Politika

Vučić: U Briselu želimo da razgovaramo i o ZSO

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/08/2022

-

11:42

Vučić: U Briselu želimo da razgovaramo i o ZSO
Vučić: U Briselu želimo da razgovaramo i o ZSO - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će 18. avgusta na sastanku u Briselu sa predstavnicima EU i Prištine razgovarati i o Zajednici srpskih opština, a kako je dodao Beograd je "zainteresovan da razgovara o svemu".

On je takođe rekao i da će se uoči tog sastanka najverovatnije sastati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i specijalnim predstavnikom SAD za dijalog Gabrijelom Eskobarom.

"Ne znam šta da očekujem što se tiče tema, mi smo zainteresovani da razgovaramo o svemu, i o ZSO, ali ne da nam neko govori da to mora da bude u skladu sa ustavom jer je to besmisleno. Podrazumevalo se da ta ovlašćenja budu mnogo veća i šira i zato se valjda i pregovaralo. Imamo jasno šta je pregovarano", rekao je Vučić.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Komentarišući oštru retoriku kosovskog premijera Aljbina Kurtija, Vučić je rekao da se u Brisel ide kako bi se pokušalo da se sačuva mir i stabilnost i da Beograd nikome ne preti.

"Pokušavamo da obezbedimo primenu međunarodnih pravila, normi, od Rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma, to su sporazumi koji su važeći, na snazi i moraju da budu primenjivani", rekao je on.

Na pitanje kako komentariše saopštenje Evropske unije u kom se izražava zabrinutost zbog "zapaljive retorike" i navodi da će visoki političari dve strane biti odgovorni za svaku potencijalnu eskalaciju, Vučić kaže da "nema komentar".

"Što se tiče reakcije EU, nemam nikakv komentar, tako je najbolje", rekao je on.

Vučić je,na pitanje da li Aljbin Kurti pojačava retoriku u odnosu na Beograd zbog unutrašnjih problema, imajući u vidu restrikcije struje, rekao da ne želi to da komentariše.

"Nadam se da neće morati da isključuju struju, jer bi bilo loše za njih, za nas i sve ljude koji žive tamo. U pitanju veliki novac. Struja može da se kupi na tržištu, ali pitanje je ko može da je plati. Pitanje je da li je doneo odluku da se ne zadužuje dodatno ili da li nema novca", primetio je on.

Vučić je rekao da nije lako jer je cena struje danas viša od 430 evra, a kada se kupuje za zimu i više od 1.000 evra po megavat satu.

"Mi i dalje imamo novca, uz bezbroj problema koji nam se na dnevnom nivou otvaraju u vezi sa strujom. Za sada uspevamo da izdržimo. Imamo dovoljno novca da ni na koji način ne ugrozimo nivo javnog duga", rekao je Vučić.

O protestu poljoprivrenika

Vučić je apelovao danas na razumevanje za poziciju drtžave kojoj je, kako je rekao, teško da izađe iz svih problema nametnutih ratom u Ukrajini, sankcijama i problemima sa Prištinom, apelovao je danas.

Na pitanje o pregovorima sa poljoprivrednicima i blokadom puteva, kao i na to šta ako blokada puteva bude nastavljena, rekao je da uvek postoje deo zahteva koji su opravdani, i neki apsolutno neopravdani i da će država da rihvatiti ono što može, što je zasnovano razumu, a ono što nije neće.

"Da li će neko da blokira puteve? Da li su samo seljaci, nisu baš uvek. Ali ponosan sam što kada poređaju mašine možete videti kao da su sa sajma u Minhenu i Štutgratu, čime se vidi koliko je velika promena uz državne subvencije u obnovi mehanizacije“, istakao je Vučić.

Rekao je da nije moguće da država "plaća cenu i učestvuje u trgovačkoj marži".

"Možda možemo da molimo, a mi da uzimamo reket od trgovaca nećemo nikada“, naglasio je on.

Izrazio je nadu da poljoprivrednici, kada blokiraju ulice, neće ići po subvencionisano gorivo. Dodao je da se nada rešenju, ali i poručio da ne želi da uradi glupost kao sa litijumom.

"Imali smo neku revoluciju koja nam je donela da se odreknemo sopstvene nafte - litijuma, zahvaljujući tim revolucionarima. Da uradimo glupost kao sa litujumom nema te sile. Dovoljnu sam gupost uradio jednom slušajući neznalice", zaključio je Vučić.

Novo naoružanje srpske namenske industrije

Predsednik Aleksandar Vučić je inače prisustvovao danas na Vojnoj akademiji prikazu novog naoružanja i vojne opreme iz domaće namenske industrije, za potrebe Vojske Srbije.

"Nora" je najveća snaga srpske vojske, konstatovao je Vučić, obilazeći novo naoružanje i vojne opreme na Vojnoj akademiji, gde su mu oficiri i vojnici potvrdili da su veoma zadovoljni najavom povećanja plata u vojsci za 25 odsto.

Predsednik je na prikazu prvo obišao upravo "Noru", samohodnu haubicu 155 milimetara, konstatujući da je to "naša najveća snaga".

Predstavnici Vojske i Ministarstva odbrane su ga informisali da nedostaje da se proizvede još šest "Nora", kako bi Vojska ukupno imali 36, odnosno za dva diviziona 18, kako je i predviđeno.

"Haubica 155 mm je najmoćnije oružje, to je trenutno najtraženiji kalibar i oružje na ukrajinskom ratištu, tamo gde je potrebno za dalekometnu paljbu. ''Nora'' pogađa, i sve što je na 150 metara, jer bojeva glava uništava sve u tom opsegu", konstatovao je Vučić.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Danas je predstavljen je i Pasars četvorocevac, namenjen za zaštitu kopnenih snaga na maršu i tokom izvodenja borbenih dejstava, kao i kombinovani samohodni PVO sistem PASARS- 16.

Vojska Srbije koristi i novi terenski automobil, koji služi za prevoz ljudstva i transport oružja i materijala mase do 1,4 tone i priključnih sredstava ukupne mase do 1,7 tona, a izloženi su i terenski automobil FAP 2228, automatski bacač granata, kao i novi "Zastavin" pištolj, te optički i refleksni nišani. Izloženo je i borbeno oklopno vozilo "Lazar 3".

Postoji ogroman nedostatak i oružja i municije u svetu i sve što proizvedemo možemo da prodamo za tri dana, izjavio Aleksandar Vučić, tvrdeći da svaka granata, bomba i raketa ima deset kupaca po jednom komadu.

To pokazuje u kom smeru svet ide i da je sve teže proizvesti i zato moramo da kupimo ono što ne možemo da proizvedemo,a da se oslonimo na ono što možemo da proizvedeo u našoj namenskoj industriji, rekao je Vučić novinarima na prikazu naoružanja i vojne opreme organizovanom u Vojnoj akademiji. Vučić je naglasio da je "važna odluka o opovećanju plata od 25 odsto" za Vojsku i ocenio da će to će doprinet većoj motivaciji i popuni jedinca VS. 

Sa predsednikom, prikazu su prisustvovali ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Komentari (0)

Srbija