Aktuelno

Ponovo napadnut Prajd info centar u Beogradu, na izlog zalepljene nalepnice neonacističke grupe "Belgrader Jugend"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/06/2022

-

18:51

Ponovo napadnut Prajd info centar u Beogradu, na izlog zalepljene nalepnice neonacističke grupe "Belgrader Jugend"
Ponovo napadnut Prajd info centar u Beogradu, na izlog zalepljene nalepnice neonacističke grupe "Belgrader Jugend" - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U ponedeljak, 6. juna oko 23 časa, Prajd Info Centar je ponovo napadnut, saopštili su iz Prajd info centra.  Neonacističke nalepnice grupe "Belgrader Jugend" zalepljene su na izlog Prajd Info Centra, u samom centru Beograda. Napad je prijavljen policiji, a Beograd Prajd traži hitnu reakciju policije i tužilaštva povodom ovog napada.

Prajd info centar podseća da je ovo četrnaesti napad na Prajd Info Centar, i da do sada niko od počinioca nije kažnjen.

"Policija je samo jednom prilikom privela nasilnike koji su vandalizovali naše prostorije, ali i u tom slučaju kazna je izostala. Predstavnici vlasti, takođe, po pravilu ne pružaju podršku PIC-u. 

Treba naglasiti i da ovaj poslednji napad na Prajd Info Centar dolazi u momentu kada se Beograd priprema za organizaciju EuroPride-a 2022, koji će se održati od 12. do 18 septembra. EuroPride je najveća evropska manifestacija koja okuplja LGBTI+ zajednicu i svake godine održava se u drugom gradu Evrope", navodi se u saopštenju.

 

 

Podsećaju da će Beograd biti prvi grad u Jugoistočnoj Evropi koji će biti domaćin EuroPride-a, zbog čega Prajd Info Centar naglašava čelnicima i čelnicama gradske i republičke vlasti da će u narednom periodu sve oči biti uprte u Beograd i Srbiju.

"EuroPride je i važna prilika da se naša zemlja i grad pokažu kao dobri i tolerantni domaćini koji svojim gostima mogu da garantuju sigurnost i bezbednost", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, velika netrpeljivost prema LGBTI+ osobama u društvu često se ispoljava u vidu govora mržnje, kako u javnom prostoru tako i u medijima i najčesšće prolazi bez ikakvih sankcija.

"Tim povodom, Beograd Prajd apeluje na državu da pronađe i kazni nasilnike koji su oblepili lokal Prajd Info Centra neonacističkim motivima, i tako pošalje jasnu poruku da nasilje nad LGBTI+ zajednicom nije prihvatljivo, čime će značajno uticati i na stvaranje bezbednijeg okruženja za sve pripadnike I pripadnice zajednice", ističe se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija