodaje, da se se reafirmiše pozitivna agenda, i da se vrednuje ono što jeste uspeh Srbije, kako u regionalnoj politici, tako i na planu evropskih integracija.

Podseća da se poseta italijanskog ministra realizuje nepuna tri meseca nakon njegove posete Rimu, kada je između dva ministarstva potpisan Sporazum o saradnji i razumevanju kojim su definisani konkretni vidovi saradnje od političkih konsultacija, razmene iskustava, razmene iskustava u oblasti ekonomske diplomatije...

Tema razgovora, dodaje Selaković, bila i stanje u regionu, te navodi da je kolegu iz Italije upoznao sa pregovorima koji se vode između Beograda i Prištine, kao i sa poslednjom rundom razgovora u Briselu koja se održala 15. juna.

Navodi da je zamolio italijanskog kolegu na podršci da se do normalizacije odnosa dođe kroz dijalog.

Di Majo: Istu poruku preneći i Prištini

Pomoć u dijalogu koju pruža Brisel uz punu podršku SAD, jeste istorijska prilika za obe strane i pružamo veliko ohrabrenje Beogradu i Prištini da nastave pregovaranje na konstruktivan način i otvorenog duha, kako bi se našlo definitivno rešenje i raskrstilo sa prošlošću, poručio je ministar spoljnih poslova Italije Luiđi di Majo.

Di Majo je posle sastanka sa Selakovićem izjavio da je takav rezultat dijaloga na dohvat ruke ako se radi sa odlučnošću i dalekovidošću, i najavio da će istu poruku za samo nekoliko sati jednako jasno ponoviti u Prištini.

Naglasio je i da se nada da će Međuvladina konferencija Srbija-EU predstavljati početak intenziviranja dijaloga između Beograda i Brisela.

"Cilj koji treba ostvariti je ubrzavanje pregovora o pridruživanju Srbije, i tvrdimo sa punim ubeđenjem da postoji neophodnost rada u tom smeru", rekao je Di Majo i istakao važnost nastavka napredovanja reformi kako bi se Srbija približila Evropi.

"To je izvesno naporan i težak put za Srbiju, ali ona ima sve potencijale da uspešno napreduje tim putem, a može da računa na konstantnu podršku Italije, pošto je za nas proširenje EU na Zapadni Balkan strateški prioritet evropske agende", naglasio je šef italijanske diplomatije.

Komentari (0)

Srbija