Politika

Vučić: Plate u vojsci biće povećane za 25 odsto, Srbiji nisu potrebne bilo čije vojne baze

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/08/2022

-

21:21

Vučić: Plate u vojsci biće povećane za 25 odsto, Srbiji nisu potrebne bilo čije vojne baze
Vučić: Plate u vojsci biće povećane za 25 odsto, Srbiji nisu potrebne bilo čije vojne baze - Copyright Prinskrin/TV Prva

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije optimističan pred odlazak u Brisel na sastanak sa kosovskom delegacijom 18. avgusta, ali da ide tamo s dobrom voljom da razgovara i da ukaže na opasnost određenih ideja.

"Idem sa dobrom voljom da razgovaram i da im ukažem na sve opasnosti sa kojima se suočavamo. Kao sa tablicama, gde izmišljaju svašta. Prihvatili smo mi i dokumenta, ali sa određenom deklaracijom.", rekao je on i dodao da Priština želi da ukine KM registarske tablice.

"Njihov je jedini cilj da se ukinu KM table, jer kad nema KM table to je još jedan dokaz da Srbija ne živi na Kosovu, a za to nemaju nijedno pravo", pojasnio je on.

Vučić je kazao da se čini sve da se održi mir na Kosovu i Metohiji, po svaku cenu, osim ako krene "pogrom i proterivanje našeg naroda".

Prema njegovim rečima, Priština može na silu uz NATO da sprovede šta hoće. "Oni su sad u šoku kako ja znam da su oni pomerali jedinice u Gnjilanu", rekao je Vučić i dodao da je to rečeno na unutrašnjem sastanku.

Tri kandidata za mandatara

Vučić je naveo da postoje tri kandidata za mandatara, to su Ana Brnabić, Miloš Vučević i kandidat iz redova koalicionih partnera. Opširnije o tome pročitajte u odvojenoj vesti.

"Ja ne izmišljam da hoće da likvidiraju naše ljude. To je rečeno na jednom zatvorenom sastanku, i sada ne znaju ko je to javio. A onda je zadatak svih medija Vučićeva melodrama. Oni su našli naš plan od pre dve godine, koji bi bio naš korak ako krene do pogroma", naveo je on.

Vučić je izneo informacije da Priština planira da likvidira šest osoba koje je označila kao "vođe otpora". " I naravno označeni su kao teroristi, kriminalci. Sada Srbin sa kamenom da se slika je kriminalac i ubica, a kod njihovih terorista dolazio ceo svet da se slika. A Srbima koji žive dole će reći da su kriminalci. Ja sam izašao u javnost da bih sprečio to, to je jedan od razloga. Oni će nastaviti sa svojim akcijama i neće se umiriti dok ne završe sever Kosova. Na silu možda možete sve, osim što vam nećemo dozvoiliti pogrom i ubijanje. A sve ostalo iovako radite silom. A ja da vređam ovog mučenog Kurtija ne mogu", rekao je Vučić.

Povećanje plata vojnim licima od 25 odsto

Vučić je naveo da će vojna lica dobiti povećanje plate od 1. januara od 25 odsto. "Ogromno povećanje, ogroman skok", kazao je on navodeći da će to biti osetno povećanje u visini od tri plate u jednoj godini.

To je, kako je rekao, u ovakvim uslovina, treće godine uzastopne krize, zbog kovida i ratova, "neverovatno povećanje". "To znači da ko danas ima platu od 60.000, poput vodnika, imaće 75.000 dinara. Na godišnjem nivou, to su tri plate više, to je ogromno povećanje", rekao je Vučić.

On je rekao da država time želi da poboljša popunjenost vojske. “Slaba nam je popunjenost prve i druge brigade, Beograd i Vojvodina nam u tom smislu ne postoje, tu je vrlo niska popunjenost. Jug Srbije nam popunjava vojsku, treća i četvrta brigade, od Vranja do Kraljeva, to nam je vojska”, rekao je Vučić.

Cilj je, kaže, da ljudi vide da i u vojsci mogu da budu dobro plaćeni.

Vučić je najavio povećanje penzija između 19,2 i 22,2 odsto od 1. januara, dok će njihovo postepeno povećanje ići od 1. oktobra ili 1. novembra.

"Srbiji nisu potrebne ničije vojne baze"

Vučić je izjavio da će Srbija sama da čuva svoju vojnu neutralnost, da se ne stidi svojih dobrih odnosa sa Rusijom, SAD i Kinom, da je na evropskom putu, ali da će sama da brine o sebi.

On je govoreći o navodnim informacijama o pravljenju vojnih baza u Srbiji rekao da Srbiji nisu potrebne ničije vojne baze, te da će zemlja ostati vojno neutralna dok je on vrhovni komandant Vojske u narednih pet godina, a to može da se promeni samo pod tri uslova.

Vučić se osvrnuo na izjavu episkopa Nikanora

"On je prvo izvređao sebe i crkvu, mnogo više nego bilo šta drugo. Da vi kažete da je brat Ane Brnabić pravio dete Ani Brnabić. Pa da li vas je bar malo sramota. Da kažete da joj je deda bio ustaša", rekao je Vučić. Opširnije o tome u odvojenoj vesti.

"Tri su opcije: da mi istekne mandat za pet godina, da me smene ili većinom ili na referendumu, a treće je da me ubiju, četvrto ne postoji. Da me naterate da Srbija izgubi vojnu neutralost, to nećete", kazao je on.

Vučić je kazao da očekuje veliku nervozu u svetu od 15. septembra po pitanju međunarodnih odnosa zbog ruske invazije na Ukrajinu. "Očekuje nas paklena jesen", rekao je Vučić.

"Ja obećavam narodu da ćemo se truditi da vodimo odgovornu politiku. Kada nam budu rekli da je ostalo šest meseci da uđemo u EU, eto i nas da se usaglasimo sa svim njihovim zahtevima. Ali to moraju da nas obaveste, pošto je naša obaveza da do kraja priključivanja EU usaglasimo politiku", naveo je on.

Cene struje i uglja "otišle u nebesa"

Vučić je izjavio  da Srbija nema problem sa gasom, ali da on želi da država obezbedi i da bude dovoljno električne energije u predstojećem periodu. Rekao je da je struja danas na berzi u regionu 440 evra po megavat satu, što je, kako je naveo sedam ili osam puta veća cena od uobičajenih.

"Zato su Nemci doneli odluku da nijedan stan ne sme da bude topliji od 19 stepeni. To je ozbiljna zemlja, mi moramo da gledamo šta rade oni. Besmisleno je da imamo 23 ili 24 stepena, to nije normalno. Nemamo mi u ovom trenutku problema sa gasom, ali ja želim da mi obezbedimo dovoljno struje. Ali mi i dalje nemamo odgovor Rusa za TO Pančevo i TO Zrenjanin. Ako mi to napunimo gasom da nam to pravi struju. To su ogromne uštede, na samo jednom stepenu hladnijeg grejanja. Mi tim uštedama obezbeđujemo viškove gasa, i za druge delove Srbije", rekao je on.

Prinskrin/TV Prva

 

On je kazao da je porasla cena i uglja, te da je država ograničila cenu peleta na 350 evra.

"A ugalj otišao u nebesa. Sećate se kada su svi tražili da se ukine ugalj. A sada im kažem hvala Bogu što smo imali to "đubre". Nisam ih ja ni poslušao za litijum, ali i dalje smatram da je to moja najveća greška. Napravili smo veliku grešku. Mi smo jedini narod koji se odrekao svoje nafte, koje su strane službe lažima preko medija naterale da se odreknu bogatstva. To je klasičan primer kako su strane službe uspele da unište nešto što je moglo da bude kvantni skok za Srbiju. Oni su se tukli među sobom da li će Rio Tinto ili neka druga kompanija. Zato što je naš litijum najkvalitetniji", kazao je on.

Govoreći o regionalnoj politici, Vučić je rekao da ne sme da vodi politiku protiv naših hrvatskih suseda, te da mora da da sve od sebe kako bismo imali najbolje odnose, ali da ne može da ignoriše zločine počinjene u Drugom svetskom ratu. On je napomenuo da je njegov lični stav to što ne želi da letuje na hrvatskom primorju.

"Oni već letuju tamo i svoj stav su pokazali. Zašto meni branite da iskažem svoj stav? Ne smem da mislim, da imam svoj stav, da nešto ne želim što neko želi i hoće? To je suština jednog slobodnog i demokratskog društva“, poručio je on.

Istakao je da se ne zamera nikome, ali da ne misli da je potrebno da bude taj koji će da se dodvorava ljudima iako to rade gotovo svi političari.

"Koji god protest da se dogodi svi podržavaju. I Broza pogledajte, rekao je „studenti su u pravu“. Niti su studenti znali šta su tražili niti on. Pohvališ nekog, pomiluješ po glavi i nastaviš“, rekao je on. Kazao je da bi voleo da nema nijedan razlog da ne ode na hrvatsko primorje.

Vučić je izrazio saučešće predsedniku Crne Gore zbog tragedije na Cetinju. "Želim da im kažem da smo uz njih", rekao je on.

On je na pitanje o izjavi crnogorskog predsednika Mila Ðukanovića da su Srbi u Hrvatskoj apsolvirali velikosrpsku platformu, a Srbi u Crnoj Gori nisu i da li se to može shvatiti kao pretnja Srbima, odgovorio da u Crnoj Gori ima 32 odsto Srba i upitao koja prava oni imaju.

"Kažu u Prištini neće novu Republiku Srpsku. A šta hocete da se odvojite, a necete novu RS. Tako i u Crnoj Gori, gde je ogroman procenata Srba. Zato svaka cast Abazovicu koji je potpisao Temeljni ugovor", rekao je Vučić. Ocenio je da je potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC velika pobeda i poštovanje verskih sloboda.

Komentari (0)

Srbija