Politika

Vučić održao sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/08/2022

-

11:04

Vučić održao sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije
Vučić sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je jednočasnovni sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u Palati "Srbija", javlja reporter Euronews Srbija.

Predsednik je preneo Srbima sa KiM tok i rezultate poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine održanog u četvrtak u Briselu.

Sastanku u Palati "Srbija" prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici Srpske liste Igor Simić, Dalibor Jevtić, Milan Radoičić gradonačelnici sa severa KiM, predstavnici institucija...

 

S obzirom na to da razgovori u Briselu nisu uspešno okončani prvog dana, predsednik će se u 13:30 obratiti naciji i saopštiti kako su prošli petak i subota budući da su predstavnici EU zahtevali da se dijalog nastavi ne bi li se došlo do konkretnog rešenja.

Inače, poslanička grupa "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" u Skupštini Srbije podneće inicijativu za održavanje sednice parlamenta na temu situacije na Kosovu i Metohiji, rekao je danas Tanjugu šef te poslaničke grupe Milenko Jovanov.

Na toj sednici bi se, dodao je, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio poslanicima i celokupnoj javnosti. Jovanov je rekao i da će tražiti da se sednica o KiM održi početkom septembra.

Podsetimo, u četvrtak se oglasio šef evropske diplomatije Žozep Borelj koji je ocenio da "nije bilo napretka, niti kompromisa" nakon višesatnih razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu uz posredovanje EU. Borelj je podvukao da nije došlo do dogovora, ali da još ima vremena i da on ne odustaje. 

"Ovo nije kraj priče, obojica lidera su se usaglasila da proces mora da se nastavi i razgovori će se nastaviti do 1. septembra. Ne odustajem, ne odustajemo, moramo da raspravljamo i tražimo rešenje", rekao je Borelj.   

Da razgovori nisu otišli u dobrom pravcu pokazao je i izostanak obraćanja Vučića i Kurtija. Nakon pregovora javnosti se samo kratko obratio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je rekao da se delegacija Beograda borila za mir, stabilnost, kompromisna rešenja, zbog čega će, kako je dodao, predsednik Vučić i ostati još izvesno vreme u Briselu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija