Politika

Vučić: Radimo na merama koje će biti predložene za uštedu električne energije, biće teška jesen i još teža zima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/08/2022

-

10:58

Vučić: Radimo na merama koje će biti predložene za uštedu električne energije, biće teška jesen i još teža zima
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju medijima da Ministarstvo za energetiku i kabineti predsednika i premijera naporno rade na merama koje će biti predložene za finansijske efekte za uštedu električne energije.

"Juče smo smo uvezli nešto više od četiri gigavata električne energije i koštalo nas je 2,4 miliona evra, a prodajemo na našem tržištu za 41 evro. Gotovo 14 puta manje. Nemoguće je da to neko izdrži, a leto je. Tek sada su krenuli nešto da se dižu hidropotencijali. Da ne pričam, da kad se obradujete kiši, imate problem na kopovima. Biće mnogo teško leto, još teža jesen i najteža zima, ali borićemo se zajedno", rekao je predsednik Vučić i dodao: "Uskoro ćemo izaći sa merama za sve građane".

Napomenuo je da Srbija danas ima dodatni problem zbog svega što se dešava u Ukrajini.

"Najveći problem nam je energetika i trudimo se na sve načine, svim silama i snagama da rešavamo te probleme", rekao je predsednik.

"Priština kreće u kampanju za tablice od 1. septembra"

Upitan problemu registarskih tablica koji postoji između Beograda i Prištine, rekao je da ne vidi rešenje u ovom trenutku.

"Oni kreću 1. septembra sa svojom kampanjom i pokušaće da nateraju Srbe da promene tabice. Kurti je na sastancima u Briselu rekao da veruje da će imati velikog uspeha. To je proces koji će da traje. Mi smo svakako od 1. septembra suočeni sa tim problemom. Ne postoji mogućnost da se pre nešto reši", naveo je Vučić.

Dodao je da očekuje važne posete i razgovore iza samita Otvorenog Balkana i posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

"Imaćemo mnogo posrednika koji će dolaziti iz Evrope i sveta, ali u ovom trenutku ne vidim nikakvu mogućnost pomaka zbog nepostojanja želje Prištine da razgovora o racionalnim i kompromisnim rešenjima", naveo je Aleksandar Vučić i dodao: "Da ne bude kako ja mislim, možda Evropljani znaju bolje".

"Srbija pokazuje da ima čvrstinu i svoja uverenja"

Kada je reč o uvođenju sankcija Rusiji, Vučić je rekao da se Srbija izjasnila pre skoro 190 dana kada su donete odluke Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Time država Srbija pokazuje svoju ozbiljnost, čvrstinu i pokazujemo da imamo svoja uverenja koja ne moraju biti u saglasnosti s onima koji misle da mogu imati neposredni uticaj na vođenje politike u Srbiji", rekao je predsednik.

On je dodao da se u ovom trenutku ne razmišlja o promeni politike i da misli da se pokazalo pametim to kakvu je politiku Srbija vodila bez obzira na sve teškoće i pritiske koje je morala da izdrži. Ističe da je prethodnih meseci bilo mnogo pritisaka.

Govoreći o odnosima sa Hrvatskom, Vučić je rekao da u Srbiji ima nešto više od 50.000 građana hrvatske nacionalnosti i da mora da brine o njima.

"Ja razumem da je moj odlazak u Jasenovac bio za njih toliko neočekivan. Izvinjavam im se zbog toga što sam im navike poremetio, ali ne mogu da se izvinjavam zbog toga što je Tužilaštvo za ratne zločine radio svoj posao i želelo da pronađe pravdu za četvoro dece. Oni neka teraju svoje", rekao je Vučić. 

"Besmislena histerija oko Evroprajda, nema igre sa odlukama države"

Odgovarajući na pitanje o Evroprajdu, Vučić je rekao da niko ne želi da se stavi u kožu državnih institucija.

"S jedne strane imate histeriju, besmislenu histeriju oko parade. Ako ti se ne sviđa - odeš taj dan na Avalu, na Promenadu, ne moram da gledam, niko me ne napada, šta je problem? A kada kažete 'ne postoje bezbednosni uslovi', kažu mi ćemo da idemo tamo baš da vidimo šta će da rade huligani i hoće li država da ih zaštiti. Jel treba da pustimo druge da nas izubijaju da bi rekli da su bili u pravu? Jedino što mogu da kažem da će odluke Vlade biti poštovane. Ako država kaže da je skup zabranjen - onda će biti zabranjen. Nema igre oko odluka države", rekao je Vučić.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Srbija