Politika

Brnabić: Užasno me ljudski pogodila izjava episkopa Nikanora, ali nikada ni jednu reč protiv SPC neću reći

Komentari

Autor: FoNet

16/08/2022

-

10:30

Brnabić: Užasno me ljudski pogodila izjava episkopa Nikanora, ali nikada ni jednu reč protiv SPC neću reći
Brnabić: Užasno me ljudski pogodila izjava episkopa Nikanora, ali nikada ni jednu reč protiv SPC neću reći - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Nama je u ovom trenutku potrebna unutrašnja stabilnost i solidarnost, da svi stojimo jedan uz drugog, dakle sve razlike po strani, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić povodom anateme koju je njoj i organizatorima Evroprajda uputio episkop Nikanor, i istakla da je pogođena tom izjavom, ali da ni reč protiv crkve neće reći.


"Kada vam neko pomene dete, to je za svakoga kao užaren štap u oko, ili kada neko za moje roditelje, babe i dede kaže da su koljači srpskog naroda, i to me je užasno ljudski pogodilo, ali i to je nebitno u ovom trenutku", rekla je Ana Brnabić za TV Pink.

"Mi sada moramo da se borimo za Srbiju, ne treba nam da se svađamo. U ovom trenutku (moramo) da damo svu podršku predsedniku Srbije da se izbori (u Briselu) i obezbedi da imamo mir", poručila je Brnabić i dodala da ljudi ne razumeju u koliko su tešku situaciju Srbiju doveli kosovski premijer Aljbin Kurti i neodgovornost Evropske unije.

"Sve ostalo nije važno", ocenila je Brnabić i naglasila da "moramo da budemo iznad toga" i da nađemo način da prođemo kroz iglene uši kako bi obezbedili mir i stabilnost.

"Što se mene tiče, Srpska pravoslavna crkva (SPC) je jedan od osnovnih stubova društva i ovog naroda. Nikada ni jednu reč protiv SPC neću reći, a sada posebno", rekla je premijerka i ocenila da je "najvažnije da se ne delimo", što će, prema njenim rečima, pokušavati iz inostranstva i to "bacajući koske" da se delimo.

Podsetimo, uznemirujuća beseda vladike Srpske pravoslavne crkve Nikanora koja priziva na nasilje protiv pripadnika LGBTQ+ populacije u Srbiji, osvanula je na društvenim mrežama. Vladika banatski Nikanor u besedi poziva da se ustane protiv organizovanja EuroPrajda zakazanog za septembar i ističe da bi on upotrebio oružanu silu protiv onih koji "učestvuju u takvom nečemu". 

Vladika je u daljem "obrazlaganju" prokljinjao i premijerku Srbije Anu Brnabić, člije je roditelje nazvao koljačima. 

"Ustaćemo svi protiv toga. Ja prvi ovoga momenta ustajem, već sam ustao. Kunem, kleću i prokleću sve one koji organizuju i koji budu učetstvovali u takvome nečemu. Ja toliko mogu. Da imam oružje i to bi upotrebio. I tu bi silu upotrebio samo da ga imam, ali ga nemam. I verovatno mi ga neće niko ni dati ako bi ga i zatražio sada, kad čuju da bih izašao i sa oružjem. A, bih izašao...", rekao je vladika Nikanor.

U Ministarstvu za dijalog za Euronews Srbija su naveli da veruju da to nije zvaničan stav Srpske pravoslavne crkve, dok organizatori EuroPrajda insistiraju da na ovakav govor mržnje država mora da reaguje.

"Izjava je i nehrišćanska. Srbiji je dovoljan jedan ubijen premijer i mislim da je to poslednji trenutak kada je u Srbiji nasilje bilo dozvoljeno kao političko sredstvo. Država radi sve da se EuroPrajd održi bez smetnji. Koliko sam upoznat, šta se sve preduzima, mislim da će taj događaj proći bez problema", naveo je pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Boris Milićević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija