Politika

Vučić: Episkop Nikanor je izvređao sebe i unizio našu Crkvu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/08/2022

-

22:08

Vučić: Episkop Nikanor je izvređao sebe i unizio našu Crkvu
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije govorio o besedi koju je izrekao episkop Nikanor, a u kojoj je pozvao na nasilje protiv pripadnika LGBTQ+ populacije, te uputio uvrede porodici premijerke Ane Brnabić.

"On je prvo izvređao sebe i crkvu, mnogo više nego bilo šta drugo. Da vi kažete da je brat Ane Brnabić pravio dete Ani Brnabić. Pa da li vas je bar malo sramota. Da kažete da joj je deda bio ustaša. Da, jedan od četvoro deda i baba je bio Hrvat, a nije bio ustaša. I onda na sve to kaže da bi zbog prajda trebalo uzeti oružje", kazao je Vučić za TV Prva.

Vučić je rekao da nije učestvorao u takvim manifestacijama, ali da ljudi imaju pravo da šetaju.

"Šta to vas briga da li će jedan dan neko da šeta, idi na izlet taj dan. Kad vidim taj agresivni ton uvek se pitam šta je latento iza toga. Tek ćemo početkom septembra nadležni organi da vide šta će biti sa tim, u teškim danima je to zakazano. Ja očekujem da vidim da nam vladika Nikanor pokaže dokaze za to što je rekao. Srpska crvka ima u svojoj dogmi da se izjasni protiv toga, ali niko nema pravo da preti ljudima", rekao je Vučič.

On je rekao da je njegova dužnst da garantuje bezbednost događaja.

"Evo i ja sam protiv, neću da učestvujem, ali je moj posao da im garantujem bezbednost, ako vidim da ne mogu, neće se održati skup", dodao je Vučić.

Podsetimo, u uznemirujuća beseda vladike Srpske pravoslavne crkve Nikanora koja priziva na nasilje protiv pripadnika LGBTQ+ populacije u Srbiji, osvanula je na društvenim mrežama. Vladika banatski Nikanor u besedi poziva da se ustane protiv organizovanja EuroPrajda zakazanog za septembar i ističe da bi on upotrebio oružanu silu protiv onih koji "učestvuju u takvom nečemu". 

Vladika je u daljem "obrazlaganju" prokljinjao i premijerku Srbije Anu Brnabić, člije je roditelje nazvao koljačima. 

"Ustaćemo svi protiv toga. Ja prvi ovoga momenta ustajem, već sam ustao. Kunem, kleću i prokleću sve one koji organizuju i koji budu učetstvovali u takvome nečemu. Ja toliko mogu. Da imam oružje i to bi upotrebio. I tu bi silu upotrebio samo da ga imam, ali ga nemam. I verovatno mi ga neće niko ni dati ako bi ga i zatražio sada, kad čuju da bih izašao i sa oružjem. A, bih izašao...", rekao je vladika Nikanor.

U Ministarstvu za dijalog za Euronews Srbija su naveli da veruju da to nije zvaničan stav Srpske pravoslavne crkve, dok organizatori EuroPrajda insistiraju da na ovakav govor mržnje država mora da reaguje.

"Izjava je i nehrišćanska. Srbiji je dovoljan jedan ubijen premijer i mislim da je to poslednji trenutak kada je u Srbiji nasilje bilo dozvoljeno kao političko sredstvo. Država radi sve da se EuroPrajd održi bez smetnji. Koliko sam upoznat, šta se sve preduzima, mislim da će taj događaj proći bez problema", naveo je pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Boris Milićević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija