Politika

Kurti u intervjuu za El Pais: Španija mora i priznaće Kosovo

Komentari

Autor: Tanjug

19/08/2022

-

16:17

Kurti u intervjuu za El Pais: Španija mora i priznaće Kosovo
Aljbin Kurti - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je za španski list El Pais, da Španija mora i da će priznati Kosovo.

U još jednom intervjuu za strane medije Kurti je rekao da bi priznanjem Kosova Španija pokazala da su Katalonija i Baskija potpuno drugačije od kosovskog slučaja, a španskom premijeru Pedru Sančezu zamerio što je obišao Balkan, a nije došao na Kosovo.

"Znam da postoje neke pritužbe koje bi slučaj Kosova mogao izazvati u nekim delovima Španije. Ali, kako je rekao naš veliki pisac Ismail Kadare: 'Španija nikada ne treba da se poredi sa Srbijom, jer je Srbija izvršila genocid na Kosovu'", rekao je Kurti.

Na konstataciju da pre ulaska u EU, Beograd i Priština moraju da reše nesuglasice, Kurti tvrdi da se Priština "kreativno i konstruktivno" angažovala u Briselu, i ponavlja stav da dijalog treba da dovede do međusobnog priznavanja

Na pitanje kada misli da će ih Srbi priznati, kaže: "Što pre to bolje za oboje" i da bi da je do srpskog naroda to bi se dogodilo vrlo brzo.

Ali, "predsednik Srbije to ne želi", tvrdi Kurti i navodi da je on čovek iz prošlosti koji je bio ministar informisanja za vreme Slobodana Milošovića.

Na konstatciju lista da je Vučića izabrao srpski narod, Kurti ocenjuje da je narod Srbije glasao za njega da bi imao posao, obrazovanje, zdravstvo, a ne zbog Kosova. Kurti uz to navodi i da je Vučiću potrebno dvostruko distanciranje- od Miloševića i od Putina.

Na pitanje da li zaista smatra da postoji rizik od otvorenog sukoba izmedu Srbije i Kosova, ponovio je da postoji velika tenzija jer, kako tvrdi, Beograd odbija da prihvati "zločine počinjene u ratu na Kosovu".

Na pitanje da li je ovo najbolje vreme da Priština donese odluke o registarskim tablicama i ličnim dokumentima, jer je to pojačalo tenzije, Kurti ponavlja da je to recipročna, zakonita i mirna mera.

"Oni su ti koji nelegalnim objektima dižu barikade i pucaju na našu policiju", tvrdi Kurti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija